Modestul Tommy Lee Jones

de Ştefan Dobroiu în 25 Mai 2012
Modestul Tommy Lee Jones

Cu fizicul inconfundabil şi ursuzenia care îl recomandă mai ales pentru roluri de oameni aspri şi taciturni, Tommy Lee Jones a reuşit să combine de-a lungul a patru decenii de carieră partituri în filme multi-premiate, dar şi considerabile succese de casă. De astăzi îl vezi în Men in Black III, unde face din nou echipă cu Will Smith în continuarea unora dintre cele mai populare filme ale sale. La 65 de ani, actorul joacă anual în două-trei producţii importante şi nu pare să încetinească ritmul. Află din materialul de mai jos principalele puncte din cariera sa, dar şi planurile de viitor.

Românii au făcut cunoştinţă cu Tommy Lee Jones în anii '90, după ce actorul apare alături de mai popularul Harrison Ford în Evadatul, un foarte apreciat succes de casă (400 de milioane de dolari încasări la un buget de 40 de milioane) şi câştigător de Oscar din 1993. De fapt, câştigătorul de Oscar este chiar Jones, care a impresionat în rolul detectivului Samuel Gerard, pornit pe urmele eroului acuzat pe nedrept Richard Kimble.

Este perioada în care Tommy Lee Jones lasă apariţiile în seriale şi filme mai modeste pentru blockbustere precum Batman Forever, unde apare în rolul villain-ului Two-Face, dar şi în popularul Men in Black, din 1997, care îl transformă într-unul din cei mai doriţi actori de la Hollywood, la frumoasa vârstă de 50 de ani. Este din nou nominalizat la Oscar pentru JFK şi schimbă genul în Natural Born Killers, Space Cowboys (alături de Clint Eastwood) şi Under Siege, unde apare în rolul unui terorist.

În 2005 face impresie la Cannes în dublu rol, cel de regizor şi actor. Filmul se intitulează The Three Burials of Melquiades Estrada, iar interpretarea lui Jones îi aduce premiul pentru Cel mai bun actor la cel mai prestigios festival al lumii (premiile ediţiei din acest an vor fi anunţate chiar mâine, cu Mads Mikkelsen printre favoriţii la acelaşi trofeu).

În 2007 are două roluri memorabile în In the Valley of Elah, inclus în competiţia festivalului de la Veneţia, şi în mult mai cunoscutul No Country for Old Men. Partenerul său din film, Javier Bardem, devine primul actor câştigător de Oscar cu rolul asasinului Anton Chigurh, dar Tommy Lee Jones nu se supără, căci apariţia sa în film (şi un proces intentat companiei Paramount, care nu i-a plătit întregul onorariu) face ca actorul să primească într-un final nu mai puţin de 15 milioane de dolari pentru colaborarea sa cu fraţii Coen.

În 2009 şi 2010 apare doar în The Company Men şi In the Electric Mist, dar compensează ulterior cu apariţii în mult mai cunoscutele (sau aşteptatele) Căpitanul America: Primul Răzbunător şi Men in Black III. În 2012 o să-l vezi alături de Meryl Streep în Hope Springs, cei doi interpretând un cuplu cam ruginit care apelează la un weekend de consiliere matrimonială (cu Steve Carrell) pentru a-şi da seama dacă vor rămâne împreună sau nu. Jones a terminat şi filmările la Lincoln, biopicul lui Steven Spielberg despre viaţa şi cariera preşedintelui american Abraham Lincoln, unde-l interpretează pe susţinătorul acestuia şi unul dintre cei mai influenţi politicieni ai perioadei, Thaddeus Stevens. Cea mai recentă apariţie a sa este în Emperor, filmul lui Peter Webber despre deznodământul japonez al celui de-Al Doilea Război Mondial, cu actorul în rolul generalului Douglas MacArthur.

La opt ani de la succesul său cu The Three Burials of Melchiades Estrada, Tommy Lee Jones revine la regie cu The Homesman, proiect pe care l-a şi scris şi intenţionează să-l producă, jucând şi rolul principal, cel al unui escroc ce ajută o femeie să ducă trei paciente ale unui spital de nebuni din Nebraska in Iowa. Filmul ar trebui să apară în cursul anului 2013.

Care este rolul tău favorit din cariera lui Tommy Lee Jones?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Gebeleizis pe 25 mai 2012 13:31
Un mare actor!
cristi23 pe 25 mai 2012 15:08
un alt geniu al cinematografiei.........este unic si de neinlocuit,cu fiecare rol al sau parca devine tot mai bun..........+ comedia in care joaca alaturi de meryl streep si steve carell pare grozava,,,sper sa iasa o comedie spumoasa...........se descurca bine si in roluri comice
xerses pe 25 mai 2012 18:33
Este un actor care merita urmarit in orice film joaca.
catasmile17 pe 26 mai 2012 00:57
Un actor de clasa.
enacheadriana43 pe 26 mai 2012 01:10
Il ador .Isi iubeste meseria si o practica cu cea mai mare seriozitate si modestie care-l caracterizeaza la maxim.Este un geniu !
alex_il_fenomeno pe 13 iunie 2012 14:13
cred ca asa o fi , daca ai ocazia sa il cunosti personal .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells