Marian Crişan filmează Orizont

de Ştefan Dobroiu în 19 Nov 2014
„Moara cu noroc” a lui Slavici, actualizată cu problema defrişărilor ilegale

Regizorul Marian Crişan a început filmările la cel de-al treilea lungmetraj al său, Orizont, inspirat de nuvela clasică „Moara cu noroc”, de Ioan Slavici. Scenariul scris de Crişan păstrează elemente din nuvelă, adaptându-le prezentului şi unei situaţii foarte actuale în România: tăierile ilegale de păduri. Filmul ar putea fi lansat pe marile ecrane în 2015.

Orizont descrie drama unei familii care începe o viaţă nouă preluând în administrare o cabană undeva în inima Munţilor Apuseni. Familia se instalează la cabană, dar în scurt timp se trezeşte în mijlocul conflictului dintre oamenii legii şi mafia tăierilor ilegale de lemn, descrie Marian Crişan subiectul filmului. Este o adaptare liberă, o reinterpretare a nuvelei clasice Moara cu Noroc, a cărei intrigă este adusă în prezent. Filmul rediscută temele şi conflictul reluând momente din nuvelă şi din filmul clasic în regia lui Victor Iliu, căruia dorim să-i aducem un omagiu cinematografic, mai spune regizorul.

Nuvela m-a atras tot timpul. Am recitit-o acum câţiva ani şi am început să imaginez o variantă de scenariu adus în zilele noastre, descrie Crişan alegerea subiectului pentru cel de-al treilea lungmetraj al său. Cunoscut pentru dragostea sa pentru oraşul natal, Salonta, în zona căruia s-a întors pentru a realiza primele două filme, Marian Crişan a găsit acelaşi punct de legătură şi cu opera lui Slavici: Ceea ce mă leagă de această nuvelă este faptul că ea se întâmplă la Ineu, un orăşel aproape de oraşul meu natal, Salonta. Recitind nuvela am dat peste un pasaj în care Salonta este chiar amintită în scena procesului. E vorba într-un fel de aceeaşi zonă geografică şi de aceleaşi tipologii de personaje pe care am încercat să le explorez în Morgen şi în Rocker. Folosind intriga nuvelei, pe care o consider încă actuală şi în acelaşi timp foarte cinematografică, am scris scenariul, o adaptare liberă care se petrece în zilele noastre, într-o lume pierdută undeva într-un peisaj montan, continuă Marian Crişan.

Nu poate decât să ne bucure un lungmetraj care să discute una dintre cele mai urgente probleme ecologice ale României, defrişările ilegale. Sperăm ca subiectul filmului să atragă atenţia opiniei publice cu privire la furturile, abuzurile şi ilegalităţile care condamnă la extincţie pădurile ţării. Pentru Marian Crişan, foarte importantă este şi tema familiei, a 'liniştii colibei', cum scrie Slavici. Păstrarea acestei aşa-zise linişti în cadrul unei familii mă interesează cel mai mult. Ce suntem în stare să facem în numele familiei? Cum ascundem trecutul şi secretele într-o familie", descrie regizorul una din mizele filmului.

Filmările au început săptămâna aceasta şi se vor încheia în cursul iernii. Crişan va filma în munţii Apuseni, în zona Băişoara. Şi oraşul Turda se numără printre locaţiile producţiei.

András Hatházi, actorul principal din Morgen, lungmetrajul premiat la Locarno al regizorului, va interpreta personajul principal masculin, Lucian, iar Rodica Lazăr va fi Andra, soţia lui. Bogdan Zsolt va interpreta personajul Zoli, echivalentul lui Lică Sămădăul din nuvelă, iar Emilian Oprea este Adi, aghiotantul său. Oleg Mutu este directorul de imagine, de sunet se ocupă Mihai Bogoş, de scenografie Simona Pădureţu, iar Alma Ungureanu de costume.

Bugetul de producţie se ridică la aproximativ 800.000 de euro, proiectul primind în 2012 o finanţare în valoare de aproximativ 140.000 de euro de la Centrul Naţional al Cinematografiei. Producătorii filmului sunt Bobby Păunescu, Viorel Sergovici, Mihai Dorobanţu şi Marian Crişan, iar companiile de producţie sunt Solar IndieJunction, Mandragora Movies şi Rova Film.

Exploreaza subiecte similare:

Marian Crişan, András Hatházi, Rodica Lazăr, Oleg Mutu, orizont, Morgen, Rocker, Bobby Păunescu, Viorel Sergovici, Emilian Oprea

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
lili22 pe 10 octombrie 2015 20:00
Eu nu inteleg, cand se lanseaza filmul?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells