Nicole Kidman, caldă, umană,... perfectă în rolul Grace of Monaco

Filmul va rula şi în cinematografele româneşti, de la mijlocul lunii iunie

Grace of Monaco, în regia francezului care aducea în 2007 pe ecrane La vie en rose, cu Marion Cotillard în rolul lui Edith Piaf, a avut aseară lansarea oficială, în deschiderea celebrului Festival de Film de la Cannes. Atmosfera generală a filmului - una în acelaşi timp caldă şi strălucitoare, cu o granulaţie specifică celuloidului, ca într-un film de epocă şi modul cum sunt iluminate anumite scene - plus emoţia pe care o transmite Nicole Kidman, cu fiecare gest şi mimică, m-au făcut să văd în această producţie însăşi esenţa Festivalului cannez...

Grace of Monaco este, în multe momente, un film care te mişcă. Alteori, se pierde în melodramatic, cu altă ocazie păcătuieşte tocmai pentru că montajul a fost prea iertător cu anumite scene. De exemplu, Nicole Kidman în ipostaza lui Grace of Monaco ţine un discurs de câteva minute bune, ce par interminabile, siropos şi oarecum clişeistic, discurs ce putea fi tăiat pe jumătate la montaj. Dar, dincolo de astea, rămâne interpretarea impresionantă a lui Nicole Kidman, convingătoare, emoţionantă, perfectă. 

Grace of Monaco prezintă o perioadă scurtă dar intensă din ultimii ani ai vedetei de cinema devenite prinţesă, anul 1962, când principatul a fost într-o dispută cu Franţa, ce ajunsese chiar să-i ameninţe suveranitatea. În acest conflict, Grace a reuşit să intervină într-un mod salvator. Concentrarea pe această perioadă a dinamizat puţin povestea, care te prinde.

Referitor la scandalul generat de familia princiară de la Monaco, care trimitea un comunicat înainte de începerea Festivalului prin care cerea să nu fie asociată cu acest film, considerându-l un fals, o propoziţie pe genericul de început al filmului clarifică lucrurile, menţionând că filmul este o ficţiune inspirată de evenimente reale. Ulterior, la conferinţa de presă Olivier Dahan a confirmat că nu s-a gândit să facă un film biografic.

Iată declaraţia lui: Olivier Dahan: "Mai presus de orice altceva, ne-a atras faptul că ea era actriţă şi artistă, dar a trebuit să renunţe la cariera ei. Nu m-a interesat a-i face o biografie lui Grace Kelly. Trebuie să fac filme care rezonează cu mine însumi şi cu propriile mele sentimente, deci mi se pare plicticos să fiu nevoit a descrie evenimente orientându-mă numai de povestea câte unei persoane. Întotdeauna încerc să am o perspectivă mai subiectivă şi să îmi exprim propriile idei.

Şi cred că ceea ce m-a sensibilizat în biografia li Grace a fost ceva ascuns dincolo de aparenţe - ceva care a rezonat cu propria mea viaţă. Aşadar, Grace of Monaco nu este un film istoric - chiar dacă este despre personaje reale. Ca şi regizor, am fost interesat în a povesti despre cum o femeie trebuie să facă o alegere imposibilă - sau cel puţin una foarte dificilă între viaţa ei ca soţie şi mamă şi cariera ei. După părerea mea, Grace of Monaco reflectă aceste aspecte contradicorii. Am ajuns să o cunosc, ca personaj, într-un mod mult mai profund.

Ceea ce mi-am propus a fost, mai înainte de toate, să fac un film despre o femeie-artist, una care trebuie să renunţe la o parte importantă din ceea ce este pentru a-şi păstra familia laolaltă. Aceasta este chintesenţa filmului".

Citește și

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 15 mai 2014 13:05
Bun, eu nu am vazut filmul, dar din ultimul trailer a reiesit ca o sa se axeze pe o amenintare la adresa Monacoului, care pur si simplu nu a existat. Nu s-a pus problema ca Franta sa ocupe principatul, poate sa umble la relatiile fiscale, dar cam atat. Dar nu s-au putut abtine sa nu adauge niste tensiune acolo, nu? nu era suficient de palpitanta si interesanta viata ei? ciudat.
Gloria pe 15 mai 2014 23:20
pai in momentul in care impui unui stat suveran niste conditii legate de organizarea fiscala, pasul doi sau trei e sa il anexezi, nu?
Bayard pe 16 mai 2014 11:58
Poate daca esti Rusia :). Iti dau un exemplu foarte concret si actual. Toate cluburile sportive din Monaco, participa logic in campionatele franceze. In ultimii ani la fotbal au aparut 2 cluburi cu infuzii uriase de capital din Orientul Mijlociu: Paris Saint Germaine si FC Monaco.... amandoua au bagat peste 150 milioane de euro in transferuri. Diferenta este ca PSG a platit tot atat impozite catre statul francez, in timp ce Monaco nu a dat nimic, pt ca principatul e paradis fiscal. Asa ca Franta, a incercat sa le impuna si celor de la Monaco sa plateasca aceleasi taxe, pt o concurenta loiala.
xerses pe 15 mai 2014 21:00
Am vazut cateva secvente din film si mi-au captat imedia atentia.
IMHERE pe 16 mai 2014 06:45
pierdere de timp- ma surprinde cati bani se cheltuie in ultima perioada pe niste productii de (&^^#&
loonycushion pe 8 iunie 2014 09:01
esti cam cinic idiotule
alex_il_fenomeno pe 30 august 2015 20:34
Nicole Kidman este o figura foarte puternica in lumea filmului, chiar nu are cum sa nu se impuna prin fiecare rol.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells