Morgen se filmează în toamnă

de Ştefan Dobroiu în 24 Iul 2009
Morgen se filmează în toamnă

Marian Crişan, regizorul laureat cu Palme d'Or anul trecut pentru scurtmetrajul Megatron, începe producţia primului său lungmetraj, Morgen. Acesta se va filma în oraşul natal al regizorului, Salonta, în cursul acestei toamne. În prezent regizorul este în perioada de casting, călătorind în toată ţara pentru a găsi actori pentru film.

Acţiunea din Morgen, proiect produs de Mandragora Film alături de producătorul francez Slotmachine, are loc în zilele noastre, când Nelu, un pescar amator din judeţul Bihor, merge la pescuit şi în canalele de la graniţa cu Ungaria are parte de o captură neaşteptată. "Ca şi la Megatron, inspiraţia a venit din realitate", a declarat pentru Cinemagia Marian Crişan, care este şi autorul scenariului considerat cel mai bun la categoria "debut în lungmetraj" la ultimul concurs de scenarii organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei. "Am citit un articol dintr-o publicaţie orădeană, despre nişte imigranţi pescuiţi în canalele de la graniţă. De aici încolo, scenariul este ficţiune", spune Crişan, care a ales să filmeze, împreună cu echipa formată din câteva zeci de persoane, în locaţiile reale.

Morgen a intrat recent în preproducţie şi în prezent principala preocupare a producătorilor este distribuţia. "Rolul principal, Nelu, va fi interpretat de un român, iar pentru rolul imigrantului kurd avem în vedere un actor titrat din Turcia", a declarat Anca Puiu, producătoarea filmului. "În acest moment suntem în negocieri, iar acestea înaintează greu pentru actorul este foarte cunoscut în Turcia şi nu ar veni să filmeze în România pentru o sumă chiar mică", a mai spus Puiu, precizând că filmările la graniţa cu Ungaria ar aduce în schemă şi un coproducător maghiar pe lângă cel francez implicat deja în proiect.

Sinopsisul (extrem de scurt şi deloc generos) filmului, inclus în lista de proiecte Slotmachine sună aşa: "O familie trăieşte la o fermă izolată de la graniţa româno-maghiară. Zilele trec identice. Lui Nelu îi place să meargă la pescuit, iar Florica lucrează la o brutărie dintr-un orăşel din apropiere. Dar într-o zi Nelu va pescui ceva diferit..."

Morgen a ieşit pe primul loc în categoria "ficţiune lungmetraj debut" al ultimului concurs CNC. Proiectul a obţinut 83,4 puncte, ceea ce i-a adus un credit în valoare de 1.174.389 lei.

Foto: un cadru din scurtmetrajul Megatron

Părerea ta

Spune-ţi părerea
mr.sosa pe 3 aprilie 2010 20:29
e tare filmul

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells