Mesaj dur al unui celebru scenarist la adresa Hollywood-ului

de Ştefan Dobroiu în 6 Mar 2023
Charlie Kaufman are ceva de spus despre modul cum se iau deciziile la marile studiouri

Câştigător al unui trofeu onorific la Premiile Asociaţiei Scenariştilor de la Hollywood Charlie Kaufman (Oscar pentru Eternal Sunshine of the Spotless Mind) a comentat locul scenariştilor în ierarhia puterii de la Hollywood. Citat de Variety, Kaufman a spus: "Ni se repetă la infinit că ceea ce facem noi (n.r. - scenariştii) este mai puţin important decât ce fac ei (n.r. - capii marilor studiouri)".

"Ce facem noi este să fim o reflecţie a lumii, să spunem adevărul în faţa atâtor minciuni (...) Ne-au păcălit convingându-ne că fără ei nu putem face nimic. Adevărul este că fără noi ei sunt cei care nu pot face nimic de valoare", a mai spus Kaufman, referindu-se la aceiaşi directori.

Este adevărat, crearea unui film sau a unui serial este o muncă de echipă, dar absolut nimic nu ar fi posibil fără munca scenariştilor. Frustrarea lui Kaufman în faţa modului cum scenariştii sunt trataţi la Hollywood este cauzată şi de avalanşa de poveşti repetitive, lipsite de orice urmă de originalitate cu care marile studiouri inundă adesea ecranele cinematografelor. Lăsat să-şi facă treaba, un scenarist ar face tot posibilul să creeze ceva original, dar apoi aşa-zişii executives, cei care iau deciziile în marile studiouri, îl pun să facă modificări care transformă scenariul într-o poveste mai accesibilă şi mai vandabilă, cel mai adesea în defavoarea originalităţii şi a creativităţii. Este o strânsă legătură între frustrarea lui Kaufman şi faptul că, de ani buni, continuările şi francizele domină categoric topurile de încasări, descurajând poveştile originale.

Foto: Charlie Kaufman la ediţia de anul acesta a Premiilor Asociaţiei Scenariştilor de la Hollywood, premii decernate duminică.

Exploreaza subiecte similare:

Charlie Kaufman, Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Alte știri din cinema

Iată costumul lui Lady Gaga în rolul Harley Quinn!

Costumul lui Lady Gaga în rolul Harley Quinn apare în pozele de pe platoul de filmare de la Joker: Folie à deux

O dimineață minunată, o poveste despre speranță, cu Léa Seydoux, din 31 martie în cinematografe

Un mozaic al pieselor și momentelor mici care alcătuiesc o viață

Serialul Queen Charlotte: A Bridgerton Story - trailer final și noi imagini

Queen Charlotte: A Bridgerton Story, disponibil din 4 mai, doar pe Netflix

Bosch: crimele din orașul străinilor

Inspirat din romanele celebrului scriitor Michael Connelly, serialul Bosch poate fi urmărit din 27 martie, pe AXN. Iată cinci motive pentru care îl recomandăm:

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells