Dacă te-ai întrebat vreodată de ce unii directori de imagine apar pe generic însoțiți de titulatura ASC, această organizație (artistică, nu sindicală) este o adunare selectă, fondată în 1919 la Hollywood, și cuprinde 380 de artiști. În România, echivalentul acestei organizații se numește RSC (Romanian Society of Cinematograpers).
Noul membru al acestei societăți este directorul de imagine român, Mălaimare a devenit unul dintre cei câțiva români de succes de la Hollywood, în urma colaborării cu Francis Ford Coppola. Fiul actorului și regizorului Mihai Mălaimare, Mihai Malaimare Jr. a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L Caragiale”. În România, s-a format alături de regizorii Constantin Popescu (scurt-metrajele „Apartamentul” și „Canton”), Geo Saizescu („Păcală se întoarce”) și Ioan Cărmăzan („Lotus”).
Într-un interviu din România Liberă din 2006, Mălaimare evocă prima întâlnire cu Francis Ford Coppola, care venise în România să filmeze o adaptare după nuvela lui Mircea Eliade, „Tinerețe fără tinerețe”, cu Tim Roth în rolul principal: „Eram într-o prospecție și am primit un telefon de la Călin Papură. „Notează-ți numărul lui Francis Ford Coppola și sună-l, că vrea să discute cu tine.” Îti dai seama cum suna chestia asta. Știam că e în țară, știam că vrea să înceapă un film, știam că Ticuță (Constantin Popescu) se văzuse cu el, Corina Stavila, Mihai Bogos, Călin si Gloria (Papură)… cam toată echipa de la „Canton”. Știam, și totuși mi se părea o glumă. „Sună-l pe Coppola…”. Mi-am notat numărul pe pachetul de țigări și l-am sunat a doua zi. Prima întâlnire a durat cam 20 de minute. Mi-a spus că vrea să cunoască actori și operatori români și cât mai mulți cu putință, că vrea să facă niște teste – opt zile, trei, patru actori și un operator în fiecare zi. Nu m-am gândit niciun moment că o să ajung să lucrez cu el. Mă gândeam cât de norocos sunt că stau lângă el și că urma să filmam împreună opt ore săptămâna care urma. Știam de la tata că aproape 90% din meseria asta înseamnă noroc. Meritul meu a fost că norocul m-a găsit pregătit. Și am să susțin chestia asta mult și bine. La așa-zisul test au fost operatori pe care-i admir și în care cred, și unii dintre ei îmi sunt chiar prieteni. E stupid să spui: „Am fost cel mai bun”. Nu facem șuruburi, e o meserie în care e greu să cântărești valoarea fiecăruia. Cred că, într-un final, m-a ales pentru că a crezut că ne putem înțelege, că putem comunica. E o chestie pe care n-am învățat-o în școală, dar pe care am învățat-o împreună cu Ticuță. E extrem de important să te înțelegi cu regizorul, să comunici, uneori chiar telepatic.”
Francis Ford Coppola, alături de Mihai Mălaimare Jr. (dreapta), la filmările pentru Tinerețe fără tinerețe
După acest „casting” al operatorilor pe care Mălaimare l-a câștigat cu brio, a urmat a doua colaborare alături de Coppola, Tetro (2009), apoi al treia lor film, Twixt (2011). Iar dacă filmele pe care Coppola le-a realizat în această etapă târzie a carierei lui nu se apropie de măiestria artistică care l-a consacrat, filmul lui Paul Thomas Anderson, The Master (2012), a fost prima mare capodoperă din cariera lui Mălaimare. În film, Joaquin Phoenix interpretează un fost soldat din marină care, în urma încheierii celui de-al Doilea Război Mondial, se trezește complet pierdut, într-o lume postbelică în care nu se poate adapta, singura cauză care poate adera regăsindu-se în dogma cultică pe care o propune un guru bizar și libidinos (interpretat de regretatul Philip Seymour Hoffman). PT Anderson e un regizor reputat pentru meticulozitatea sa vizuală, imaginea fiind mereu unul dintre punctele forte ale filmelor sale, iar Mălaimare a filmat aici pe format lat, pe peliculă de 65mm – un oarecare corespondent analog al camerelor digitale IMAX. Pe peliculă de 65mm s-au filmat și marile filme epice americane, precum Lawrence of Arabia, Ben-Hur, sau splendidul documentar Baraka.
The Master (r: Paul Thomas Anderson)
Din filmografia lui Mălaimare, mai amintim de thrillerul de acțiune Sleepless (2017), westernul The Harder They Fall (2021) și de comedia lui Taika Waititi, Jojo Rabbit (2019). În prezent, Măilaimare se află în producție la a cincea colaborare cu Francis Ford Coppola, pentru filmul Megalopolis, o dramă SF epică cu o distribuție impresionantă, printre care se numără: Adam Driver, Forest Whitaker, Jon Voight, Laurence Fishburne, Shia LaBeouf, Jason Schwartzman și Dustin Hoffman.
Pentru mai multe detalii despre cariera și proiectele lui Mihai Mălaimare Jr., poți vizita și site-ul lui personal, http://www.malaimarejr.com/