Martin Scorsese critică dur site-uri ca Rotten Tomatoes şi CinemaScore

de Cristina Grigore în 11 Oct 2017
Cineastul este de părere că aceste site-uri, „ostile la adresa cineastului serios”, „ţin întru-totul de latura financiară a industriei cinematografice”

Într-un articol publicat ieri în The Hollywood Reporter, Martin Scorsese a luat în vizor site-urile de evaluare a filmelor şi de listare a cronicilor făcute acestora. Cineastul este nemulţumit de modul în care sunt evaluate producţiile cinematografice pe RottenTomatoes.com şi CinemaScore.com (două dintre cele mai populare astfel de platforme) şi consideră astfel de site-uri „ostile la adresa cineastului serios”.

Vinovată de felul în care sunt acum judecate filmele ar fi atenţia exagerată pe care presa şi publicul o acordă box office-ului.

În opinia sa, site-urile ce funcţionează ca agregatoare de recenzii şi cele care folosesc instrumente de evaluare a experienţei cinematografice a spectatorului de film, ca Rotten Tomatoes şi CinemaScore,  „nu au nimic de-a face cu critica reală de film”. Ele  „cataloghează un film aşa cum se cataloghează un cal la curse, un restaurant într-un ghid dedicat sau un aparat casnic în rapoartele consumatorilor”.

„[Aceste site-uri] ţin întru-totul de latura financiară a industriei cinematografice şi nu au nimic de-a face nici cu creaţia, nici cu vizionarea inteligentă a unui film. Cineastul este redus la un producător de conţinut, iar spectatorul la un consumator prudent”, a mai notat Scorsese.

La originea criticilor cineastului pare că a stat  „judecata grăbită” de care a avut parte filmul lui Darren Aronofsky, Mother!, despre care a avut numai cuvinte de laudă („numai un cineast adevărat şi pasionat de ce face ar fi putut realiza un astfel de film”, a declarat anterior).

 „Filmele bune, ale cineaştilor adevăraţi, nu sunt făcute ca să fie descifrate, consumate, ori înţelese instant. Nici măcar nu sunt făcute pentru a plăcea imediat. Ele sunt făcute pur si simplu, deoarece aşa a simţit că trebuie să fie cel care a stat în spatele camerei de filmat”, a explicat el. 

 „Aşa cum îşi amintesc cei ce cunosc istoria cinematografiei, există o listă lungă de filme - The Wizard of Oz, It’s a Wonderful Life, Vertigo, Point Blank, ca să numesc doar câteva – ce nu au făcut deloc o impresie bună la prima vizionare, însă au intrat apoi în categoria clasicelor”, a mai punctat Scorsese.

Scorsese este de părere că, în ultima vreme, criticii de film care cunosc bine istoria acestei arte pe care o admiră sunt din ce în ce mai rari, locul acestora fiind luat de cei care „critică doar de dragul criticii” şi care “se bucură să vadă filme respinse de public şi cineaşti concediaţi, marginalizaţi”.

Exploreaza subiecte similare:

Martin Scorsese, Darren Aronofsky, Mother!

Alte știri din cinema

Charlize Theron, încurcată de noul rol din comedia „Gringo: Amator în misiune”

Are unele dintre cele mai obraznice replici din cariera sa

Prima imagine cu Renee Zellweger drept Judy Garland

Actriţa, transformată în legenda Hollywood-ului, încântă fanii şi criticii

Mission: Impossible. Fallout are cel mai bun trailer al anului, după Forbes

Mission: Impossible. Fallout se lansează la noi pe 3 august

Black Panther egalează recordul lui Avatar - cinci săptămâni pe primul loc la box office

Lara Croft nu a putut să îl învingă pe T’Challa în clasamentul nord-american

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Dimz pe 11 octombrie 2017 23:53
Cam are dreptate
DarkRazor pe 12 octombrie 2017 03:49
Odata ce Thor Ragnarok are acelasi scor ca si Godfather, Django sau Hateful Hate pe RT, ceva nu e in regula. Acceptam filme pe care acum 10 ani sau mai mult nu le-am fi acceptat.
nosound871 pe 12 octombrie 2017 21:21
Thor Ragnarok nici nu a aparut inca in cinematografe...deci stai linistit..ca pe orice site de genul o sa scada nota.
woodstar pe 13 octombrie 2017 15:53
Una e scorul, 10%, 20% etc.. una e ratingul.. degeaba are Thor Ragnarok 92% si ratingul 7.5 cand alt film cu 92% are ratingul 8.5 :). ( doar un exemplu ) Apropo, e The Hateful Eight nu Hate.. si ca o paranteza.. filmul a fost destul de mediocru.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells