Ofensiva regizoarelor: 10 lungmetraje în pregătire

de Ştefan Dobroiu în 19 Nov 2014
Într-o industrie foarte masculină, vocile feminine devin tot mai puternice

În 2014 am văzut pe ecrane un singur film regizat de o femeie: este vorba de #Selfie. În 2013 cifrele au fost mai bune: Anca Damian, Iulia Rugină şi Alexandra Gulea au lansat O vară foarte instabilă, Love Building şi Matei copil miner. În ciuda unei tradiţii masculine a cinema-ului românesc şi mondial, vocea regizoarelor devine tot mai puternică, iar Cinemagia îţi poate prezenta nu mai puţin de zece proiecte de lungmetraj în prag de lansare, deja filmate, în filmare sau în dezvoltare. Toate sunt interesante şi, cu o sincronizare fericită, ar putea transforma 2015 şi 2016 în cei mai feminini ani cinematografici din România.

Iulia Rugină - Alt Love Building, Breaking News
După ce Love Building a convins zeci de mii de spectatori români anul trecut, în ciuda unei producţii cu buget minim, Iulia Rugină revine cu un sequel cu o abordare diferită, pe scenariul aceloraşi Rugină, Oana Răsuceanu şi Ana Agopian. Vom vedea filmul de Crăciun, cu Dorian Boguţă, Dragoş Bucur şi Alexandru Papadopol în rolurile celor trei traineri care ar trebui să rezolve probleme de relaţie doar pocnind din degete. Iulia Rugină îşi continuă cariera cu Breaking News, un lungmetraj despre un reporter de ştiri arogant a cărui viaţă este dată peste cap de un accident ce îi ucide cameramanul. Filmul va intra în producţie iarna următoare, cu o premieră aşteptată în 2016. Până atunci, scurtmetrajul ei Să mori de dragoste rănită, premiat în iunie la festivalul Transilvania, va putea fi văzut pe ecrane din 28 noiembrie, în filmul omnibus Scurt/4: Istorii de inimă neagră.

Anca Miruna Lăzărescu - La drum cu tata
Este regizoarea scurtmetrajului Apele tac, cel mai premiat scurtmetraj din cinema-ul românesc, cu peste 80 de premii internaţionale. La anul Lăzărescu debutează în lungmetraj cu La drum cu tata (foto), o tragicomedie care ne poartă în anul 1968 urmărind aventura internaţională a doi fraţi şi a tatălui lor, porniţi într-o călătorie în Germania. Doar că evenimentele istorice cunoscute sub numele de Primăvara de la Praga le strică planurile celor trei eroi, iar drumul lor spre casă va fi barat de tancurile sovietice, făcându-i să ia o decizie ce le va schimba întreaga viaţă. În rolul principal, cel al fratelului mai mare, îl vedem pe Alexandru Mărgineanu, actor lansat în California Dreamin' (nesfârşit) al lui Cristian Nemescu. La drum cu tata nu are o dată de lansare, dar îl vom vedea cu siguranţă pe ecrane în cursul anului următor.

Iată un material pe larg despre acest interesant proiect coprodus de Germania, România, Ungaria şi Suedia.

Anca Damian - Perfect sănătos
Anca Damian are două lungmetraje în pregătire, Moon Hotel Kabul şi Perfect sănătos. Primul a fost subiectul unei controverse iscate în urma celui mai recent concurs de proiecte organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei (detalii), iar al doilea a primit finanţare în aprilie, ar trebui să înceapă filmările primăvara viitoare şi să fie lansat în 2016. Protagonistul filmului este Andrei (Anghel Damian, la primul rol principal într-un lungmetraj), un tânăr avocat cu sentimente contradictorii pentru tatăl său, Toma, un judecător respectat. Moartea suspectă a acestuia îl va face pe tânăr să înceapă o investigaţie pe cont propriu, iar această investigaţie se transformă treptat într-o călătorie a maturizării, căci Andrei va ajunge să-şi definească poziţia faţă de modelul său în viaţă.

Mai multe detalii despre proiect în acest material.

Ruxandra Zenide - Miracolul din Tekir
Este unul dintre cele mai interesante proiecte ale acestui an, acum în mijlocul filmărilor. Zenide colaborează din nou cu Dorotheea Petre (au făcut împreună Ryna), care o interpretează pe Mara, tânăra vindecătoare a unui sat de pescari din Deltă. Când Mara rămâne însărcinată şi declară că nu un bărbat, ci nămolul cu proprietăţi vindecătoare din zonă este responsabil pentru sarcină, femeia este izgonită din sat. Întâlnirea cu Lili (Elina Löwensohn), o femeie bogată şi frumoasă care se luptă să găsească o soluţie pentru problema infertilităţii ei, îi va da viaţa peste cap Marei. Distribuţia este completată de George Piştereanu şi Bogdan Dumitrache. Miracolul din Tekir va fi distribuit de Independenţa Film şi este aproape cert că îl vom vedea la anul pe ecrane.

Iată un articol pe larg despre proiect.

Ana Lungu - Autoportretul unei fete cuminţi
O producţie independentă a companiei Mandragora, debutul în lungmetraj al Anei Lungu (Burta balenei) ne-o arată pe Cristina (Elena Popa), o tânără de 30 de ani care se bucură de independenţă după ce părinţii ei se mută din apartament. Cum o face vom vedea la anul, când filmul ar trebui să se lanseze pe ecrane. Inspirat de experienţa personală a regizoarei, Autoportretul propune o formă dramaturgică neconvenţională, ajutată şi de faptul că o parte din distribuţie este formată din actori amatori. În rolul principal masculin îl vom vedea pe Emilian Oprea, actorul din De ce eu?, noul film al lui Tudor Giurgiu aşteptat pe ecrane în luna martie.

Iată un articol dedicat proiectului Autoportretul unei fete cuminţi.

Adina Pintilie - Nu mă atinge-mă
Este unul dintre cele mai aşteptate filme, aflat deja de câţiva ani în dezvoltare. Iată o prezentare succintă a subiectului: "O femeie şi doi bărbaţi în căutarea intimităţii. Singurătăţile lor se întâlnesc - prin forţa hazardului, sau poate e scris să se întâmple - într-o încercare de contact care le va schimba viaţa. Nu mă atinge-mă este un film despre intimitate, ca aspect fundamental al existenţei umane. O explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute pe care le avem despre intimitate. Un film despre cum putem avea acces la intimitate în cele mai surprinzătoare moduri". Filmările ar trebui să înceapă în primăvara lui 2015, ceea ce înseamnă că am putea vedea filmul pe ecrane cel mai probabil în 2016.

Titlurile prezentate mai sus nu sunt singurele aflate în dezvoltare. Cristina Iacob ar fi trebuit să lanseze luna aceasta Un dar pentru tine, o dramă cu Dragoş Bucur şi Raluca Aprodu, dar statutul producţiei este acum incert. Regizoarea a câştigat recent finanţare cu noul ei proiect Cum să te măriţi în trei zile, continuarea lui #Selfie. Ioana Uricaru lucrează la Lemonade, o dramă despre experienţa unei românce emigrate în Statele Unite ale Americii, iar Eva Pervolovici are terminat scenariul la Ileana, o dramă despre un condamnat la închisoare care încearcă să-şi reducă pedeapsa convingându-şi iubita, pe Ileana, să facă un flagrant unui traficant de droguri. Până la producţia Ileana, Pervolovici îşi va lansa în România primul lungmetraj, Marussia. Mihaela Popescu, o tânără regizoare care a provocat senzaţie la TIFF 2014 cu scurtmetrajul ei Plimbare, pregăteşte 6PM, proiect câştigător al unei finanţări pentru debut la cea mai recentă ediţie a concursului de scenarii organizat de CNC.

Exploreaza subiecte similare:

#Selfie, Cristina Iacob, Alexandra Gulea, Matei copil miner, Love Building, Iulia Rugină, La drum cu tata, Anca Miruna Lăzărescu, Perfect sănătos, Anca Damian, Miracolul din Tekir, Ruxandra Zenide, Ana Lungu, Autoportretul unei fete cuminţi, Adina Pintilie, Nu mă atinge-mă, Ioana Uricaru, Eva Pervolovici, Mihaela Popescu, plimbare, Marussia, Alt Love Building, Breaking News

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells