Neruda, o biografie atipică pentru poetul latino-american Pablo Neruda, câștigător de premiu Nobel

de Gloria Sauciuc în 25 Aug 2017
Pablo Neruda (pseudonim al lui Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto) a fost scriitor chilian, laureat al premiului Nobel și Senator al Partidului Comunist din Chile

Neruda, în regia lui Pablo Larraín (No și Jackie), propunerea Chile la Oscar, rulează de vineri, 25 august, în cinematografele noastre. Titlul se referă la Pablo Neruda, poet chilean adulat de unii și criticat de alții. Geniu, câștigător de premiu Nobel și om politic, pentru unii. Trădător cu stilou în mână - pentru alţii. Un personaj controversat. Prin orientarea sa de stânga, a fost văzut fie ca aliatul și prietenul oamenilor simpli, adeseori oprimați și ținuți în sărăcie de un sistem politic ostil, fie ca agentul comunismului în America de Sud.

Imaginea lui, complexă și cu aspecte adesea derutante, e greu de surprins într-o biografie. Şi, totuşi, ce reuşeşte Pablo Larraín este, evitând un ton neutru, partizan sau ostil, să surprindă câteva episoade biografice ale lui Neruda, pe care le relatează subiectiv. Așa cum poate ar fi făcut-o scriitorul însuși. Doar că regizorul Pablo Larraín o face prin ochii unui personaj fictiv: inspectorul de poliție Óscar Peluchonneau (Gael García Bernal), care îl urmărește, în același timp admirativ și cu o ură de moarte, pe scriitor.

Personaj fictiv, uneori cu câteva tuşe caricaturale, acesta îl priveşte pe Neruda nu atât prin binoclu sau prin lupa investigatorului, ci mai mult prin ochii lacomi ai unui admirator obsedat. Ambii martori ai unui regim dictatorial de extremă dreaptă, unul ca agent al autorităților, altul ca fugar, cei doi trăiesc o relație de la distanță. Vorbesc unul despre altul ca despre un adversar, însă cu o dăruire pe care nu mulți prieteni o au. Finalul aduce libertate unuia şi un soi de izbăvire şi nemurire celuilalt.

Dincolo de dialoguri, filmul „vorbește” prin imagini. Surprinde frumusețea brutală a peisajului chilian, de la orașele vii și până la deșerturile andine sau la pădurile înzăpezite din capătul de Sud al Americii de Sud. Sfârșitul ambiguu, marcat de moartea unuia dintre personaje, seamănă cu un final de western, dar e - în fapt - o apoteoză. Sau poate un episod din viața unei personalități cu multe fețe.

Filmul a concurat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, la Cannes, în 2016, şi a fost nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin.

Povestea

Anul 1948. Un Chile afectat de Războiul Rece. În Congres, senatorul Pablo Neruda (Luis Gnecco) critică guvernul la scenă deschisă și este destituit din funcție de Preşedintele Gabriel González Videla. Tânărul inspector Óscar Peluchonneau (Gael García Bernal) primeşte misiunea de a-l aresta pe celebrul poet chilian. Persecutat de regimul comunist al lui Videla, Neruda încearcă să fugă din țară împreună cu soția sa, pictoriția Delia del Carril (Mercedes Morán), însă sunt forțați să se ascundă. Poetul se joacă, lăsându-i inspectorului cu bună știință indicii care fac vântoarea mai periculoasă și din ce în ce mai personală. În jocul de-a șoarecele și pisica, Neruda vede ocazia de a se reinventa, de a deveni un simbol al libertății și o legendă a literaturii. 

Exploreaza subiecte similare:

Neruda

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells