Mon cher enfant: jihadul filial

de Cinemagia în 17 Nov 2022
Mon cher enfant / Weldi (2018) poate fi văzut la TV5 Monde

Prezentat în 2018 la festivalul de la Cannes, în cadrul secțiunii Quinzaine des réalisateurs, al doilea lungmetraj al regizorului tunisian Mohamed Ben Attia, coprodus împreună cu frații Dardenne, urmărește drama unei familii tunisiene a cărui fiu se înrolează în ISIS.

Riadh lucrează în portul din Tunis și urmează să se pensioneze. Sami, fiul lui și al soției sale, Nazli, acuză o serie de migrene misterioase și îi e din ce în ce mai greu să se pregătească pentru bacalaureat.

Mohamed Ben Attia filmează cu tandrețe îngrijorarea părinților, eforturile lor de a-l ajuta pe Sami și de a-i înțelege straniile sale somatizări adolescentine. Însă, dincolo de aceste semnale de alarmă, filmul clădește dinamica acestei familii într-o simplitate aproape animalică. Urmărim felul în care părinții îi îndeplinesc cele mai simple nevoi ale copilului, precum hrana sau îmbrăcămintea – spre exemplu, Riadh îi cumpără o cămașă lui Sami, pe care acesta o poartă în următoarea secvență.

Așadar, în prima parte a filmului avem senzația că urmărim un documentar despre dragostea filială a unui cuplu în vârstă cufundat cu totul în universul copilului lor, ceea ce face a doua parte a filmului cu atât mai emoționantă și mai intrigantă. Încercăm să înțelegem criza prin care trece Sami, doar că pe măsură ce migrenele sale se estompează, remediul copilului devine otrava părinților. Sami dispare de acasă fără urmă, iar Riadh și Nazli urmează să afle că soarta lor coincide cu a multor părinți tunisieni. Din motive misterioase, Sami s-a înrolat să lupte în Siria pentru Statul Islamic. 

Mohamed Ben Attia ne plasează în postura ignoranței și a neajutorării părinților, invitându-ne să umplem golurile, să proiectăm posibile explicații în încercarea de a completa perspectiva inaccesibilă a lui Sami. Iar cei doi actori care îi interpretează pe părinți, Mohamed Dhrif (Riadh) și Mouna Mejri (Nazli), formează un cuplu cu atât mai emoționant cu cât personajele lor sunt mereu cot la cot, mânați de o dragoste nemărginită pentru fiul lor rătăcitor. 

Mon cher enfant / Weldi (2018) poate fi văzut duminică, 20 noiembrie, la ora 22:00. Doar la TV5 Monde.

Exploreaza subiecte similare:

Weldi, Mohamed Ben Attia, Mouna Mejri, Mohamed Dhrif

Alte știri din cinema

Zack Snyder a încheiat filmările la Rebel Moon

Universul creat de Zack Snyder este cu un pas mai aproape de sosirea pe Netflix

Varianta întinerită a lui Indiana Jones, în primul trailer Indiana Jones and the Dial of Destiny

Deși acțiunea filmului este încă necunoscută, trailerul sugerează o revenire la clasicele aventuri ale lui Indiana Jones

Amrit Kaur și Pauline Chalamet vorbesc despre The Sex Lives of College Girls, disponibil pe HBO Max

Al doilea sezon a debutat pe HBO în 17 noiembrie și se va încheia pe 15 decembrie

Phoenix. Har/Jar, în premieră la TVR pe 8 decembrie

60 de ani de muzică în 104 minute

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells