mother!, despre adoraţie şi idolii moderni

de Gloria Sauciuc în 22 Oct 2017
Filmul nerecomandat sub 15 ani rulează în regim de premieră
Mother!, cel mai nou film al regizorului Darren Aronofsky, oferă cu siguranţă o experienţă cinematografică unică, în care merită să vă scufundaţi.
 
Începe ca povestea unui cuplu relativ nou întemeiat, în care soţia e încă în etapa descoperirii soţului (jucat de Javier Bardem), etapă în care încearcă să înţeleagă excentricităţile/ciudăţeniile lui dar şi condiţiile convieţuirii, apoi continuă ca o tulburătoare parabolă despre faimă, idoli moderni şi devianţa adoraţiei, ce ne-a amintit de tulburătorul Antiviral, debutul regizoral al fiului celebrului David Cronenberg, cu Caleb Landry Jones protagonist, film în care fanii fac trafic cu particele organice din idolii lor, încheindu-se într-o notă metaforică, dacă nu fantastică.
 
Un fir roşu traversează povestea ca o promisiune că ceva ce ţine de domeniul fantasy/mistery urmează să ni se releve. mother! se apropie, la nivel ideatic, cel mai mult de filmul din 2006 al regizorului Darren Aronofsky, The Fountain.
 
Bineînţeles, filmul poate fi înţeles şi ca o reinterpretare a textelor biblice, cu personajul lui Bardem (în film poet) un Dumnezeu care creează, cu personajele lui Ed Harris şi Michelle Pfeiffer - Adam şi Eva, iar fiii lor un Cain şi Abel. Personajul lui Jennifer Lawrence ar putea fi Fecioara Maria?
 
Prima parte a filmului ar putea să pară trenantă pentru iubitorii de acţiune - totul se întâmplă în interiorul casei iar regizorul mizează aproape exclusiv pe jocul lui Jennifer Lawrence. E extraordinară maturitatea interpretativă a acestei tinere actriţe. Tânăra soţie are un soi de comuniune cu casa (soţului), ce parcă are o inimă a ei înseşi, care pulsează de viaţă. Casa este vie, organică. Este un personaj în sine, stranie, ruptă de lume, fără drumuri care să o lege de civilizaţie. Casa poate fi un alterego al personajului lui Jennifer Lawrence. Ea nu părăseşte niciodată casa, e legată organic de ea. Zgomotele casei îi provoacă reacţii viscerale. Casa nu mai e, ca în filmele horror, un agresor, ci casa este însuşi corpul ei... 
 
Convieţuirea celor doi soţi e tulburată de apariţia unui personaj care se insinuează în sânul familiei celor doi - un bărbat jucat de Ed Harris. Apoi soţia (Michelle Pfeiffer) acestuia apare, după care cei doi fii ai cuplului. Un carnaval grotesc de comportamente deviante se succede ulterior, o metaforă a extremelor pe care le poate cunoaşte relaţia dintre fani şi idolii lor. Aşa cum fanii consumă informaţii, detalii despre viaţa privată a idolilor, aşa şi personajele din film ajung intruziv în spaţiul poetului, încercând să obţină câte o părticică din ce e a lui.
 
Tulburător, inteligent, cu implicaţii filozofice, filmul face un rapel la morală şi aruncă o perspectivă critică asupra religiei monoteiste, lăsând loc mai multor posibilităţi interpretative. Pe de altă parte, cei care se aşteaptă la un film horror în sensul clasic, vor pleca dezamăgiţi.

Exploreaza subiecte similare:

Mother!, Darren Aronofsky, Jennifer Lawrence, Antiviral, Ed Harris, Michelle Pfeiffer, Javier Bardem, David Cronenberg, Caleb Landry Jones

Alte știri din cinema

James Franco ajunge la o înțelegere cu două foste eleve care l-au acuzat de abuz sexual

Franco „a îndepărtat îmbrăcămintea de protecție de pe eleve înainte de a simula sexul oral într-o scenă de orgie”...

Dacopaţi, păzea: parodia Secretul lui Zorilo, în pregătire

Luptele dintre daci şi romani arată altfel în comedia ce se va lansa la sfârşitul anului

Allen v. Farrow, lansat luni, vine cu noi dovezi și dezvăluiri despre Woody Allen

Miniseria poate fi urmărită în România

Un nou rol de Oscar pentru Joaquin Phoenix după Joker

Ari Aster și Joaquin Phoenix vor colabora cu A24 pentru filmul Disappointment Blvd.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells