Nikita Mikhalkov, tarul filmului rus, pe micul ecran

28 Ian 2007
Nikita Mikhalkov, tarul filmului rus, pe micul ecran

"Piesa neterminata pentru pianina mecanica", "Cateva zile din viata lui Oblomov", "Cinci seri", "Fara martori", "Acasa printre straini", "Sclava iubirii" si "Fata fara zestre" ale regizorului Nikita Mikhalkov vor fi prezentate pe micul ecran timp de sapte saptamini consecutiv incepind de simbata, 3 februarie, de la ora 22:00, in emisiunea CineTePrinde, prezentata de Cristian Tudor Popescu la ProCinema.

Nikita Mikhalkov are in palmares o lista impresionanta de premii cistigate la festivalurile europene de film si un Oscar pentru cel mai bun film strain ("Soare inselatorï"/Burnt by the sun).


"Piesa neterminata pentru pianina mecanica", aparut in 1977, adaptare a piesei de tinerete a lui Cehov, a castigat premiul festivalului de film de la San Sebastian. "Citeva zile din viata lui Oblomov"- film care are la baza romanul unuia dintre clasicii literaturii ruse, Ivan Goncharov si la care Mikhalkov semneaza scenariul si regia, a castigat in 1981 premiul National Board of Review, pentru cel mai bun film strain.

In 1978, in timp ce juca in filmul fratelui sau Andrei Konchalovsky "Siberiada", Mikhalkov a scris scenariul filmului "Cinci seri", pe care l-a si regizat, o dramatica poveste de dragoste a unui cuplu care, separat de razboi, reuseste sa se reintilneasca peste 15 ani. In 1983, Mikhalkov cistiga cu drama "Fara martori" premiul festivalului international de film de la Moscova, eveniment al carui manager a ajuns in 2000.

Nikita Mikhalkov impresioneaza prin profunzimea si onestitatea sa. El nu-si propune sa faca film. Ii iese pur si simplu. Nu e sigur nici daca, in calitate de actor, a nimerit interpretarea potrivita. Insa cind el spune ca a creat o capodopera trebuie sa-l credem pe cuvint.

Taguri:  Nikita Mikhalkov

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells