Ieri noapte am aflat câştigătorii de la Oscar 2015 (lista completă aici) şi probabil că mulţi au fost surprinşi de modul cum au votat membrii Academiei la anumite categorii. Iată mai jos cele mai surprinzătoare decizii şi marii perdanţi ai acestei ediţii.
Este imposibil să nu pomenim de Boyhood/12 ani de copilărie, care a fost ignorat aproape complet: producţia filmată pe parcursul a 12 ani a fost recompensată numai cu Oscarul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar (Patricia Arquette), una dintre cele mai previzibile câştigătoare ale serii. Dar, deşi timp de aproape şase luni de zile a fost considerat cel mai puternic candidat la ediţia cu numărul 87 a Oscarurilor, filmul lui Richard Linklater a pierdut toate celelalte cinci nominalizări, pe cele mai importante dintre ele, Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor, în favoarea lui Birdman şi Alejandro González Iñárritu.
După ce Birdman a câştigat mai toate premiile importante ale asociaţiilor de la Hollywood, mulţi analişti l-au declasat pe Boyhood pe locul doi în topul favoriţilor. Chiar şi aşa, premiile asociaţiilor nu au coincis întotdeauna cu laureaţii de la gala Oscar, prin urmare fanii lui Boyhood au crezut până în ultimul moment că filmul lor favorit va câştiga. Ultima speranţă le-a fost spulberată de Sean Penn care, după o înţepătură la adresa lui González Iñárritu ("Who gave this son of a bitch his green card?"), a anunţat marele câştigător al serii, Birdman.
Printre câştigătorii surpriză au mai fost consideraţi Big Hero 6, la Cel mai bun lungmetraj animat, categoria care îl avea ca favorit pe How to Train Your Dragon 2. Reamintim că şi filmul original cu Ştirbul şi Sughiţ a pierdut Oscarul în faţa unei producţii Disney-Pixar: Toy Story 3, în 2010. Nouă Big Hero 6 ni s-a părut o animaţie mult prea convenţională pentru a câştiga Oscarul şi am pariat pe How to Train Your Dragon 2, dar nu e prima oară când cei peste 6000 de membri ai Academiei votează împotriva aşteptărilor noastre.
O altă surpriză a ediţiei este repartizarea "atentă" a statuetelor: doar trei filme au câştigat mai mult de un Oscar. Birdman a câştigat patru Oscaruri din nouă nominalizări. La egalitate a fost The Grand Budapest Hotel, cu acelaşi număr de câştiguri din acelaşi număr de nominalizări. Whiplash a fost al treilea câştigător multiplu al serii, cu trei premii. În rest toate celelalte categorii au fost împărţite între celelalte filme nominalizate (The Theory of Everything, Boyhood, The Imitation Game, American Sniper etc.), fiecare câştigând câte un singur premiu. Pe lângă Boyhood, un mare pierzător al serii este şi The Imitation Game, recompensat pentru scenariu adaptat, din nu mai puţin de opt nominalizări.
Cei de la Variety scriu că preferarea lui Interstellar la Cele mai bune efecte vizuale este "o nouă dovadă că Academia nu înţelege tehnologia motion capture". Publicaţia specializată consideră că premiul ar fi trebuit să ajungă, fără doar şi poate, la Dawn of the Planet of the Apes.
În ce tabără ai fost la această ediţie a Oscarurilor, a lui Birdman sau a lui Boyhood?
Foto: MediafaxFoto
Părerea ta
Spune-ţi părereaIn comparatie, anul trecut, personal, mi s-au parut mai reusite 12 Years a Slave, Gravity si Her decat Boyhood si Birdman de anul acesta.
Iata si topul meu cu cele mai bun filme si/sau documentare din 2014:
1) Boyhood,
2) Birdman,
3) Whiplash,
4) Selma,
5) Guardians of the Galaxy,
6) How to Train Your Dragon 2,
7) Life Itself,
8) Big Hero 6.
Si pt ca tot vorbeam de comparatie, iata si topul meu personal pe 2013:
1) 12 Years a Slave,
2) Gravity,
3) Her,
4) The Great Beauty ('La grande bellezza'),
5) Philomena,
6) Before Midnight,
7) Star Trek Into Darkness,
8) Jodorowsky's Dune.