Mad Max: Fury Road, 25 de ani în producţie

de Ştefan Dobroiu în 29 Iun 2014
Detalii despre încercata istorie a lui Mad Max 4, aşteptat pe ecrane în mai 2015

Totul a început în 1979, când George Miller semnează Mad Max, un SF distopic cu Mel Gibson în rolul principal. Succesul este cu totul ieşit din comun, filmul bucurându-se de încasări de 200 de ori mai mari decât bugetul. Bine primite au fost şi Mad Max 2 (1981) şi Max Max Beyond Thunderdome (1985). Era de la sine înţeles că aventura eroului va continua, iar George Miller, deşi aproape că a refuzat să regizeze Mad Max 3 după ce prietenul său cel mai bun a murit într-un accident de elicopter, a revenit la cârma francizei plănuind un al patrulea film. Dar iată că acesta apare de-abia în 2015, iar noi îţi spunem de ce a trebuit să aşteptăm mai bine de 25 de ani pentru a reveni în intensul univers Mad Max.

Devenit celebru după trilogia Mad Max, George Miller a fost distras de alte proiecte, precum Vrăjitoarele din Eastwick sau cele două filme cu Babe, purceluşul care trece printr-o mulţime de aventuri, dar ideile unei continuări Mad Max nu l-au părăsit niciodată. Regizorul a scris mai multe versiuni de scenariu de-a lungul anilor '90, întrebându-se dacă să-l păstreze sau nu în distribuţie pe Mel Gibson. În 2003 filmul avea deja un scenariu finalizat şi începuse deja preproducţia, cu un buget generos în valoare de 100 de milioane de dolari. Cu filmările programate să înceapă în mai 2003, părea că luptele crâncene pentru resurse din universul postapocaliptic Mad Max aveau să-şi facă repede apariţia la cinema, doar că lucrurile nu au stat deloc aşa.

În mai 2003 proiectul intră în pauză indefinită din cauza conflictelor din Africa, Miller intenţionând să recreeze lumea din Mad Max în zonele aride ale Namibiei. După ce Statele Unite şi alte ţări înăspresc condiţiile de călătorie ale persoanelor civile şi transportul de obiecte, filmările trebuie să fie amânate. O nouă amânare are loc din cauza Războiului din Irak, Miller şi producătorii fiind de părere că subiectul lui Mad Max 4 ar fi sensibil în contextul confruntărilor armate din Orientul Mijlociu. O nouă amânare este cerută apoi de retragerea definitivă a lui Mel Gibson din proiect: actorul se apropia deja de vârsta de 50 de ani şi simţea că nu ar mai putea face faţă scenelor dure imaginate de George Miller.

În 2006 George Miller modifică scenariul şi speranţele fanilor sunt trezite din nou. Co-scenarist este de această dată creatorul de benzi desenate britanic Brendan McCarthy, care imaginează personaje noi şi face designul unor noi vehicule ce vor apărea în film. Mel Gibson dispare complet din proiect, echipa începând căutarea unui actor mai tânăr. Proiectul are parte de un nou ocol în 2009, când scenariul este adaptat pentru o animaţie 3D. Miller revine apoi la planurile de a realiza un film live-action.

În octombrie 2009 se anunţă data definitivă a începerii filmărilor: primele zile ale lui 2011, în Broken Hill, unul din ţinuturile aride ale Australiei. În aceeaşi lună, Tom Hardy începe negocierile pentru a prelua partitura de la Mel Gibson şi se anunţă că Charlize Theron ar putea juca un rol important în noua franciză. În 2010 se anunţă că Hardy a primit rolul şi că George Miller va produce două filme simultan, Mad Max: Fury Road şi sequelul său inspirat de personajul lui Theron, Mad Max: Furiosa.

În noiembrie 2011 regizorul a trebuit să renunţe la filmările din Australia după ce o cantitate de precipitaţii nemaivăzută în deşertul australian a umplut platourile de filmare cu o vegetaţie deloc specifică fundalului filmului. Producţia a fost mutată înapoi în Namibia, iar filmările au început în iulie 2012, cu aproape 18 luni întârziere. Echipa a fost acuzată în februarie 2013 că a afectat o zonă a deşertului namibian, punând în pericol plante şi animale. În noiembrie au fost filmate noi scene, iar premiera a fost programată de-abia în mai 2015, în urma unei elaborate perioade de post-producţie.

În România filmul se lansează pe 15 mai 2015.

Foto: un cadru din film, publicat în premieră de Entertainment Weekly.

Exploreaza subiecte similare:

Mel Gibson, George Miller, Charlize Theron, Mad Max: Fury Road

Alte știri din cinema

În timpul filmărilor la Game of Thrones, Emilia Clarke a supraviețuit unui atac cerebral

„Dacă e să fiu sinceră, în fiecare clipă din zi credeam că o să mor”, a declarat actrița

După Captain Marvel, Brie Larson e alături de Samuel L. Jackson în Unicorn Store

Este filmul în care actrița de 29 de ani debutează ca regizoare

Cât de puternic este ciocanul lui Thor? Se pare că e comparabil cu o stea supernova

În mâinile lui Thor, Stormbreaker a reuşit să încaseze tot şocul celor şase Pietre ale Infinitului

Turn Up Charlie: cât de importantă este a doua şansă

Serialul Netflix cu Idris Elba şi Piper Perabo explorează capcanele faimei

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells