Monica Bârlădeanu merge la Veneţia

de Ştefan Dobroiu in 30 Iul 2009
Monica Bârlădeanu merge la Veneţia

După ce a cucerit Cannes-ul şi Berlinul, cinematografia românească păşeşte tot mai sigur şi în Lagună. Anul trecut lungmetrajul Pescuit sportiv al lui Adrian Sitaru era inclus în secţiunea Venice Days, iar anul acesta a venit rândul unul alt debut, cel al lui Bobby Păunescu, să fie proiectat pe Lido. Cu Monica Bârlădeanu în rolul titular, Francesca e prima încercare de regie lungmetraj a lui Păunescu după ce acesta a absolvit şcoala de film a universităţii din California cu un scurtmetraj considerat cel mai bun din promoţia lui.

Proiecţia de presă a filmului la Veneţia va avea loc chiar pe 3 septembrie, în deschiderea oficială a secţiunii Orizzonti. "Momentan nu am stabilit nimic în ceea ce priveşte prezenţa noastră acolo, dar la proiecţia de presă şi la cea de public de a doua zi trebuie neapărat să fie regizorul şi protagonista", a spus Anca Puiu, producătoarea filmului. "Şi producătorul", a adăugat ea, spunând că măcar pentru câteva zile o mică parte din echipa Francescăi se va muta în Lagună.

Catalogat drept o explorare a efectului Mailat, filmul o are în vizor pe Francesca, o educatoare din România care vrea să emigreze în Italia. Se pare că, în cursul pregătirilor pentru emigrare, viaţa educatoarei este dată peste cap de evenimente din trecut ieşite pe nepusă masă la iveală.

Iată un sinopsis al filmului: Francesca este o tânără educatoare al cărei vis este să plece în Italia. Aflată în căutarea unei vieţi mai bune, Francesca este pregătită să înfrunte orice, chiar şi reţinerile apropiaţilor săi. Planul este ca Miţă (Doru Boguţă), iubitul ei, să ajungă şi el în Italia, de îndată ce-şi va fi încheiat micile afaceri din România. Numai că evenimentele se precipită nefericit, adevăruri dureroase ies la iveală şi priorităţile se schimbă.

Filmările au început pe 1 iulie anul trecut, iar Francesca a fost gata la timp pentru a bate la uşa Cannes-ului în mai, care nu i s-a deschis nici ei şi nici celorlalte debuturi româneşti, precum Felicia înainte de toate sau Copilăria lui Icar, regizate de cuplul Răzvan Rădulescu-Melissa de Raaf, respectiv de Alexandru Iordăchescu. Dar aşteptarea de câteva luni a purtat noroc filmului produs de Mandragora, iar Francesca ajunge, iată, în Italia...

Francesca are o şansă la premiul cel mare al secţiunii Orizzonti, acordat de un juriu condus de cineastul spaniol Pere Portabella.

Foto: Monica Bârlădeanu în rolul Francescăi

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells