Moartea lui Stalin, o exorcizare prin râs

de Gloria Sauciuc în 4 Feb 2018
Personaje precum Gheorghi Malenkov, sinistrul Beria, Nikita Hrușciov, Viaceslav Molotov, generalul Jukov alcătuiesc mai degrabă o adunare comică pusă pe șotii decât exponenții, unii malefici, alții cu față mai umană ai Uniunii Sovietice a anilor 1950-1960

O incursiune în timp, în inima regimului comunist, filmul Moartea lui Stalin vorbește despre o lume dispărută, dar pe care cei foarte în vârstă au cunoscut-o și de care s-au temut. Acest film ce oferă o exorcizare prin râs îl merită, în primul rând, bunicii noștri.

Personalitatea sinistră a fostului conducător sovietic , acel om care impunea supușilor săi un respect vecin cu teama de transcendent, demn de un faraon sau de un zeu al Orientului Antic, personalitatea lui Stalin cu greu poate fi un subiect de comedie. Poate doar datorită faptului că acesta apare în film numai ca defunct, întins pe podea și departe de a mai fi tiranul înspăimântător care a terorizat popoare întregi, filmul își permite o notă comică.

O galerie întreagă de figuri din „Panteonul” comunismului sovietic apar și toate au aerul unor personaje de vodevil sau dintr-o comedie de pe scenă, nu de pe ecran. De altfel, și filmul se derulează preponderent în spații închise, suficient cât să te întrebi dacă de fapt urmărești o piesă de teatru.

Personaje precum Gheorghi Malenkov, sinistrul Beria, Nikita Hrușciov, Viaceslav Molotov, generalul Jukov, care probabil le-au fost cunoscute bunicilor noștri alcătuiesc mai degrabă o adunare comică pusă pe șotii decât exponenții, unii malefici, alții cu față umană ai Uniunii Sovietice a anilor 50-60. Greu de crezut, ținând cont de venerația pe care publicul trebuie să o fi avut, cândva, vizavi de autoritatea și aura acestor figuri politice.

Asemănarea fizică e și ea discutabilă: dacă în teatru este permis, ne așteptam ca pe ecran actorii să emuleze mai bine înfățișarea unor figuri celebre: nu am văzut chelia și ochii mici ai adevăratului Hrușciov, nici fața rotundă și zâmbetul ipocrit al lui Molotov. Numai Svetlana, fiica marelui dictator, cu o privire pierdută și cu ochii albaștri goi, ilustrează corect și autentic personajul mai degrabă tragic, victimă a politicii și a intrigilor puse la cale de către însăși tatăl ei.

Exploreaza subiecte similare:

The Death of Stalin 

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
carmen_angelus_romila pe 27 octombrie 2018 11:05
Pare o comedie sinistra aceasta realizare cinematografica, dar merita vazuta atat umoristic, cat si pentru modul in care ne sunt prezentate personalitati mai putin agreate al statului sovietic bolsevic.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells