Manevra salvatoare (şi spectaculoasă) din Flight: între mit şi realitate

de Gloria Sauciuc în 22 Feb 2013
Flight, cu Denzel Washington în rolul pilotului de linie Whip, la cinema din 22 februarie.

Într-unul dintre cele mai dramatice momente ale filmelor acestui început de an, şi anume scena centrală din Flight, Denzel Washington joacă rolul pilotului de linie Whip Whitaker; acesta, confruntat cu o situaţie fără ieşire (avionul nu putea fi ţinut sub control din cauza comenzilor blocate), găseşte o soluţie extremă: zboară cu capul în jos, şi astfel reuşeşte să salveze miraculos aproape toţi pasagerii.

Rolul lui Washington reuşeşte să îi aducă nu numai o nominalizare la Globul de Aur, ci şi o nominalizare la Oscar, după cum şi grafica computer-generated este la înălţime, iar scena aterizării forţate a avionului este una dintre cele şocante din rândul filmelor cu avioane.

Dincolo de valenţele dramatice, povestea filmului trebuie raportată la un caz real similar, petrecut în Statele Unite în 1989 - zborul United 232- în care, ca şi în film, eforturile remarcabile ale echipajului au salvat o mare parte a pasagerilor de la moartea sigură. Rămân însă întrebările: este posibil ca un avion de pasageri să zboare cu capul în jos? Nu ar fi distrus de acceleraţia gravitaţională? Şi altele asemănătoare, care au stârnit veritabile controverse în cercurile de discuţii ale pasionaţilor de aviaţie.

În spatele echipei de filmare a regizorului Robert Zemeckis există şi Larry Goodrich, consultant pe probleme de pilotaj aviatic. Pilot cu experienţă de 32 de ani, mai întâi în aviaţia militară, apoi cu linii aeriene, Goodrich a consiliat pe regizor cu privire la veridicitatea scenelor: " S-a uitat la mine şi m-a întrebat: Poate zbura un timp cu capul în jos? Am răspuns: Un pic, da, poate, însă - în scurt timp - va pierde portanţa în aripi şi nu va putea rămâne în aer", îşi aminteşte Goodrich, citat de CNN.

Există şi puncte de vedere mai vehemente: "E o manevră foarte dificilă, iar avioanele nu sunt gândite pentru aşa ceva", susţine un alt pilot comercial cu experienţă. "Însă, într-o astfel de situaţie limită, un pilot trebuie să încerce orice", continuă pilotul sub protecţia anonimatului. Producătorii avioanelor McDonnell Douglas MD-80, care seamănă cel mai mult cu avionul din film, au un punct de vedere şi mai laconic: "MD-80 nu rezistă la zbor în poziţie inversată. Ca şi alte avioane comerciale, e proiectat doar pentru zborul în poziţie normală. La avioanele comerciale, doar această poziţie de zbor poate prezenta garanţii"...

Şi alte detalii au stârnit criticile piloţilor, după cum descrie aviatorul şi bloggerul Patrick Smith: "Personajul lui Denzel Washington este arogant, autoritar şi dominant, pe când copilotul său este supus, slab, speriat şi depăşit de situaţie", e contrariat Smith. "Niciun pilot nu este aşa. Ideea că cel de-al doilea pilot ar fi numai un fel de ucenic este doar un mit...".

Realitatea este însă şi mai dramatică: este vorba cu siguranţă de zborul United 232, din 1989. Avionul cu 285 de pasageri la bord (un model relativ asemănător cu avionul din film) suferă o avarie catrastrofală, pierderea tuturor sistemelor hidraulice care acţionează comenzile de zbor. În această situaţie limită, cei doi piloţi (Haynes şi Records), ajutaţi de mecanicul de bord şi de un instructor de zbor aflat întâmplător în avion, reuşesc să manevreze cu succes avionul şi să-l aducă la sol cu un număr relativ redus de victime.

Însă, declară piloţii, zborul cu capul în jos nu ar fi fost soluţia: "Atunci când motorul s-a oprit, avionul a început să se încline spre dreapta. Dacă nu îl opream, sunt sigur că picajul ar fi crescut viteza. Pe scurt, dacă ajungeau cu capul în jos, erau toţi condamnaţi la moarte". Într-adevăr, în pofida şanselor minime, peste jumătate din pasageri supravieţuiesc (e de amintit că incidentul odată recereat pe simulator, nu a găsit piloţi capabili să supravieţuiască cu bine scenariului).

Exploreaza subiecte similare:

Flight, Denzel Washington, Robert Zemeckis

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
gabivaduva74 pe 22 februarie 2013 14:26
e un FILM fratilor...poate sa faca orice in el.....daca distrugem toate filmele fiindca nu sunt credibile...mai bine ne uitam la tigaia dry-cooker.
AndreBlack pe 22 februarie 2013 16:17
Este un film , se poate face ce vrea in el . De aia exista efecte speciale .
Nesy pe 22 februarie 2013 18:09
cu capul in jos ?!
exprimati-va corect , el a zburat cu susul in jos , invers s-ar spune

monicarusu25 pe 23 februarie 2013 11:32
e interesant.
rvn pe 23 februarie 2013 23:36
cred ca este prea putin important cat de posibil sau imposibil de realizat in realitate o manevra de zbor a avionului cu burta in sus.cu siguranta sansele sunt infime, dar, cum miracolele nu se produc in fiecare zi, pasagerii aeronavei pilotata de Denzel, se pare c-au avut unica ocazie din viata lor de a trai una dintre ele.
nu asta este important in Flight. facandu-se valva in jurul respectivei scene, se abate atentia de la altceva mult mai interesant, pentru care a si fost apreciat filmul:scenariul. din pacate, nu s-a putut renunta la tendinta de spectaculos specific hollywoodiana nici de data asta, lucru care a aruncat intr-un con de umbra, potentialul dramatic si narativ deosebit de interesant, al unui scenariu bine structurat, cu un personaj puternic si destul de controversat, a carui moralitate discutabila ar fi permis unui actor talentat. asa cum DW, sa joace un rol dramatic mult mai bine reprezentat. pacat, inca o data, ca Flight a beneficiat de ceva ce alte filme concurente si care au cotatii mai bune decat el, nu au si n-a beneficiat de acesta sansa.

rvn pe 23 februarie 2013 23:39
*profitat de aceasta sansa...
alex_il_fenomeno pe 15 martie 2013 12:06
Acest articol chiar mi-a trezit interesul... il voi urmari si eu in zilele care vor veni.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells