Maia Morgenstern, în noul film românesc Rusalka

de Ştefan Dobroiu în 19 Apr 2023
Debutul în ficţiune al regizorului Claudiu Mitcu explorează consecinţele alegerilor neinspirate din trecut

După ce a jucat unul din cele mai emblematice roluri feminine din istoria cinema-ului românesc în Balanţa şi a revenit anul trecut pe marile ecrane în Capra cu trei iezi (disponibil acum pe Netflix), actriţa Maia Morgenstern joacă un nou rol principal în Rusalka, debutul în ficţiune al regizorului de filme documentare Claudiu Mitcu.

Regizorul spune pentru Cinemagia că îl preocupă de multă vreme tema filmului, aceea a înaintării în vârstă şi a înfruntării regretelor trecutului, iar această preocupare a fost reactivată de o vizită în staţiunea bulgărească Rusalka, pe care Mitcu o descrie drept un "loc rămas în timp". Scenariul a fost scris de regizorul în colaborare cu Mihai Mincan (cei doi au regizat împreună documentarul Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole şi între timp Mincan a debutat şi el în ficţiune cu excelentul Spre nord, lansat primăvara aceasta în cinematografe) şi spune povestea a cinci prieteni vechi, ajunşi acum în jurul vârstei de 70 de ani.

O membră a grupului îşi invită prietenii, pe cheltuiala ei, să petreacă un sejur în complexul turistic unde, încă din tinereţe, obişnuiau să îşi petreacă vacanţele împreună, la început în formulă de 14, apoi din ce în ce mai puţini, de la an la an. Unul dintre motivele invitaţiei este ca femeia să îşi anunţe prietenii apropiaţi că mai are puţin de trăit. În acelaşi timp, trei angajate ale complexului turistic oferă noi perspective asupra interacţiunilor oaspeţilor.

Pe lângă Maia Morgenstern, în film apar Rodica Lazăr, Diana Gheorghian, Rodica Negrea, Claudiu Istodor, Nelu Seghei, Silvana Mihai, Aida Economu şi Pia Brătianu.

Despre tema filmului Claudiu Mitcu spune: "Ajungi la o anumită vârstă când începi să privești detașat în urmă și îți dai seama că n-ai făcut ce trebuie și că te-ai axat pe niște lucruri neimportante, că ai pierdut oameni și timp. Cel mai des la finalul vieții, oamenii regretă fie că au muncit prea mult sau ce nu și-au dorit, fie că au făcut ce-au vrut alții sau că au petrecut prea puțin timp cu prietenii și familia. Iar acest loc, Rusalka, uitat în timp, m-a dus cu gândul la povestea întâlnirii celor cinci prieteni în vârstă. Fuga după bani, faimă și/sau ego îi dezvăluie în fricile individuale la intrarea în ultimul capitol al vieții."

Regizorul mai spune că principala miză a filmului său este una umană, ce priveşte alegerile pe care le facem în viaţă. "E vorba despre cum și cât reușim să ținem în preajmă oamenii importanți, dragi sau esențiali, şi cât de șifonați ieșim din propria biografie". O miză secundară a filmului este "dată de contextul contemporan al proximității războiului, dar într-un mod subtil, acțiunea întâmplându-se la malul Mării Negre", explică Mitcu.

Acesta a şi produs filmul, alături de Ioachim Stroe (care şi-a filmat şi el recent debutul în lungmetrajul de ficţiune, Camping), prin compania de producţie Wearebasca. Proiectul este unul independent, realizat fără nicio finanţare de la Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC). "Finanțarea prin concursul CNC ar fi presupus o amânare a producției cu unul, doi sau chiar șapte ani. Astfel, am preferat să fac filmul în condițiile impuse de regimul independent, cu mai puțini bani şi mai puține zile de filmare. Am filmat 14 zile, actorii au înțeles proiectul și ritmul și au fost și ei alături de mine, echipa de asemenea", explică regizorul. Compania Chainsaw Europe Europe a coprodus proiectul, ocupându-se de elemente ale postproducţiei.

În acest moment Rusalka este finalizat şi aşteaptă o selecţie într-un festival pentru premiera mondială, după care echipa va anunţa premiera naţională.

Exploreaza subiecte similare:

Claudiu Mitcu, Maia Morgenstern, Mihai Mincan, Rodica Lazăr, Diana Gheorghian, Rodica Negrea, Claudiu Istodor, Aida Economu, Silvana Mihai, To the North, Capra cu trei iezi, Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole

Alte știri din cinema

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells