Orașe de hârtie: tot ce știm

de Cinemagia în 11 Aug 2015
Misteriosul film Orașe de hârtie, cu manechinul devenit actriță Cara Delevingne, va avea premiera la noi pe 14 august

Adaptat după romanul bestseller al lui John Green („The Fault in Our Stars”), Orașe de hârtie o poveste despre maturizare, care se concentrează asupra lui Quentin și a enigmaticei sale vecine Margo, căreia îi plac atât de mult misterele, încât devine unul. După ce îl poartă printr-o aventură de o noapte prin oraș, Margo dispare brusc - lăsând în urmă indicii criptate pentru a fi descifrate de Quentin. Căutarea îl poartă pe Quentin și pe prietenii săi într-o aventură extraordinară, hilară, dar și emoționantă. În final, pentru a da de urma lui Margo, trebuie să înțeleagă mai bine ce înseamnă adevărata prietenie și adevărata iubire.

Quentin Jacobson, sau „Q,” este inteligent, un prieten adevărat și un romantic.  Are șaptesprezece ani și este în ultimul an de liceu. Q crede că toți avem parte de miracole în viață, iar al lui s-a întâmplat la vârsta de nouă ani, când Margo Roth Spiegelman i-a devenit vecină.

Margo a fost întotdeauna o aventurieră, dar nu și Q. De-a lungul anilor, Q s-a împrietenit cu Ben și Radar. Margo, pe de altă parte, a devenit tot mai îndrăzneață și misterioasă, iar acum este unul dintre copiii foarte populari din liceu.  De aceea, Q și Margo s-au îndepărtat unul de celălalt.

Într-o noapte, cu numai câteva săptămâni înainte de balul de absolvire, Margo apare la fereastra lui Q și îl poartă într-o aventură incognito toată noaptea, ceea ce lui Q îi spune că se reia prietenia – și poate mai mult? – cu iubirea neîmpărtășită a vieții sale și sufletul lui pereche.  Știe că viața sa urmează să ia o altă întorsătură. Și chiar așa este.

A doua zi dimineața, Margo nu mai e.  Pur și simplu a dispărut și nu a spus nimănui nimic.  Sau a spus?  Q începe să găsească indicii aparent lăsate doar pentru el - semne referitoare la locul unde ar putea fi și de ce a plecat. Rezolvând aceste enigme, începe aventura.  Q, împreună cu prietenii lui, Ben și Radar, și noile lui prietene Lacey și Angela, încep călătoria de căutare a lui Margo.  Rezolvând misterul, Q descoperă adevăratul sens al prieteniei și complexitățile enigmei numită Margo.

 Un oraș de hârtie

Cititorii s-au identificat cu personajele și au fost intrigați de titlu. Sintagma „oraș de hârtie” a fost creată când cartografii Earnest G. Alpers și Otto Lindberg care lucrează pentru General Drafting Company au inventat orașul Agloe, New York plasând orașul fictiv pe hartă la intersecția a două drumuri neasfaltate din partea de sus a Catskills.

Au făcut acest lucru pentru a proteja dreptul de autor.  Dacă orașul lor inventat ar apărea pe o altă hartă, ar putea iniția o acțiune pentru plagiat.

Însă cele mai mari atracții ale poveștii au fost personajele sale și prietenia dintre ele.  „Este povestea lui Quentin și a prietenilor săi plecați în căutarea lui Margo, dar pe parcurs, culminează într-o călătorie de neuitat,” spune John Green.  „Este vorba despre găsirea unui sens adânc al prieteniei și despre a învăța să-i vezi pe ceilalți mai departe de primele impresii...”

 Aceste teme rezonează cu tinerii, continuă Green.  „Fiecare adolescent știe cum e să fi inclus într-o categorie, să fii văzut într-un fel, când tu ești, de fapt, în mai multe feluri.  Cred că e primul aspect în care se vor regăsi oamenii.  Mai cred că publicul se va conecta la poveștile de dragoste din film.  Și, cel mai important pentru mine, este un film amuzant despre o prietenie adevărată, și despre cum te poate susține prietenia adevărată.  Iubirea romantică nu este singurul tip de iubire.”

Popularea orașului de hârtie – distribuția și producătorii

Wolff (Q) spune că a fost atras de elementele de maturizare ale poveștii.  „Q este un personaj prudent, dar inteligent și concentrat”, explică acesta.  „Își face multe planuri.  Dar în afara acestei prietenii cu [prietenii] Radar și Ben, evită restul lumii.  Dar prin relația cu Margo și călătoria pentru găsirea ei, învață să riște și să se deschidă”...

Distribuirea timpurie a lui Wolff a fost un bonus pentru Neustadter și Weber. „Este prima dată când am aflat cine va fi actorul principal, înainte de începe să scriem scenariul”, explică Weber. „Ne-a fost mai ușor, pentru că știam că Nat poate face orice, și îl poate face mai bine”.

Margo este opusul lui Q. După cum explică Green, percepția lui Q despre Margo este un element cheie al poveștii. „Există întotdeauna o discrepanță între modul în care ne imaginăm ceva și modul în care experimentăm lucrul respectiv”, remarcă acesta. „Cred că modul în care Q o privește pe Margo diferă foarte mult de natura lui Margo.   Numele de familie a lui Margo este Spiegelman, care în limba germană înseamnă ‘creatorul de oglinzi’. Oamenii văd în Margo propria lor reflexie, și nu spune prea multe despre ea.  Pe Margo, acest lucru o înfurie.  E greu să trăiești așa”.

Green continuă:  „Există întotdeauna în liceu fata frumoasă și populară care pare să meargă cu încetinitorul.  Margo Roth Spiegelman și-a petrecut toată viața în rolul acestei fete și, cum face aceste femei, cred că îi displace faptul că nu îi este înțeleasă complexitatea.  Și cine să știe mai bine acest lucru decât Carla Delevingne?  Cine știe mai bine cum e să fii omul din spatele oglinzii decât această tânără care este și manechin?”

 Procesul de distribuție în rol a lui Delevinge nu a fost ușor.  „A fost o decizie de distribuție complicată,” confirmă Schreier.  „Trebuia să scoată în evidență energia lui Margo și să găsească fata care, când îți vine noaptea la fereastră, sari din pat pentru ea, iar când dispare, conduci fără întrerupere ca să o găsești”.

„Am avut norocul să o găsim pe Cara,” continuă Godfrey.  „E foarte caldă, blândă și amuzantă, iar aceste calități trec ecranul. Mi-a plăcut la Cara capacitatea sa de a accesa modul în care Margo și-a construit imaginea pe care trebuie să o mențină. Nu este adevărata față a lui Margo, așa că se hotărăște să plece din oraș, pentru a se descoperi.  Cara a explorat acest aspect”.

Nucleul filmului Orașe de hârtie se află în prezentarea prieteniei și a aventurilor, a enigmelor și chiar a necazurilor care îi unesc pe tineri în anumite puncte din viețile lor.  Q, Ben și Radar sunt cei mai buni prieteni.  Cercul prieteniei crește odată cu dispariția lui Margo. După cum explică Green, „Q, Ben și Radar sunt foarte apropiați, dar anii de liceu se termină, iar ei trebuie să se împace cu ideea că prietenia lor se va transforma în curând.” „Există o legătură reală între acești prieteni, iar umorul dintre ei pare real,” adaugă Schreier.

„Ben e tocilarul care își dorește cu disperare să aibă o prietenă, dar nu știe cum,” spune Austin Abrams, distribuit în acest rol.  „Ca și celelalte personaje, trece prin schimbări majore în ceea ce privește concepția despre fete, și își dă seama că fete de care e îndrăgostit de multă vreme, Lacey, nu e doar frumoasă, și foarte amuzantă și drăguță.”

Pentru rolul lui Radar, a fost distribuit tânărul Justice Smith. „Radar este un puști de treabă care cântă la saxofon în orchestra liceului,” spune Smith. „Îi e cam teamă să o aducă acasă pe prietena lui, Angela, pentru că părinții lui au cea mai mare colecție din lume de Moș Crăciuni negri.  Îi e rușine că în casa lui sunt cam 4.200 de Moș Crăciuni negri.”

Green folosește acel element el poveștii ca o oglindă a percepției inițiale, superficiale a lui Q față de Margo.  „E absurd cât de monolitic ni-l putem imagina pe Moș Crăciun,” remarcă acesta.  „Există un moment în poveste când Angela, aflând de colecția unică, spune, Mi se pare tare că părinții tăi ajută la formarea unei imagini mai complexe despre Moș Crăciun.’”

Toate personajele au acest factor critic de asociere, datorită vocii unice a lui John Green și a capacității de a crea tineri protagoniști reali, grijulii și multidimensionali. Nat Wolff spune, „Orașe de hârtie e amuzant, romantic și, da, real. Îmi amintește foarte mult de prietenii mei din liceu și de fetele de care am fost îndrăgostit și totul e atât de aproape, e înfricoșător”.

Green pune realismul personajelor pe seama legăturii actorilor cu personajele lor și dintre ei.  Acești șase tineri au devenit buni prieteni.  Cred că vor fi prieteni buni pentru tot restul vieții.  Au devenit apropiați, așa cum îmi doream să fie, și îi iubesc. Mă fac să mă simt bătrân, dar mă și umplu de bucurie”.

Exploreaza subiecte similare:

Paper Towns, Cara Delevingne, Nat Wolff

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 12 august 2015 12:38
Suficient pentru a merge la film gata informat.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells