O premiera mondiala la Anonimul: "With an Open Heart"

de Gloria Sauciuc în 16 Aug 2008
O premiera mondiala la Anonimul: "With an Open Heart"

Publicul cosmopolit aflat in Delta la Festivalul de Film Anonimul a putut vedea astazi, in premiera mondiala, un fragment din cel mai recent film al lui Krzysztof Zanussi, comedia neagra "Serce na dloni"/"With an Open Heart", proiectat in cadrul conferintei sustinute de regizor. Numai selectionerii de la Festivalul International de Film de la Roma (Festival Internazionale del Film di Roma - n.red.) au mai vazut productia, dupa care au luat-o si in festival.

Alaturi de public, la prelegere au luat parte si Eugen Serbanescu, presedintele Centrului National al Cinematografiei, Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman, actrita Laura Vasiliu si criticii de film Magda Mihailescu si Irina Margareta Nistor.

O remarca a regizorului Krzysztof Zanussi atrage atentia asupra castigatorului fetsivalului.

Cateva ore mai sunt pana la acordarea premiilor, dar Zanussi ne-a dat un indiciu asupra castigatorulu. In contextul sublinierii lipsei de identitate a europenilor si a banalizarii unor subiecte ca viata, rasul, moartea, mai sunt locuri in lume in care acestea au ramas la aceeasi valoare, locuri in care se mai pot spune povesti – si a exemplificat cazut filmului din Mexic - "Silent Light", unde un barbat are mustrari de constiinta pentru ca nu poate trai cu nevasta lui, indragostindu-se de o alta femeie. "In Franta, intr-un astfel de caz, s-ar zice: divorteaza de ea, si gata"... a exemplificat Zanussi, intr-o nota amuzant-ironica.

Krzysztof Zanussi a mai vorbit si despre cat de greu a devenit sa atragi atentia publicului, o "resursa" aproape terminata. "Aceasta este cea mai mare provocare... sa atragi atentia umana", a zis Zanussi, care a adaugat ca nu tine neaparat ca filmele sale sa fie vazute doar in cinema. "Daca filmul meu a atras atentia, chiar vazut pe ecranul unui telefon mobil, eu sunt multumit", a sustinut regizorul.

In timpul prelegerii au fost difuzate fragmente din trei filme ale regizorului, "Life as a Fatal Sexually Transmitted Disease" (2000), "Suplement" (2002) si, in premiera mondiala, "With an Open Heart"/"Serce na dloni" (prevazut sa fie lansat in 2009) insotite de explicatiile regizorului; alegerea prologului in "Life as a...", este, dupa cum spune Zanussi, o meditatie asupra momentului cand trebuie sa te confrunti cu propria moarte.

Zanussi a discutat si despre dificultatea de a continua crearea de filme, ca regizor. "In profesia noastra, cand ai un esec, renunti. Sa continui este foarte greu. Somajul este o situatie normala pentru noi. In aceasta lume idealistii nu au o viata foarte usoara", a marturisit cineastul, care a adaugat ca, intr-o anumita masura, filmele sunt, pentru el, o metoda de a-si clarifica gandurile. "Este totusi o terapie prea scumpa", s-a plans cineastul.

"Cu filmele mele am incercat, de asemenea, sa trec peste timiditatea mea. Timiditatea nu este un lucru bun, nu este acelasi lucru cu modestia. Timizii sunt egocentrici, se tem ca cei din jur ii vor judeca. Asa ca, va rog, deranjati-ma cu complexele voastre", s-a adresat Krzysztof Zanussi persoanelor care au participat la prelegere.

Presedintele CNC, Eugen Serbanescu, l-a intrebat pe Zanussi, ce este de facut cu filmele din perioada comunista, realizate sub dictatura, sau care sunt propagandistice. "Trebuie aruncate?"

Zanussi a marturisit ca in calitate de producator vinde filme pe care le-a realizat in perioada comunista si le vinde pe bani buni", iar – pe de alta parte - ca lumea s-ar putea amuza vazand filme din acea perioada si falsitate acelorA propagandistice, iar cele mai multe vor fi uitate.

In imagine: Krzysztof Zanussi, Miruna Berescu, Directoarea Festivalului si David Casals-Roma, presedintele juriului de scurtmetraje.

Taguri:  anonimul 2008

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells