Mona Lisa, nu zâmbi, că te fură!

de Ştefan Dobroiu în 29 Apr 2009
Mona Lisa, nu zâmbi, că te fură!

Printre atâtea filme despre jafuri (italiene, braziliene, londoneze şi aşa mai departe), jaful secolului trecut nu avea cum să stea prea mult timp departe de marele ecran: Roger Donaldson regizează un film despre cel mai notoriu eveniment de acest gen, petrecut în 1911. Dacă pe atunci mai era cineva care nu credea că Mona Lisa lui Leonardo da Vinci este cea mai celebră pictură din lume, iureşul mediatic ce a urmat a schimbat cu totul statutul tabloului.

În august 1911, Mona Lisa trebuia să stea, ca de obicei, pe un perete din Salonul pătrat din vechiul palat regal francez, Luvru. Pe 22 august, pictorul Louis Beroud a intrat în salon înaintea coloanelor de vizitatori şi n-a găsit în locul picturii decât cele patru cuie care o susţineau pe perete. Paznicii au crezut iniţial că Mona Lisa fusese dusă în studioul foto, dar faptul că a fost furată a ieşit curând la iveală. Muzeul a fost închis timp de o săptămână pentru scandaloase investigaţii în urma cărora poetul Guillaume Appolinaire a fost încarcerat (sic!) doar pentru că ceruse ca Luvrul să fie ars, iar Pablo Picasso a fost şi el interogat.

Ce s-a întâmplat de fapt cu pictura, cine a furat-o şi cum a fost recuperată în 1913 vom vedea în filmul lui Roger Donaldson (The Bank Job, World's Fastest Indian) pentru care nu s-a ales încă niciun actor.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
pornitza pe 30 aprilie 2009 10:21
nu sunt o persoana foarte interesata de pictura deoarece spiritul meu artistic nu s-a dezvoltat niciodata in acest domeniu ( am incercat de mai multe ori sa disting ZAMBETUL, dar normal ca nu am reusit).....insa as dori ca filmul sa fie interesant din alt punct de vedere : modul in care a avut loc furtul, planurile hotilor, locul unde a fost tinuta pictura si modul in care a aparut.....asta mi se pare mie fascinant, planul lor diabolic care a avut succes pana la un mom-dat.....vreau sa vad ceva despre personalitatea hotilor, ceea ce gandeau ei, ce aveau de gand sa faca in continoare. Oricum sper sa fie un film interesant, cu siguranta ma voi uita la el
monisss pe 1 ianuarie 2010 23:54
EU DE ce nu am auzit de filmul asta!!! Trebuie sa ma uit
Radu1711 pe 20 aprilie 2010 14:18
chiar asa :-)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells