O lună în Thailanda ia premiul FIPRESCI la Sofia

17 Mar 2013
Debutul lui Paul Negoescu, considerat de către critici cel mai bun film din competiţia festivalului

O lună în Thailanda” – debutul în lungmetraj al regizorului Paul Negoescu – a câştigat pe 16 martie premiul Federaţiei internaţionale a criticilor (FIPRESCI) pentru cel mai bun film din competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Sofia.

Festivalului Internaţional de Film de la Sofia (7-17 martie), ajuns la cea de de-a 17-a ediţie, este unul dintre cele mai apreciate evenimente cinematografice din Europa. Evenimentul din Bulgaria a prezentat pe parcursul celor zece zile de festival peste 200 de filme (lungmetraje, scurtmetraje şi documentare). Printre invitaţii speciali ai festivalului s-au numărat regizorul Costa-Gavras şi celebrii fraţi Paolo şi Vittorio Taviani.

În programul ediţiei din acest an a Festivalului de la Sofia s-au regăsit mai multe pelicule româneşti. Astfel, filmul regizorului Cristian Mungiu "După dealuri" a fost prezentat în programul Cinema today - Masters, "O lună în Thailanda", în regia lui Paul Negoescu, a fost selectat în competiţia internaţională, în timp ce "Despre oameni şi melci", în regia lui Tudor Giurgiu, şi "Toată lumea din familia noastră", de Radu Jude, au fost incluse în competiţia balcanică. Filmul regizat de Radu Jude a fost prezent şi în secţiunea Grand Prizes.

“O lună în Thailanda” spune povestea lui Radu (Andrei Mateiu) care, în noaptea Anului Nou, descoperă că nu e mulţumit de viaţa lui sentimentală şi decide să se despartă de prietena sa, Adina (Ioana Anastasia Anton). Porneşte într-o călătorie prin cluburile şi petrecerile bucureştene în căutarea fostei iubite (Sînziana Nicola). Dar este oare ea femeia de care Radu are nevoie cu adevărat?

Din distribuţie mai fac parte actorii: Tudor Aaron Istodor, Raluca Aprodu, Victoria Răileanu, Ionuţ Grama, Sabina Posea, Bogdan Cotleţ, Ştefan Munteanu, Simona Ghiţă.

Paul Negoescu a mai participat, cu debutul său - "O lună în Thailanda" – la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, Festivalul Internaţional de Film Francofon de la Namur, în Competiţia “Emile Cantillon”, la Festivalul de Film de la Zurich în competiţia oficială şi la Festivalul Noului Cinema de la Montreal, în selecţia internaţională.

Filmul "O lună în Thailanda", o producţie Hi Film, în co-producţie cu Abis Studio, este realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi cu participarea HBO România.

"O lună în Thailanda" a fost dezvoltat în cadrul CineLink la Festivalul de Film de la Sarajevo şi în cadrul atelierului Premiers Plans coordonat de actriţa Jeanne Moreau, iar scenariul filmului a fost finalist al concursului HBO.

Exploreaza subiecte similare:

Paul Negoescu, O lună în Thailanda

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 30 martie 2013 13:40
Ma bucur sa vad ca razbatem si la vecinii bulgari, iar de aceasta data cu un alt film.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells