Marea bătălie a Oscarurilor

de Ştefan Dobroiu în 21 Ian 2015
Detalii despre marile desfăşurări de forţe de dinaintea galei

Ne mai despart doar câteva săptămâni de aşteptata decernare a premiilor Oscar şi iată că îţi prezentăm câteva din dedesubturile complicatelor desfăşurări de forţe care ar putea asigura câştigul unuia dintre nominalizaţi. Vorbim şi despre indiciile care ar putea face prezicerea câştigătorilor mai simplă şi mai exactă, mai ales că în curând Cinemagia va lansata un nou concurs de predicţii Oscar.

Lupta pentru o anumită ediţie a Premiilor Academiei începe mult mai devreme decât s-ar gândi publicul larg. Strategia de atac a studiourilor de producţie americane este pusă la punct uneori cu ani de zile înainte, când mai-marii studioului respectiv aleg producţiile cu potenţial şi le retuşează şi ajustează pentru ca rezultatul final să fie cât mai pe placul membrilor Academiei. Filmele biografice sunt extrem de gustate de Academie (de exemplu anul acesta patru din cele nouă producţii nominalizate sunt biopicuri), aşa că vânătoarea pentru astfel de titluri devine obligatorie pentru studiourile cu pretenţii la premii.

Am putea spune că următorul pas este programarea premierei, astfel încât filmul cu şanse la nominalizări să poată fi văzut în condiţii cât mai bune de membrii Academiei, care preferă să vadă filmele pe marele ecran şi să rămână şi la cocktailul de după în locul unei vizionări în solitudine a unui DVD oferit de compania de producţie. Dar înainte de o astfel de premieră începe bătălia festivalurilor.

Marile festivaluri sunt o metodă extrem de bună de promovare, iar un premiu la un festival important de film poate influenţa (nu într-o foarte mare măsură, totuşi) votul la Oscar. Primele cronici sunt extrem de importante pentru parcursul ulterior al filmului. Iată de ce de Boyhood s-a vorbit prima oară acum 11 luni, când speciala producţie a lui Richard Linklater participa la festivalul de la Berlin şi câştiga trofeul de regie. The Grand Budapest Hotel tot la Berlin s-a lansat, iar Birdman deschidea în august 2014 festivalul de la Veneţia. Whiplash deschidea în ianuarie 2014 festivalul de la Sundance, ceea ce face ca de la prima sa proiecţie în public şi până la gala Oscarurilor să se scurgă mai bine de un an.

În preajma Oscarurilor, bugete consistente sunt cheltuite pentru promovarea atentă a filmelor. Apar reclame în cele mai citite publicaţii specializate precum Variety şi The Hollywood Reporter şi se organizează petreceri pentru ca membrii votanţi ai Academiei să se poată întâlni cu starurile şi cineaştii filmelor nominalizate. Oscarurile sunt până la urmă premii de popularitate, iar popularitatea este costisitoare. În acelaşi timp, dacă un film câştigă premii importante, acestea vor face ca încasările sale să crească, prin urmare investiţia poate merita.

O parte importantă din promovarea filmelor este prezenţa oamenilor din industrie la premiile premergătoare galei. Asociaţiile criticilor din marile oraşe americane organizează gale, dar cele mai importante sunt premiile asociaţiilor specializate de la Hollywood, precum asociaţia actorilor (Screen Actors Guild), asociaţia producătorilor (Producers Guild) sau cea a regizorilor (Directors Guild). Premiile lor sunt indicatori adesea corecţi ai posibililor câştigători la Oscar.

Am citit de nenumărate ori săptămânile acestea că un Glob de Aur creşte şansele la Oscar ale filmului premiat. Le creşte doar prin plusul de prezenţă în mass-media a câştigătorului, pentru că între cele câteva zeci de jurnalişti străini care votează pentru Globuri şi cei 6.000 de specialişti care votează la Oscaruri nu există nicio legătură. În schimb asociaţiile enumerate mai sus au numeroşi membri care votează şi la Oscar, prin urmare premiile lor dau indicii mult mai exacte cu privire la posibilii câştigători de la Oscar. De exemplu, în istoria de 66 de ani a Premiilor Asociaţiei Regizorilor, câştigătorul trofeului pentru cel mai bun regizor a câştigat de 59 de ori Oscarul la aceeaşi categorie.

Care crezi că va fi Cel mai bun film la ediţia cu numărul 87 a premiilor Oscar?

Exploreaza subiecte similare:

Boyhood, Birdman, Whiplash, The Grand Budapest Hotel, oscar 2015

Alte știri din cinema

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alin9314 pe 21 ianuarie 2015 23:57
din cele 6 la categoria drama mi-au placut foarte mult The Imitation Game si American Sniper,as tinde spre The Imitation Game, dar cel mai probabil va triumfa Boyhood. Iar la categoria cel mai bun actor: Benedict Cumbertach, desi a avut un rol bun si Steve Carell in Foxcatcher,neasteptat de dramatic fata de cum il stiam pe St Carell inainte.
SamareanuMarius pe 26 ianuarie 2015 17:24
AMERICAN SNIPER
andy_svichi pe 2 februarie 2015 11:53
Filmele care cred ca au cele mai mari sanse la Oscar sunt :
1. Interstellar in care Matthew McConaughey A jucat absolut fantastic .....
2.Immitation Game
3. American Sniper
4. Unbroken
Actori care au sanse foarte mari sunt :
1.Steve Carrel in Foxcatcher
2. Matthew McConaughey In Interstellar unde a jucat din nou fantastic, precum in filmu Dallas Player Club, cu care a castigat si oscaru'
3. Jack O'connel in Unbroken
4. Bradley Cooper in American Sniper
Cel mai probabil dupa parerea mea cel mai bun film va fi American Sniper sau Interstellar
Cel mai bun actor Jack O'Connel sau Bradley Cooper

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells