Mr. Peabody şi Sherman: la distracţie, prin istorie

de Cristina Grigore în 13 Mar 2014
Călătoria în timp nu a mai fost niciodată atât de captivantă

Dl. Peabody şi Sherman sunt două nume ce nouă, românilor, nu ne spun mare lucru. În America anilor ’50, ’60 însă, desenele animate intitulate astfel făceau diferenţa în industria entertainment-ului. Gustate şi iubite de public, ele au fost readuse acum la viaţă într-o formulă accesibilă publicului larg…

Am văzut episoade din serialul original abia după vizionarea de presă a animaţiei şi am înţeles că, deşi personajele sunt aceleaşi, cele de pe marele ecran nu au nimic de-a face cu cele apărute odinioară la TV. Trecem însă peste tonul satirico-ironic, peste trăsăturile exagerate ale personajelor centrale din serial şi ne oprim asupra poveştii imaginate de Craig Wright şi regizate de Rob Minkoff.

Povestea şi personajele

Mr. Peabody, de felul lui,… câine, este un personaj formidabil, un geniu ambiţios: ştie orice limbă străină, cântă la orice instrument, este un bucătar desăvârşit, un barman spectaculos, un atlet medaliat la Olimpiadă, un chiropractor licenţiat… Printre multe altele, aşadar, este şi un excepţional om de ştiinţă, câştigător al Premiului Nobel, şi construieşte o fantastică maşină a timpului. Cu toate acestea, la un moment dat, simte că îi lipseşte ceva. Un companion, un învăţăcel…

Genialul câine îl adoptă pe Sherman, un băieţel a cărui existenţă câştigă astfel atât de mult la departamentul aventură şi cunoaştere, încât, la şcoală, îşi atrage invidia răutăcioasei colege Penny. Ea declanşează întâmplările pline de savoare, dar şi de pericol prin care vor trece, alături şi de ea, Sherman şi Peabody. ,,Calea-ntoarsă” creată de Peabody, maşinăria care îi poartă prin timp, ajunge însă să pună în pericol şi prezentul, astfel că tată şi fiu, trebuie să facă tot posibilul să restabilească echilibrul lumii…

Călătoria prin istorie

Călătoria în timp ne poartă în timpul Revoluţiei Franceze, în timpul lui Tutankamon din Egipul Antic, în perioada Renaşterii, ni-i aduc în faţă, în modul cel mai amuzant cu putinţă, pe Robespierre, pe Maria Antoaneta, pe Tutankamon, pe Leonardo DaVinci şi a sa mofturoasă Mona Lisa, pe soldaţii din timpul Războiului Troian, dar şi pe George Washington.

Dacă Maria Antoaneta îi îndoapă pe călătorii noştri cu torturi de tot felul, iar Leonardo DaVinci îi primeşte cu braţele deschise, nu acelaşi lucru se întâmplă în Egipul Antic, unde Penny este în pericol de a plăti cu viaţa faptul că a dorit să fie mireasa micului Tutankamon. Peabody şi al său băiat trebuie să îi păcălească cumva pe neclintiţii egipteni, iar scena culminează cu o replică ce a zguduit bine de râs scaunele din sala: ,,S-a furat mireasa!”.

Atuurile producţiei: creativitatea, umorul, emoţia

Chiar dacă la previzionare nu am văzut în prea mulţi şcolari – tinerii şi adulţii au alcătuit majoritatea – filmul li se adresează. Chiar şi cei puţin sub şase ani se vor distra la culme, povestea emoţionează, te ţine în suspans, fascinează prin noutăţile oferite (motiv pentru a le explica micuţilor unele ,,detalii” istorice). De-a lungul aventurilor lor, personajele se descoperă şi învaţă din greşeli: Sherman învaţă rostul şi meritul obedienţei filiale, domnul Peabody realizează că trebuie să îi acorde mai mult credit lui Sherman şi să ofere mai multă responsabilitate. Cât despre Penny, e suficient să spunem că maliţiozitatea i se topeşte cu totul.

Umorul verbal şi de situaţie va mulţumi şi adulţii, pentru care modul caricatural, exacerbat şi autoironic în care sunt prezentate mari figuri ale istoriei va merita vizita la cinema. Trebuie să acordăm o menţiune specială şi cruntei doamne Grunion, adevăratul villain al filmului, ce aminteşte de o altă antagonistă crâncenă: căpităneasa Chantel DuBois, din Madagascar: Europe Most Wanted.

Animaţia 3D se lansează de mâine în cinematografele din toată ţara, atât în variantă originală, cât şi subtitrată.

Exploreaza subiecte similare:

Mr. Peabody & Sherman, Craig Wright, Rob Minkoff

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 31 martie 2014 20:21
Chiar arata ca o animatie inedita... Sa vedem cat de bine lucrata este.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells