Oscar 2014: recorduri şi premiere

de Ştefan Dobroiu în 20 Ian 2014
Detalii surprinzătoare despre „matematica” acestei ediţii a Oscarurilor

În fiecare an, nume mari de la Hollywood îşi consolidează statutul de cei mai nominalizaţi din istoria Oscarurilor. Iată mai jos câteva dintre recordurile şi statisticile surprinzătoare ale ediţiei.

Oscar 2014 vine cu a 18-a nominalizare a lui Meryl Streep, ceea ce îi consolidează acesteia statutul de cel mai nominalizat actor din istorie. Cinemagia a văzut săptămâna trecută August: Osage County (şi ne tot vine să-i schimbăm numele în August: Oscar County!) şi i-am da lui Meryl Streep, din toată inima, o nouă statuetă. O cronică a filmului AICI.

Cei de la Hitfix anunţă că Streep nu are nicio şansă măcar să se apropie de performanţa compozitorului John Williams, aflat în 2014 la cea de-a 49-a nominalizare. Este cel mai nominalizat om în viaţă din istoria Oscarurilor, dar mai are ceva de compus înainte de a-l egala pe Walt Disney, care a impresionat Academia de 59 de ori de-a lungul carierei sale.

Woody Allen a obţinut a 16-a nominalizare la Cel mai bun scenariu original, un record aproape imposibil de întrecut, mai ales că cineastul cu siguranţă va adăuga noi nominalizări. Îl ştim cât de prolific este!

Ca şi Silver Linings Playbook anul trecut, American Hustle are nominalizări la toate cele patru categorii de interpretare. Este doar al 15-lea film din istorie care reuşeşte acest lucru. Cel mai interesant este faptul că toţi cei patru actori au nominalizări anterioare obţinute tot pentru filme regizate de David O. Russell, omul din spatele lui American Hustle.

Este primul an din ultimele două decenii când la categoria Cea mai bună actriţă nu există niciun nume nominalizat pentru prima oară. Mai mult de atât, categoria conţine patru actriţe deja câştigătoare de Oscar: Amy Adams nu a câştigat până acum, dar este la a cincea nominalizare!

Lupul de pe Wall Street este al cincilea dintre ultimele şase filme ale lui Martin Scorsese care obţine o nominalizare la Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor. Scorsese se află la a 12-a nominalizare personală.

Directorul de imagine Roger Deakins şi-a obţinut a 12-a nominalizare cu Prisoners. Este cel mai nominalizat director de imagine care nu a câştigat niciodată un Oscar. Mai mult ca sigur nu-l va câştiga nici anul acesta.

De-a lungul carierei, Spike Jonze a primit nominalizări în patru categorii diferite ale premiilor: Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu original şi Cel mai bun cântec (toate pentru Her), plus Cel mai bun regizor în 1999 pentru Being John Malkovich.

La doar 27 de ani, Megan Ellison devine al patrulea producător din istorie care primeşte nominalizări la Cel mai bun film cu două filme diferite. Din aceeaşi echipă selectă mai fac parte mult mai cunoscuţii Francis Ford Coppola şi Scott Rudin.

După John Singleton şi Lee Daniels, Steve McQueen este al treilea regizor de culoare nominalizat la Cel mai bun regizor. Este primul regizor non-american!

Trei actori afro-americani sunt nominalizaţi la această ediţie: Chiwetel Ejifor (de origine nigeriană), Lupita Nyong'o (de origine kenyiană) şi Barkhad Abdi (Somalia).

Despicable Me 2 a fost nominalizat la Cea mai bună animaţie, în timp ce filmul original nu a fost. Este o premieră pentru această categorie. În acelaşi timp, Monsters University devine doar al doilea film din istoria Pixar care să nu fie nominalizat. Celălalt a fost Cars 2. În ambele cazuri, filmele originale au primit nominalizări.

Cu cine ţii la această ediţie a Oscarurilor?

Exploreaza subiecte similare:

Meryl Streep, Woody Allen, August: Osage County, American Hustle, Amy Adams, David O. Russell, The Wolf of Wall Street, Martin Scorsese, Spike Jonze, Roger Deakins, Despicable Me 2, Chiwetel Ejiofor, Lupita Nyong'o, oscar 2014

Alte știri din cinema

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Mary & George: un penis, o orgie sau o trădare pe minut

Serialul disponibil pe Sky Showtime aruncă o privire ireverenţioasă spre aristocraţia britanică de la 1600

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 20 ianuarie 2014 12:54
M-a impresionat tot filmul Lupul de pe Wall Street.
bogdamme pe 20 ianuarie 2014 13:12
DiCaprio merita un Oscar :)
sergiuseling pe 20 ianuarie 2014 23:31
Corect merita în alți ani, nu acum.
cosmin742000 pe 20 ianuarie 2014 15:56
Foarte interesante statistici.As mentiona ca in anul cand s-a lansat Despicable Me era ceva concurenta in lumea desenelor animate. Pe cand acum bate vantul...
Fourleaf22 pe 20 ianuarie 2014 16:07
A jucat bine Meryl Streep doar e Meryl Streep nu ai ce zice. Dar Cate Blanchett e pur si simplu prea buna anul acesta, poate chiar cel mai bun rol facut de o actrita in ultimii 10 ani, a dat tot.......in curand ramane fara discursuri.
victor_neo75 pe 20 ianuarie 2014 23:49
Cate Blanchett (Blue Jasmine) e foarte buna pt 2013, dar prestatiile net superioare ale lui Vivien Leigh (A Streetcar Named Desire ("Un tramvai numit dorinta" (1951)) si ale lui Elizabeth Taylor (Who's Afraid of Virginia Woolf? (1966)) sunt imposibil de egalat in zilele noastre.
victori pe 21 ianuarie 2014 20:49
Singura mea preferinta: Cate Blanchett!
vali_r pe 21 ianuarie 2014 20:56
Cu Leonardo di Caprio si Cate Blanchett.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells