Omega Rose: primul SF postapocaliptic românesc

de Gloria Sauciuc în 14 Dec 2010
Omega Rose: primul SF postapocaliptic românesc

"Aproape ultima poveste de aventuri, război şi dragoste din lume", Omega Rose este  primul SF postapocaliptic românesc şi se va lansa în cinematografele noastre în 2011, cu puţin noroc.  Deşi producţia este 100% independentă,  s-a filmat deja în proporţie de 90% , adică toată partea cu actori, în regia lui George Dorobanţu.  Regizorul este la al doilea lungmetraj filmat în condiţii indie, după Elevator. Iar Omega Rose este unul dintr-un triptic de lungmetraje româneşti puternic impregnate cu elemente de speculative fiction, pe care anul 2011 ni le va aduce.

"Dacă am fi de acord cu apocalipsa din 2012, acţiunea s-ar petrece în 2015, însa în film nu se precizează anul, doar ca au trecut trei ani de la acel eveniment sau acele evenimente care au decimat populaţia, lăsând - însă - natura neatinsă", explică Alexandra Păun, producător executiv şi coscenarist. Ea, alături de ceilalţi producători, trebuie să gâsească, până în primăvara lui 2011, 5000 de euro pentru finalizarea filmărilor. Secvenţele care trebuie să se mai facă reprezintă momentul - cheie al filmului, şi anume un spectacol de coregrafie  ţinut de şase artisti ambulanţi,  care va da protagonistului răspunsul la întrebarea ce-l frământă pe parcursul întregii sale călătorii (şi care motivează acest drum): "ce s-a întâmplat acum trei ani?". Bugetul de până în acest moment s-a ridicat la 8000 de euro, conform declaraţiei regizorului, şi a implicat filmări outdoor şi de interior, prezenţa pe platou a 13 actori, mutarea echipei în locaţii de pe lângă Bucureşti şi Dobrogea, totul în aproape trei luni de filmare, mai exact perioada dintre 21 august 2009 şi 6 noiembrie 2009. 

Omega Rose, un Imaginarium of Dr. Parnassus combinat cu The Road

Personajul principal, jucat de Mircea Silaghi (foto galerie, realizată de Berechet Claudiu Mihai), merge pe o bicicletă către locul unde un teatru ambulant ţine o reprezentaţie ce poate dezlega misterul evenimentelor care au avut loc acum trei ani, în urma cărora populaţia a dispărut aproape complet.  Pe drum întâlneşte câteva persoane, poate raisonneurii poveştii, cu care dialoghează despre acea dispariţie în masă.  Vrea să înţeleagă ce anume s-a întâmplat. "Omega Rose e un fel de Imaginarium of Dr. Parnassus, combinat cu The Road", e de părere Dorobanţu. Protagonistul şi-a căutat familia şi prietenii în cei trei ani ce s-au scurs de la cataclism, iar acum e pe drum către Omega Rose, spectacolul cu tâlc pe care trebuie să-l vadă, sau poate oracol, ori poartă către conştiinţa Universului. Putem să ne gândim la mai multe interpretări, de vreme ce regizorul dă cu parcimonie detaliile despre spectacolul artiştilor ambulanţi. Ideea este că protagonistul ţine cu sfinţenie asupra lui un flyer de prezentare a show-ului , unde este tipărit şi locul în care se desfăşoară reprezentaţia, deci chiar destinaţia lui.

Personajul principal (fotografia de mai jos) are un cuţit de tip Rambo, îşi descrie Dorobanţu protagonistul, pe care îl va folosi ca să supravieţuiască. "Dacă ar fi avut muşchi, ar fi fost un Eli, din The Book of Eli", spune - amuzat - George Dorobanţu. Primul personaj întâlnit de protagonist în călătoria lui spre aflarea adevărului despre cele întâmplare este  jucat de Florin Piersic Jr. (care este şi coproducător). Ion Besoiu este "bătrânul de pe pod", cel care rosteşte replica definitorie a filmului:

                    

  Chiar dac-o fi să crăpăm cu toţii, Noica zicea bine...

            'Nu-i puţin lucru să faci parte din ultima generaţie a omenirii!'. 


Marius Silaghi, protagonistul filmului Omega Rose

Morala producţiei Omega Rose ar fi, după spusele lui Dorobanţu, faptul că prezentul din film e mai bun decât realitatea pe care o trăim acum, "oricât ar părea de ciudat şi de crud". În film vor apărea şi doi actori Divertis, Ioan Gyuri Pascu şi Cosmin Natanticu, personajul celui din urmă fiind guraliv şi exploziv, după cum îl descrie regizorul filmului. Monica Davidescu va avea şi ea propria partitură în această lume postapocaliptică, tratată de Dorobanţu într-un mod diferit faţă de tipicul filmelor americane de gen. Efectele speciale se vor rezuma la completări de decoruri - crearea în fundal a senzaţiei de ruină. Nu vor fi explozii, nici nu vor fi arătate cataclisme, ci va fi vorba de o succesiune de întâlniri, în care personajele vorbesc despre posibilele motive care au dus la apocalipsă, "totul pe imagini pastorale". "Important este să spui unele lucruri, fără a arăta tot", e de părere Dorobanţu... Dacă ar fi să spună un singur cuvânt despre film, regizorul îl defineşte cu "misterios", şi chiar dacă e postapocaliptic, regizorul e de părere că va putea fi vizionat fără restricţii de vârstă.

---------------------

Micul spartan, în regia lui Dragoş Iuga, se va lansa (tot cu puţin noroc) în 2011, fiind  un fals mockumentary fantastic. Proiectul câştiga finanţare de la CNC în octombrie 2008. În ianuarie 2011, Dragoş Iuga va mai trage ultimele cadre. O balenă, o uşă magică, păpuşi sculptate din trunchiul unui copac sunt doar câteva dintre elementele fantastice ale filmului, al cărui protagonist este o persoană cu nanism hipofizar, adică cu aspect de copil - deşi adult: Gabriel Diţă, inginer în viaţa reală.  În afara de Nekro şi Dracula The Impaler - Vlad Nemuritorul, dupa anii '90 nu s-au făcut lungmetraje fantastice în Romania, aşa că -  Micul spartan, asemenea filmului Omega Rose, vine ca o breşă de aer proaspăt în peisajul filmului românesc.

............................................................................................                                                                                                                                                                      

Caseta tehnică OMEGA ROSE:

  Road movie post-apocaliptic [în producţie]
Tagline: Aproape ultima poveste de aventuri, război şi dragoste din lume.
Distribuţia: Mircea Silaghi, Florin Piersic Jr, Cosmin Natanticu, Ion Besoiu, Rodica Negrea, Bogdan Iancu, Flaviu Crişan, Ioan Gyuri Pascu, Aylin Cadâr, Marius Chivu, Radu Bânzaru, Monica Davidescu, Carmin Ionescu

Echipa: George Dorobanţu: scenariu, regie

Răzvan Rizea: sunet
Liana Obancea: costume
Cristian Prisecaru, Ştefan Solcan: recuzită
Alexandra Păun: producător executiv, coscenarist
Florin Piersic Jr, Blue Heron Prod.: producători
Tedy Necula: co-producător
 Sorin Gociu: DP, camera A

Alexandru Tudor: asistent cameră

..............................................................................................

Rămânând în sfera tematică a filmului Lupu (despre care puteţi citi în boxul din dreapta), Europolis - acum în cinematografele din Bacău, Oradea şi Constanţa - tratează în cheie fantastică tema morţii, apelând la mitologia românească, deşi producătorul principal este francez.

Datinile româneşti sunt aduse în scenă cu grija documentaristului, peste ele regizorul Cornel Gheorghiţă împletind o poveste sensibilă, în centrul căreia este o călătorie (poate metaforă la Drumul către lumea de dincolo), dar în care ne izbim şi de credinţe hinduse - ca reîncarnarea, ori de coşciuge ghaneze... Adriana Trandafir susţine în cheie tragică rolul unei femei din Sulina care află că fratele, pe care îl ştia demult îngropat, tocmai a murit şi are o moştenire de lăsat.

 

PRECIZARE

Pentru acurateţea informaţiei, precizăm că s-au făcut câteva SF-uri româneşti, de-a lungul timpului, dar nesemnificative şi discutabile. Ion Popescu-Gopo a creat nu tocmai SF-uri, ci a inserat elemente SF în alte genuri: comedie, basm, alegorie etc. Cazurile care trebuie amintite sunt Comedie fantastică, Povestea dragostei, Rămăşagul, Paşi spre Lună, S-a furat o bombă, Faust XX. Pe de altă parte, Mircea Veroiu făcea, în 1975, Hyperion. Se mai pot menţiona ecranizările după Eliade - Şarpele (1997) şi Domnişoara Christina (1992).

Imagini

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Barbaru pe 15 decembrie 2010 06:32
ahahahah e daca o vad si pe asta gata roholiudi se poate infiinta si cuceri lumea cinematografica mondiala.
kensu pe 15 decembrie 2010 09:34
In sfarsit un film sf romanesc.:D Si un fantasy. E bine si chiar foarte bine. La mai multe. Mai circula pe net mai demult un proiect sf: era o animatie scifi si avea si un pic de horror, insa cred ca a fost abandonat. Proof of concept se numea. Vedeti ca are si site.
http://movie.vam-u.de/

psihologu pe 15 decembrie 2010 11:23
A trecut ca multisor timp de cand cinematografia romaneasca nu a mai produs un SF...mai bine mai tarziu decat niciodata...BAFTA
Moody pe 15 decembrie 2010 11:31
SF romanesc? acum sunt curios
scrawl pe 15 decembrie 2010 14:10
Daca toti au replici gen caragiale(vorba vine) ca aia de mai sus cred ca e pt ultima data cand ma uit la un film romanesc...nu de alta...dar nimeni nu vorbeste in realitate asa cum vorbesc astia din filmele romanesti...astia se cred la teatru...sper ca macar asta sa fie bunicel filmul,sa faca o exceptie printre porcariile romanesti...bugetul e mic ca de obicei...dar pt mine asta nu mai e o scuza dupa ce am vazut filme gen blairwitch project,paranormal activity care au folosit un buget minuscul si totusi au fost ingenios realizate.
MissBlossom01 pe 15 decembrie 2010 14:21
In sfarsit..
lilliam pe 15 decembrie 2010 15:23
sa speram ca va fi ceva bun
andytimofte94 pe 15 decembrie 2010 16:08
mama da cati bani au bagat in filmu asta pana acuma, 8000 de euro! multi tare, sa mor yo. vai de mama noastra cred ca prin mileniul IV o sa facem si noi filme care sa aiba bugete de la 10-20 mil. euro in sus...
cetateanu pe 15 decembrie 2010 16:20
Sunt foarte curios cum va reusi efectele speciale pentru ca iti trebuie multi bani si mai ales tehnica.
starcx pe 15 decembrie 2010 17:50
As vrea sa vad un SF gen Death Note,A Clockwork Orange,Eternal Sunshine of the Spotless Mind,Donnie Darko, ce vreau sa spun cu filmele acestea este ca nu iti trebuie un buget urias ca sa faci un SF bun cum cer unii din comentarii.
MissBlossom01 pe 15 decembrie 2010 18:38
@starcx O sa vedem Death Note..prin 2011-2012.Si nu e chiar SF.
sweet_ana pe 15 decembrie 2010 20:38
ar fi interesant de vazut
sabinalin pe 15 decembrie 2010 21:14
Foarte interesant. Sa speram ca iese bine!
rrs85 pe 15 decembrie 2010 21:15
hai ca mai facut tare curios...
florinever pe 16 decembrie 2010 17:35
8000E ? ce gluma :))) diferenta de la cer la pamant intre america si romania la bugete:D cu doar 8000 sigur e un rateu ca multe alte filme romanesti!
Octavian Brânzei pe 16 decembrie 2010 20:39
@ florinever - "Cu bani ştie oricine să facă!" spune o vorbă care circulă în ultima vreme. Cred însă că faci o mare greşeală legînd valoarea artistică a unui film de bugetul său. Ar însemna că un film cu cît e mai scump, cu atît este mai valoros - ceea ce este complet fals! Valoarea artistică nu este dată de bugetul filmului.
Iamsaved pe 17 decembrie 2010 00:56
Oooo interesant,de abia astept sa vad ce o sa iasa:)
andu7zu pe 18 decembrie 2010 13:49
e bine de stiut ca si roamanii pot face "oarecum" filme interesante
vlad pe 18 decembrie 2010 17:03
in sfarsit am facut si noi altceva in afara de filme despre comunism
andrei pe 18 decembrie 2010 21:18
sa faci un film S.F. cu un buget de 8mii de euro.......mie nu imi surade ideea

ramane de asteptat lasarea filmului BAFTA

Radu1711 pe 19 decembrie 2010 02:20
sunt curios cum o sa iasa
florinever pe 19 decembrie 2010 16:46
@Octavian Branzei iti dau ei 800 de E sa vad daca poti face un film care sa castige macar un premiu .... Marile pelicule sunt deobicei cu bugete mari
Razvan pe 27 mai 2011 11:47
@florinever - ai zis 800, vrei sa zici 8000? Nu cred ca ii ai si nu cred ca ii dai. Vorbesti doar ca sa te simti rotund. Anyway, citeste mai bine articolul, vad ca bugetul e mai mare, dar au avut probleme cu finantarea. Probabil au tot dat de sceptici d'astia ca tine...
In caz ca nu stiai, regizorul care face "Omega Rose" a facut si "Elevator", cu 200 (doua sute) Euro cheltuieli de productie, si a luat o gramada de premii cu el. Google it.
Eu le urez succes si-o sa-i caut la TIFF sa le dau o bere!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells