Metallica: Through the Never, un spectacol organic care te învăluie o oră şi jumătate

de Alex F. Mircea în 28 Sep 2013
Metallica: Through the Never va rula în format IMAX doar şapte zile, după cum a anunţat distribuitorul Forum Film România, iar apoi va intra în circuitul sălilor 3D.

După 14 titluri video lansate între 1987 şi 2012 pe VHS, respectiv DVD şi BlueRay, următorul pas pentru thrash-erii californieri vine sub forma unui lungmetraj, Metallica: Through the Never, regizat de tot mai apreciatul cineast de sorginte ungară Nimród Antal

De ce Through the Never? Nu putem şti sigur şi putem specula. Ceea ce ştim este că titlul ne poartă înapoi în anul 1991, la piesa omonimă care vorbeşte despre limitările şi eşecurile omului în goana după cunoaştere. Întâmplător sau nu, trupa face astfel corespondenţa cu albumul Metallica, cunoscut şi ca The Black Album, care a scindat cel mai puternic fanii trupei şi pe cei ai genului.

Lungmetrajul lui Antal reînvie nihilismul dominant în prima decadă de activitate a trupei, atât prin reprezentări vizuale - care oscilează între evocări istorice şi scene suprarealiste - cât şi prin playlist-ul ales de trupă. Deşi trece momentan drept un film de acţiune cu accente thriller, Through the Never nu este mai mult decât un concert video care se doreşte şi blockbuster, deşi este un proiect de nişă. Începând cu aparenta promisiune că vom vedea o poveste amplă cu fundal thrash-metal, suntem puşi în faţa unui concert matur şi viguros al legendarei trupe, cu interludii vizuale spectaculoase, care se cer mai degrabă trăite decât înţelese.

Tehnologia IMAX, mobilitatea camerelor şi calitatea sunetului oferă publicului un concert superior unuia pe viu, pentru că în multe momente uiţi că ei nu sunt cu adevărat acolo... 

Metallica: Through the Never va rula în format IMAX doar 7 zile, după cum a anunţat distribuitorul Forum Film România, iar apoi va intra în circuitul sălilor 3D.

Folosind un singur personaj, pe Trip, un tânar firav dar plin de nerv, Antal ne trimite cu el într-o călătorie aparent simplă şi fără prea mult sens, pe străzile unei metropole pustii, populată doar de umbre ale anarhiei, violenţei şi morţii. Trip nu ştie ce-are de făcut, iar spectatorul cu atât mai puţin. I se cere doar să recupereze pentru James o geantă cu conţinut misterios blocată într-o camionetă defectă. În drumul lui trebuie să treacă printre proteste violente de stradă, supravieţuieşte unui bizar accident de maşină şi reuşeşte chiar să-şi pună pe urme un călăreţ mascat care lasă în urmă numai cadavre. 

Când Antal nu ţese haos în jurul tânărului personaj Trip, James, Lars, Kirk şi Robert îşi hipnotizează şi energizează publicul din arena arhiplină. Avem acces în culise, unde observăm îndeaproape munca necesară susţinerii unui astfel de spectacol, bogat în efecte pirotehnice, jocuri de lumini şi cu o scenografie grandioasă, cu greu stăpânită de ingineri şi tehnicieni. În jurul cvartetului avem parte şi de victime, o pană de curent şi de alte artificii hollywoodiene uşor forţate, dar care aduc savoare recitalului.

În mod evident, proiectul este conceput pentru fani care, dacă au şansa să-l vadă în format IMAX, nu trebuie să-l piardă. Pentru fani ai genului, dar nu în mod particular ai Metallica, Through the Never reprezintă o ocazie ideală de a avea un contact aproape personal cu aceşti monştri.

Tehnologia IMAX, mobilitatea camerelor şi calitatea sunetului oferă publicului un concert superior unuia pe viu, pentru că în multe momente uiţi că ei nu sunt cu adevărat acolo.

Îl simţi pe James urlându-ţi în faţă, eşti stropit de sudoarea de pe braţele lui Lars, simţi vibraţia strunelor metalice de sub degetele lui Kirk, iar pe Trujillo, uriaşul basist, aproape că-l poţi trage de şosete.

Un film în sensul clasic al cuvântului? Nu!

Un spectacol organic care te învăluie şi te scutură timp de o oră şi jumătate? Da!

Exploreaza subiecte similare:

Metallica Through the Never, Nimród Antal

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
mitsuko pe 28 septembrie 2013 12:03
buna recenzia, bravo! mi-a placut filmul, sau mai bine zis concertul, mi-a dat o energie pozitiva iar filmarile sunt impecabile. Va recomand sa-l vedeti la IMAX, ca merita din plin
Adel1na pe 28 septembrie 2013 14:28
Va merita osteneala pana la cinema !
vladimir84 pe 29 septembrie 2013 21:37
Un spectacol pe cinste.
alex_il_fenomeno pe 28 octombrie 2013 22:28
Sunt sigur ca este ceva deosebit...Sper sa am ocazia sa il urmaresc si eu.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells