Oasis: regele din Nord e acum misionar în spaţiu

de Ştefan Dobroiu în 29 Mar 2017
Publicul decide dacă episodul pilot produs de Amazon va fi transformat în serial

Într-o perioadă când numărul producătorilor de seriale a crescut vertiginos, iar producţiile luptă din răsputeri pentru a atrage atenţia publicului, strategia Amazon este mai mult decât inspirată: realizarea unui episod pilot şi, dacă publicul reacţionează pozitiv, producerea următoarelor episoade. Oasis, un serial SF britanic despre o colonie umană de pe o planetă îndepărtată, pare să fie pe calea cea bună. Iată mai jos ce ţi-ar putea plăcea la povestea inspirată de romanul "The Book on Strange New Things" scris de Michel Faber.

Ce trebuie să spunem din primul moment despre Oasis este că proiectul beneficiază de un impresionant pedigree. Episodul pilot este scris de Matt Charman, scenaristul nominalizat la Oscar pentru excelentul Bridge of Spies al lui Steven Spielberg, şi regizat de Kevin Macdonald, cunoscut pentru The Last King of Scotland şi serialul 11.22.63, adaptat după Stephen King. Mai pune pe afiş o faţă cunoscută precum cea a lui Richard Madden şi publicul nu ar avea de ce să fie nemulţumit, mai ales dacă iei în considerare şi subiectul: aventura unui preot care descoperă, pe o planetă îndepărtată, extratereştri de convertit la creştinism.

Acţiunea are loc în 2032, când resursele pământului sunt aproape epuizate. Încă din primul cadru vedem o Londră inundată de un soare necruţător, cu Tamisa complet secată. Foametea şi bolile fac religia şi mesajele Bibliei tot mai populare, în timp ce guvernele şi corporaţiile fac încercări disperate de a găsi un nou cămin pentru rasa umană. Acesta ar putea fi Oasis, o planetă despre a cărei poziţie scenariul nu lasă să scape niciun detaliu în afară de faptul că transportul fiecărei persoane până acolo costă 100 de milioane (nu ştim în ce monedă şi ce valoare ar avea această sumă, într-o lume evident instabilă). Cert e că sună scump. Şi, implicit, departe. Şi, având în vedere că mai mulţi colonişti au suferit halucinaţii pe Oasis, iar unii chiar şi-au pierdut viaţa, periculos.

Richard Madden îl interpretează pe Peter Leigh, un preot care, la doar câteva ore după ce-şi eutanasiază soţia bolnavă de cancer, primeşte o misterioasă invitaţie din partea lui David Morgan, fondatorul Oasis. Morgan sugerează că Oasis nu "este doar despre salvarea Pământului" şi că "ceva mai mare, mult mai mare" îi aşteaptă pe oameni acolo. Să fie elucubraţiile unui nebun? Un efect al halucinaţiilor? Peter nu are nimic de pierdut dacă cercetează mai multe pe Oasis şi acceptă invitaţia.

Episodul de o oră este fără doar şi poate promiţător, iar bugetul mare şi scenariul scris atent ar putea garanta o continuare convingătoare a serialului. În aceste condiţii, este bizară alegerea Amazon de a nu dezvălui nimic din adevărata miză a cărţii lui Faber, a cărei principală aventură este contactul cu o rasă extraterestră şi, cel puţin din punctul de vedere al lui Peter Leigh, creştinarea lor, cu toate provocările ridicate de aceasta. Faptul că episodul pilot se mulţumeşte să exploreze o parte mult prea modestă a poveştii (practic, "un preot ajunge pe o staţie spaţială unde membrii echipajului suferă de halucinaţii") ar putea fi în acelaşi timp incitant pentru public şi periculos pentru viitorul producţiei: oare publicul ar fi reacţionat mai puţin bine dacă i s-ar fi dat indicii despre miza reală a serialului?

Până putem răspunde la aceste întrebări, serialul se bucură de una dintre cele mai promiţătoare şi internaţionale distribuţii. Pe lângă Madden, îl revedem pe Haley Joel Osment (puştiul din Al şaselea simţ, acum aproape trentagenar, bărbos şi supraponderal), starul indian Anil Kapoor în rolul liderului coloniei de pe Oasis, nemţoaica Antje Traue în rolul responsabilei de securitate şi Zawe Ashton (din excelentul sitcom britanic Fresh Meat) în cel al lui Severin, medicul de pe Oasis. Împreună cu bugetul ce asigură scenografia convingătoare, aceste nume ar putea garanta o relaţie bună a publicului cu personajele în viitor.

În prezent Amazon nu a confirmat continuarea serialului, dar reacţiile bune din partea criticilor şi a publicului nu exclud deloc noi misiuni pe Oasis şi o discuţie relevantă despre importanţa religiei în condiţii extreme.

Exploreaza subiecte similare:

Bridge of Spies, The Last King of Scotland, 11.22.63, Richard Madden, Kevin Macdonald, Antje Traue, Haley Joel Osment, Anil Kapoor, Zawe Ashton, Fresh Meat, Oasis

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells