Oscar 2010: Cele mai bune efecte vizuale

de Gloria Sauciuc şi Răzvan Boboc în 12 Dec 2009
Oscar 2010: Cele mai bune efecte vizuale

Academia Americană de Film a publicat lista celor 15 competitori la categoria Efecte speciale vineri, cu câteva surprize, şi dintre cei care se aşteptau să fie, şi dintre cei care nu.

Dintre animaţii, Coraline şi A Christmas Carol sunt încă în cursă, dar competitori precum The Lovely Bones, X-Men Origins: Wolverine şi Night at the Museum 2, care se lăudau cu efecte speciale bine puse la punct, au ieşit din competiţie.

Celelalte filme încă în cursă sunt: Angels&Demons, Avatar, Coraline, A Christmas Carol, District 9, G-Force, G.I.Joe: The Rise of Cobra, Harry Potter and the Half Blood Prince, Sherlock Holmes, Star Trek, Terminator Salvation, Transformers: Revenge of the Fallen, 2012, Watchmen, Where the Wild Things Are.

Trei dintre titluri au aparut in 3D stereo: Avatar, Coraline şi G-Force. Iar pentru Coraline, efectele stereo 3D par sa fie un factor care a ajutat filmul să ajungă un favorit devansând filme cu mai multe efecte digitale.

Compania de efecte speciale Lucasfilm's Industrial Light&Magic a realizat cinci din cele 15: Avatar, Harry Potter, Star Trek, Terminator Salvation şi Transformers 2. Efectele speciale semnate Digital Domain, câştigătorii anului trecut cu Benjamin Button, au patru competitori: 2012, G.I. Joe, Star Trek şi Transformers.

Deşi The Lovely Bones nu este în cursă, Weta Digital mai are filme în competiţie: Avatar, pentru care a fost principalul autor de efecte speciale, şi District 9. Lovely Bones e de altfel cea mai mare surpriză la capitolul filme eliminate, cu o regie semnată de Peter Jackson şi efecte speciale Weta Digital.

Prezenţa pe listă a A Christmas Carol confirmă că Academia ia în calcul, pentru efecte speciale, animaţiile computer-generated, de altfel un subiect de controversă.

Dintre distribuitori, Warners are patru competitori, Paramount şi Sony câte trei, iar Disney doi. Fox reprezintă unul singur, e vorba de Avatar. Universal are unul singur, prin brandul său de specialitate Focus - e vorba de Coraline.

Selecţia finală se va face la Academy's Goldwyn Theater, pe 21 ianuarie.

Ce părere ai despre scoaterea din joc a X-Men Origins:Wolverine? Ce alt film te aşteptai să fie pe listă?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Dragosh02 pe 12 decembrie 2009 12:28
Un lucru e clar de pe acum : Avatar si District 9 cu siguranta se vor afla pe lista nominalizarilor de pe 2 feb 2010.Ceea ce sper,e sa nu avem parte de surprize si sa apara pe lista si mizerii gen Transformers sau G.I. Joe.
airbender pe 12 decembrie 2009 13:59
..avatar sigur u sa fie pe lista nominalizatilor la aceasta categorie..oricum sper k vor fi si alte filme care sa concureze q avatar.cum ar fi transformers 2 care la efecte pot zice k a dominat cam toate filmele.poate e doar parerea mea dar sunt sigur k nu e asa pt k sigur transformers va fi nominalizat si la categoria efecte speciale si chiar sunet:D:D..
goguberida pe 12 decembrie 2009 14:06
Probabil cel mai bun film din istorie bazat pe efecte speciale este Avatar. De aceea cred ca o sa castige un Oscar anul viitor.
daniels pe 12 decembrie 2009 14:09
transformers 2 are cele mai multe efecte si ce tot atat tam-tam pe avatar , cinemagia sunteti cumva platiti sa ii faceti reclama de cinematografe, presimt ca o sa fie jalnic.
SteveG. pe 12 decembrie 2009 14:46
..cele mai bune afecte mi se par in transformers 2 .. si cum zicea si daniels .. ce tot atat tam-tam pe avatar .. parca vad ca multi vor fi dezamagiti ..
alexand pe 12 decembrie 2009 15:49
Ce va fi va fi..
Din toate trailere si tot ce a fost publicat despre film pana acum nu reiese de cat ca va fi o capodopera. Poate e cam mult spus dar va fi unul din cele mai reusite filme pana acum ca poveste si efecte speciale!.

Dany23 pe 12 decembrie 2009 16:49
Cred ca Avatar cu siguranta va lua acest premiu.S-au investit 500 mil $,trebuia sa ia si ei ceva este foarte normal,deodata ce investesti o aceasta suma colosala intr-un film te gandesti dinainte la foloase,in primul rand biletele de cinema,apoi criticile,premiile ceea ce vor face ca filmul in timp sa devina o capodopera,o treapta a generatiei filmelor 3d/imax in 2009 de exemplu.De aceea Avatar va avea un cuvant mare de spus la sectiunea "cele mai bune efecte vizuale",sunt si ei constienti ca daca nu la efecte atunci unde?Si inca o dovada,daca alt regizor mai putin cunoscut decat J.Cameron ii venea in cap aceleasi idei,filmul nu ar fi avut nici pe departe un asemenea buget,deoarece atunci cand apare acolo From Director of Titanic,Aliens,Terminator 2,James Cameron,nici nu va imaginati cat public se castiga.Deci parerea mea e ca Avatar va lua cele mai bune efecte vizuale la anul.
Intr-adevar Transformers 2,are efecte foarte bune dar din cate anticipez nu se vor ridica la cele din Avatar(Si nu sunt un fan inrait dupa avatar il astept chiar cu mai putin interes decat Inglourious Basterds dar il astept si sunt foarte curios).
District 9 are cateva efecte bunicele dar nu se ridica la Transformers si nici pe departe la Avatar,insa District are un storyline foarte bun,de aici vor veni alte cuvinte de spus...
Sherlock Holmes nu stiu ce sa spun insa de restul cred deja ca vor fi outsideri

george pe 12 decembrie 2009 16:54
Filmu care cred ca va lua premiu oscar pentru efecte va fi avatar pentru efecte chiar daca multi il considera favorit transformers 2 un film cu incasari spectaculoase dar cu efecte care ati dadeau inpresia ca esti intrun joc video
vic pe 12 decembrie 2009 17:23
in primul rand wolverine n-avea nici o sansa pentru ca efectele speciale sunt penibile.
privind obiectiv, as zice asa:
avatar - o sa castige. de pe 18 o sa putem sa ne dam cu pararea mult mai bine.
transformers 2 - efecte foarte bune, desi tehnici multe ca sa le fure. gen blur, scene rapide si scurte, fum, praf, nisip ca sa acopere etc.
2012 - roland emmerich stie sa regizeze 1 disaster movie. efectele sunt folosite ca sa creeze niste imagini epice, fara tot zgomotul lui michael bay. cadre lungi, coerente, slowmotion putin cand e nevoie, tablouri in toata regula.
terminator salvation - s-a revansat pt esecul efectelor (povestii, etc) din terminator 3.
watchmen - efectele reusesc sa aduca la viata universul distopic al lui moore.
district 9 - nu e nimic de spus aici.

OwYBeS pe 12 decembrie 2009 18:13
The Imaginarium of Doctor Parnassus. Judecand dupa ce am vazut pana acum din trailere credeam va primi si el o nominalizare. La premile Satellite a primit deja o nominalizare pentru efecte vizuale (+ alte 3 nominalizari), ar fi fost corect macar sa-l bage pe lista de mai sus.
Dintre aceste 15 filme, cred ca Avatar va pleca sigur cu Oscarul. Efectele sunt absolut uimitoare (ce am vazut din trailer). "Un film care va revolutiona efectele speciale". Cred ca am auzit fraza asta de cel putin 50 de ori. La fel cum si Matrix a revolutionat efectele speciale acum 10 ani. Sa speram ca filmul nu o sa fie un esec, dar James Cameron e un regizor prea bun ca sa faca o gafa asa de mare.

Alex pe 12 decembrie 2009 18:14
Imi pare extrem de rau pentru restul filmelor care majoritatea chiar merita o statueta dar anul viitor doar Avatar poate castiga. In orice alt an un film precum 2012, Watchmen sau District 9 ar fi castigat. Anul asta in schimb zarurile au fost deja aruncate. Diferenta este prea mare pentru a mai exista competitie in randul nominalizatilor.
buticut pe 12 decembrie 2009 18:41
In ultimii ani am observat o tendinta a Oscarurilor de a da statueta unchiului chel si gol care tine o spada in mana NU filmului cu efectele speciale cele mai spectaculoase,ci celui ale caror efectelor vizuale ii complementeaza storyline-ul,"amplasandu-l" intr-un cadru care iti incanta privirea. De multe ori se investesc bani grei pe efecte in filme gen Transformers 2 si 2012 tocmai pentru a compensa faptul ca povestea sau diverse secvente sunt fara substanta si insultatoare pentru inteligenta ta,astfel ca eye-candy-ul ajunge sa iti distraga atentia (intentionat) de la ele. Desi ambele filme mentionate arata bine,nu poti sa nu te gandesti ca la banii investiti in ele, asemenea efecte sunt o consecinta normala si nu ceva surprinzator si deosebit, precum in cazul lui District 9, care reuseste multe pe bani putini. District 9 are un look grozav, isi face toti banii,iar efectele sunt revelatoare pentru a infatisa un Johannesburg nu tocmai infloritor si povestea e in mare parte bine spusa, desi are niste scapari grosolane. Astfel nu m-ar surprinde ca un film precum Where the Wild Things Are sa castige in favoarea (probabil) favoritului Avatar. Vazand doar trailerul, pot spune ca WTWTA e genul de film care te face sa scormonesti bine in interiorul tau dupa copilul din tine, iar chipurile acelor monstri blanosi sunt atat de candide incat iti vine sa ii imbratisezi. Avatar are meritul de a combina excelent live-action-ul cu motion capture-ul, dar despre James Cameron s-a stiut mereu ca se bazeaza mult pe efecte si ca nu este cel mai bun in materie de story/replici (vezi Titanic).Vom vedea daca asta va fi de ajuns. Totusi mi se pare ciudata excluderea lui "The Lovely Bones" in favoarea unui film precum "A Christmas Carol". Insistenta lui Robert Zemeckis pentru Performance Capture e enervanta, mai ales fiindca rezultatele nu sunt deloc impresionante – personajele animate sunt socant de inexpresive, nu transmit vreo emotie, chiar nu ma asteptam sa fie luat in considerare. Trista - dar nu surprinzatoare, dupa numarul urias de probleme cu care s-au confruntat - e si absenta lui The Imaginarium of Doctor Parnassus, dupa cum s-a mentionat deja.Coraline, Watchmen si Sherlock Holmes isi merita insa prezenta in lista. Lupta finala se va da probabil intre Avatar, District 9, Where the Wild Things Are, 2012 si Watchmen.
deya23 pe 12 decembrie 2009 21:23
Eu cred ca AVATAR va fi unul dintre filmele care va ramane in istoria cinematografica, Daca doar trailerul te face sa spui WOW fara ca sa iti dezvaluie aproape nimic atunci chiar ca acesta va fi ceva revolutionar pt aceasta industrie !! abia astept sa apara!
cissy_ pe 12 decembrie 2009 21:38
go go go Harry Potter 6:X
cool pe 13 decembrie 2009 00:10
Avatar de departeeeee primu loc, e alta tehnologie :) e mult peste orice film creat pana in momentul asta, cel putin la CGI.

district 9 si transformers 2 se bat pt locu 2 :D

pavelinio pe 13 decembrie 2009 00:25
Capodopera trebuia sa fie si 2012 si mi s`a parut un film pt copii....
Floman pe 13 decembrie 2009 01:10
Pentru un cinefil un pic de moda veche, tendinta din ce in ce mai pronuntata de a baza intreaga poveste a filmului si impresia pe care o creeaza pe efecte vizuale nu poate decat sa ma dezamageasca. Hei, nu ma intelegeti gresit, imi place un film care-ti trezeste o reactie, de preferat pozitiva, dar mi-ar place sa vad ca regizorii au intai un scenariu inchegat, o echipa de actori care sa amplifice sau sa sustina mesajul ce se vrea transmis, si abia apoi sa isi puna problema: cat de departe mergem cu efectele vizuale pentru a iesi in evidenta?
Am senzatia ca ne asteapta o lunga suita de filme ce vor merge pe cartea tehnologiei computerizate si doar o mica parte dintre acestea vor avea si o poveste de spus. Sper sa ma insel si, poate impinsi de la spate de competitie, poate din proprie intitiativa, curentul efectelor vizuale sa fie dus intradevar la rang de arta in film. Ar fi de preferat sa se intample asa pentru a educa publicul tanar in spiritul calitatii inainte de toate si pentru a-l atrage sa mai paseasca in sala de cinema (nu de alta, dar acum avem posibilitatea de a vedea filmele 3D de acasa).

Ciprian pe 13 decembrie 2009 03:06
Ati vazut un trailer la avatar si deja wow cel mai tare film, doamne ce se grabesc romanii cu parerea dom'le!
MovieAddict pe 13 decembrie 2009 08:06
Sa spun drept filmul Avatar nu l-am vazut in schimb Transformers da.Eu cred ca intre cele 2 filme o sa fie o batalie mare..Vom vedea..
alexand pe 13 decembrie 2009 11:14
Pai daca ai vedea trailerul intro sala de cinema... (lam vazut de vreo 3 ori) :)) ai vedea ca ti se ridica parul de pe mana de cum a pornit.. Coloana sonora.. efecte.. inca o saptamana si la cinema :))
Daca nu se poate la IMAX.. mergem la 3d :)

Marin10 pe 13 decembrie 2009 12:29
http://www.youtube.com/watch?v=igjSxrCXsMo
optimus.prime pe 13 decembrie 2009 12:30
ma baiatule, tu nici nu ai vazut avatar si dai cu bata in balta.rgizorule, du-te si da tu oscaruri ca dupa minti obosite ca a ta sigur nu vedem vreun film bun la oscaruri.
godfather pe 13 decembrie 2009 13:15
da voua va place cum arata avatar? parca ma uit la trailer-ul de la crysis,hai ma sa fim seriosi ,chiar asa am ajuns? atunci la ce mai folosesc actorii? e numa CGI,eu din toate trailere ce le-am vazut cu avatar nu a fost altceva decat un trailer de joc ,poate au incurcat si au dat cumva trailerul de la joc :)),sper ca nu va arata chiar asa a joc video..oricum il astept cu nerabdare..
stef2n633 pe 13 decembrie 2009 15:01
youtube?am auzit de el ...chiar intru pe el marin10...
claudiu-daniel-lugoj pe 13 decembrie 2009 17:15
Dupa mine la efecte speciale dintre cele mai bune sunt Avatar si 2012.
claudiu7boss pe 13 decembrie 2009 17:27
Cele mai bune sunt Avatar si 2012, dar cred ca Avatar o sa castige:
1.Are cele mai multe efecte speciale
2.Este filmat 3D

catalin pe 13 decembrie 2009 20:10
avatar sigur va lua cel putin 2 oscaruri daca nu posibil chiar si cel mai bun film
cavallioty pe 13 decembrie 2009 20:28
ati cam uitat de harry potter care a fost foarte apreciat de critici si care s-au bagat foarte multi bani,am uitat si de star trek
in parerea mea nominalizatii vor fii:Avatar,Harry Potter 6 si Star Trek

LunchBox pe 13 decembrie 2009 22:35
yeaaah Watchmen !
claudiutudosie pe 13 decembrie 2009 22:57
hey! sunt sigur ca "2012" va lua ceva de la oscaruri! traim intr-o lume in care "sfarsitul" e tot mai interesant pentru noi... si noi suntem tot mai interesati de el... nu l-am vazut dar din screen-shoot-uri imi pare ceva care te prinde! ...sfarsitul e aproape, de asta sunt sigur!
noob pe 14 decembrie 2009 09:15
Mizerie esti tu. Cum poti sa zici de Transformers 2 ca e mizerie? Du-te la oi, unde ti locul.
BAFTAA pe 14 decembrie 2009 12:59
Un film bun intotdeauna se premiaza, totusi este foarte important sa analizam un film de acest gen dupa ce o sa-l vedem in toata splendoarea lui pe un ecran 3d sau imax.Sper ca munca depusa de ei sa se vada si sa fie apreciata de noi si apoi apreciata la nivel mondial.
arina pe 14 decembrie 2009 13:52
hehe, nenea wolverine a cam imbatranit, si nu e la fel de sprinten asemeni creaturilor din avatar! lasand gluma deoparte, x-men origins : wolverine e un film bunicel, dar efectele vizuale nu se ridica la nivelul altor filme. de departe avatar impresioneaza peste masura cu efectele sale, doar vb si de james cameron, pe care nimeni nu-l poate intrece cand vine vorba de idei iesite din comun in filme. star trek are si el efecte vizuale reusite, coraline a atras f multi fani, obisnuiti cu fantasticul din carti, iar where the wild things are a impresionat prin emotia povestii si prin creaturile care au atras publicul de toate varstele. dupa mine, vad o "batalie" intre transformersi si avatar, in sensul ca optimus prime ii fugareste pe cei din pandora lui cameron, iar coraline se va bate cu harry potter . comedianul si rorshack din watchmen se vor duela cu extraterestrii din district 9 si , pana la urma, cred ca premiul cel mare il vor lua locuitorii din pandora lui cameron. doar sunt cei mai evoluati !
paul pe 14 decembrie 2009 20:19
auzi mizerii: Transformers si G.I. Joe, v-ai de noi unde vom ajunge, vom vedea porcarii gen: Coraline, DISTRICT 9 (cea mai mare idiotenie), pacat ca exista din astia gen draghos sau nu mai stiu cum, banuiesc ca tie ti-a placut si Bad Lieutenant sau Year one de ex sau noul HO HO HO romanesc
mihnea999 pe 15 decembrie 2009 00:38
Am vazut de carand la Discovery o emisiune :Science of the movie . Filmele Marvel au niste bugete enorme si de aceea au si niste efecte vizuale pe masura . Spider man 4 si 5 au un buget atat de mare in cat se filmeaza in acelasi timp . Am vazut X-men origins ...efectele vizuale sunt foarte bune , animatia la fel , povestea . Dar , ca in orice film de la Marvel , mereu exista cate un sacrificiu : in spiderman , in fantastic 4 . Mereu moare un prieten de-al eroului . A devenit enervant .
zatyy pe 15 decembrie 2009 22:12
strict pentru efecte avatar si 2012 pt idee si originalitate district 9 ....parerea mea :D
13 pe 19 decembrie 2009 20:44
Din puntul meu de vedere Avatar ar trebui sa castige.A fost la cimema si pot spune ca e un film de nota 10
yonutz pe 21 decembrie 2009 01:31
In opinia mea cele mai tari sunt 2012,Transformers 2 si Avatar. Nu am vazut inca Avatar dar cred ca batalia se va duce intre cele 3, care pentru mine sunt unele din cele mai bune filme facute in 2009. Cat despre Wolverine, am numai lucruri bune de zis, un film cu efecte speciale foarte bune, poveste si acting la fel de bune, dar care pur si simplu nu il poti compara cu Avatar. Ma mir ca filmul Knowing cu Nicolas Cage nu este pe lista. Este un film care din partea mea primeste 10 din toate punctele de vedere, inclusiv efecte speciale.
Dinamo_1948 pe 24 decembrie 2009 15:12
Cred ca vor ramane
Avatar
2012
Transformers 2
Terminator
District 9

Adi pe 27 decembrie 2009 15:05
cel mai frumos film:D
cristina pe 6 ianuarie 2010 00:11
nustiu ce sa va spun
Cip pe 15 ianuarie 2010 02:09
cele mai tari filme in top pentru mine sunt in ordinea urmatoare : 1. Avatar ; 2. District 9 ; 3. Star Trek The Future Begins ; 4. G.I. Joe The Rise of Cobra , 5. 2012 ; 6. Knowing . care toate aceste 6 filme merita forte mult sa fie in colectia de filme moderne , zic ieu .
bojte robert pe 17 ianuarie 2010 11:53
AVATAR este si o sa fie un film de nota 10 , efecte speciale ,actiune tot ce vrei este in film ,eu din '90 incoace studies efectele speciale din filme si desenes SC-FI- uri si sunt un fan sc-fi ,atit pot sa zic ca are un oscar pus laoparte. bojte_r@yahoo.com.hi5 desenele mele, daca va place sc-fi-ul
bogdan0125 pe 21 aprilie 2010 22:17
Ma asteptam sa fie si O noapte la muzeu. Dupa parerea mea a avut niste efecte speciale bune.
cetateanu pe 28 septembrie 2010 12:33
Preferatele mele ar fi :
1.Avatar
2.Transformers: Revenge of the Fallen,
3.2012
4.G.I.Joe: The Rise of Cobra
5.Watchmen,

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells