Neînfricată, o poveste... Disney

de Ştefan Dobroiu în 9 Aug 2012
Neînfricată, o poveste... Disney

Da, Brave este acel gen de film pe care un copil sau un adult îl vor privi cu plăcere. Arată minunat, are energie, umor şi o protagonistă voluntară şi convingătoare. Prin urmare e o idee foarte bună să faci o vizită la cinema pentru a vedea noua producţie Pixar, dar îţi spunem de acum: aşteaptă-te mai degrabă la un film cu prinţele Disney, pentru că Brave este categoric inspirat de lumea Micii sirene, a lui Rapunzel şi a popularului cuplu frumoasa şi bestia.

Probabil ştii subiectul: în Scoţia Evului Mediu, Merita este fericita fiică a regelui Fergus. Este plină de viaţă, iar castelul familiei răsună de râsetele şi giumbuşlucurile ei. Când primeşte un arc, Merida arată clar că e mai interesată de tir decât de interminabilele lecţii de bună purtare pe care mama ei, regina Elinor (Emma Thompson), insistă să i le dea. Lucrurile se strică în familie când Merida află că în curând ar trebui să se mărite, iar mama ei invită tinerii de viţă nobilă din regat la un concurs pentru mâna fiicei ei. Voluntara Merida ajunge să se răzvrătească, iar reacţiile ei îi vor pune întreaga familie în pericol.

Brave este categoric foarte simpatic şi va fi o plăcere de vizionat împreună cu cei mici, mai ales că filmul vine în două versuni, una subtitrată şi cealaltă dublată, cu Paula Seling interpretând cântecele de pe coloana sonoră. În acelaşi timp nu poţi să nu observi similitudinile dintre noua producţie Pixar şi animaţiile din portofoliul Disney, toate inspirate de basme celebre. Asta face ca Brave să fie întrucâtva previzibil, lucru care nu prea se întâmplă cu producţii Pixar precum The Incredibles, seria Toy Story, Compania Monştrilor şi În căutarea lui Nemo, în stare să fascineze mari şi mici deopotrivă cu surprizele continue din scenariu.

Nu la fel stau lucrurile cu Brave, iar spectatorii atenţi îşi vor da seama încă de la vizionarea trailerului de una dintre "surprizele" extrem de importante ale poveştii. Mai bine nu-l vezi, ca să nu-ţi strici plăcerea vizionării. În acelaşi timp, filmul are cu ce să atragă atenţia, mai ales dacă e vorba de spectatori mai mititei. Una din marile teme ale lui Brave este responsabilitate: ai dreptul să faci orice, dar şi obligaţia să recunoşti când ai greşit.

În acelaşi timp aspectul lui Brave arată cât de departe au ajuns cei de la Pixar în ceea ce priveşte grija pentru detalii şi atenţia obsesivă acordată celor mai mici şi nesemnificative obiecte de pe ecran. Acum zece ani, părul Meridei ar fi părut un adevărat miracol, acum este "doar" un miracol devenit realitate: o adevărată plăcere să o priveşti, coama oranj a prinţesei parcă are o viaţă proprie, învăluindu-şi posesoarea ca într-o mantie, iar contrastul dintre portocaliu şi verdele intens al ţinuturilor scoţiene este cât se poate de captivant.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 9 august 2012 14:32
Si de ce e rau ca e film gen Disney? :) Tangled a fost extraordinar :).
Han_Solo pe 9 august 2012 15:39
Pentru ca Pixar era altceva iar acuma Pixar = Disney. Nu e rau insa era mai bine inainte.
johnnyg pe 9 august 2012 20:45
Tangled a fost o exceptie de la calitatea standard a filmelor Disney. Adica, mult peste. Am fost si eu surprins dupa ce l-am vazut!
In schimb cu Pixar se intampla ceva. Si nu imi place. Inca nu am vazut Brave, dar cronica imi confirma temerile. Iar anul trecut, Cars 2 a fost o mare dezamagire. A fost . . . sec si cu mult prea multa actiune.
Oricum, cred ca sunt sanse foarte mari ca Monsters University sa reabiliteze buna reputatie Pixar.

Bayard pe 10 august 2012 00:49
E o continuare, la fel cum a fost si Cars 2? De ce ar fi diferit rezultatul?? Cars oricum fusese cel mai slab dintre filmele Pixar, nu am inteles de ce l-au continuat.... si probabil Monsters Inc era urmatorul dupa Cars, in topul (meu) al celor mai slabe filme Pixar si tocmai pe asta il continua. (din ce se aude continua si Finding Nemo.... dintr-un studio revolutionar au picat in patima profiturilor ca atiat altii.... si remakurile si continuarile aduca garantia profitului)
Arlequinade pe 10 august 2012 00:32
Adica exact ce ziceam si eu despre filmul asta... Foarte bine. Eu sunt de parere ca Disney > Pixar
alex_il_fenomeno pe 22 august 2012 14:46
cred ca va fi o alta animatie remarcabila !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

Dosarele X

jinglebells