Luna 9 a Bucureştiului în Praga

28 Aug 2009
Luna 9 a Bucureştiului în Praga

Sâmbătă, 12 septembrie, vor avea loc la Praga proiecţiile filmelor O noapte furtunoasă, Aşa e viaţa, Gogulică CFR, în cadrul evenimentului Luna 9 a Bucureştiului în Praga.

O noapte furtunoasă
(1943, r. Jean Georgescu, comedie, 67 min.)
Ecranizare a comediei lui I.L. Caragiale, prima abordare cinematografică a universului comic al marelui dramaturg român. Întorcându-se de la grădina Union, unde şi-a scos în lume soţia şi cumnata, jupân Dumitrache observă un „scârţa, scârţa pe hârtie” care i-a urmărit. Vestea îl pune pe jar pe Chiriac, straşnic apărător al onoarei de familist a patronului său. Însă nu ştie că e cât pe ce să încurce visele de căpătuială ale Ziţei.
Din cauza războiului, filmările au fost făcute în interiorul unui mic studio muzical, de doar 18x11 metri. Deşi majoritatea actorilor erau debutanţi, filmul a fost recepţionat foarte bine de public, la premiera acestuia pe 22 martie la cinema ARO din Bucureşti.
În limba română cu subtitrare în limba cehă.

Aşa e viaţa
(1928, r. Marin Iorda, comedie, 8 min.)
Comedie în două acte despre un tânăr funcţionar, interpretat de Jean Georgescu, concediat şi apoi reangajat după ce fiica patronului se îndrăgosteşte de el. Filmul este realizat de Şcoala de mimodramă „Sudisk”, unde Jean Georgescu era profesor.
"Filmul se dovedeşte surprinzător de proaspăt şi de cinematografic, cu gaguri pe deplin inteligibile".– Olteea Vasilescu, 1987
Film mut.

Gogulică CFR (1929, r. Cornel Dumitrescu, comedie, 9 min.)
Comedia prezintă peripeţiile lui Gogulică la Căile Ferate Române (CFR) şi în zona gării.
Film mut.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
FarkaS pe 28 august 2009 11:35
Cand ma uit la comediile care s-au creeat pe vremuri... Din pacate, doar de opera lui Caragiale am auzit, care mi s-a parut mereu cea mai tare dintre comediile sale. Mereu de citit cu placere si de revazut la teatru sau ca transpunere cinematografica.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells