Love Building, frumos

de Gloria Sauciuc în 13 Sep 2013
Are premiera pe marile ecrane din România pe 13 septembrie 2013

Cunoscuții actori Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol, plus 31 de oameni tineri și frumoși, recent absolvenți de Actorie, la care se adaugă un subiect față de care vom avea, ca spectatori, mereu deschidere... dragostea. Acestea sunt ingredientele filmului Love Building, cel mai ambițios proiect al Școlii „Actorie de Film”, câștigător al Premiului publicului la Festivalul Internaţional de Film Bucureşti și al unei mențiuni din partea juriului aceluiași festival. Love Building are premiera pe marile ecrane din România pe 13 septembrie 2013, distribuit de MediaPro Distribution.

Cu amprenta clară a regizoarei Iulia Rugină, aflată la debut în lungmetraj, Love Building este un mozaic plin de umor și emoție cu poveşti de dragoste ce trebuie să se repare. Scriu „mozaic” și pentru că filmul inserează testimoniale în desfășurarea propriu-zisă a acțiunii, amintind de mijloacele de expresie ale documentarului. Procedeul este susținut până la finalul filmului, creând până la sfârșit o sacadare obositoare, ce afectează dinamica generală. În cazul scurtmetrajului Raluca+1 (regia Iulia Rugină), această formulă nu deranjează, datorită lungimii filmului.

Rugină reușește să creeze o compresie a spaţiului, ce aduce un anumit tip de intimitate cu acţiunea - personajele și poveștile lor ne sunt foarte aproape. Regizoarea preferă gros-planurile planurilor largi, ceea ce aduce spectatorul foarte aproape de aceste 14 cupluri, eroii filmului, care au la dispoziţie şapte zile pentru a-şi repara relația.

Imaginea este frumoasă până la calofilie, povestea desfășurându-se într-o părticică de Românie pe care ai vrea să o replici la infinit, toate obiectele din cadru fiind ele însele frumoase. Prin urmare, avem un film frumos - cu actori frumoși și locuri frumoase, cu multe momente bune de umor, și o muzică ce-ți rămâne multă vreme în minte (refrenul „Love me lover”, din „In your eyes” al trupei Grimus, îl fredonăm în loop, la redacție), iar astea sunt elementele ce trebuie să umple golurile unor povești prea sumar schițate și ale unor portrete la fel de sumare.

Cei 31 de actori tineri absolvenți nu au timp să se desfășoare. Cu o lacrimă (foarte la locul ei, de altfel) și o poantă, un personaj iese repede din cadru, pentru a face loc următorului. Acest neajuns era de așteptat, scenaristele fiind forțate să scrie  astfel încât toți cei 31 de cursanți ai Școlii să aibă o pondere egală. Poveștile din jurul actorilor Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol au mai multă carne. Bucur imprimă personajului său, Silviu Soare, dezinvoltură, Boguță este „maestrul de ceremonii” al uneia dintre cele mai frumoase zile din cele șapte - ziua a doua, iar Papadopol revine pe marele ecran după o perioadă lungă dedicată numai producțiilor TV  cu ușoare îngroșări ale personajului său, Lăzurean Cristian.  

Love Building este o tabără dedicată relaţiilor destrămate. 14 cupluri din program care au la dispoziţie şapte zile pentru a-şi repara poveştile de dragoste. Dar cei trei traineri (Dragoş Bucur, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol) meniţi să îi asiste au propriile lor probleme, iar lucrurile scapă încet încet de sub control. Într-o cursă continuă către „şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi”, se ridică o singură întrebare: „Poţi să repari dragostea în şapte zile?”.

Echipa de creație din spatele filmului este preponderent feminină: scenariul filmului este semnat de Ana Agopian, Oana Răsuceanu şi Iulia Rugină. Din echipa filmului fac parte directorul de imagine Marius Iacob, sunetisul Vlad Voinescu, sound designer-ul Laura Lăzărescu, scenografa Andrada Chiriac, iar muzica filmului a fost compusă de Local Heroes (Mihai Dobre & Alex Pop).

Exploreaza subiecte similare:

Dragoş Bucur, Dorian Boguţă, Alexandru Papadopol, Love Building, Iulia Rugină, Laura Lăzărescu, Andrada Chiriac, Oana Răsuceanu, Ana Agopian, Marius Iacob, Vlad Voinescu

Alte știri din cinema

Coproducția Discipolul/Servants, cu Vlad Ivanov, în premieră mondială la Berlin

O dramă inspirată de poveștile reale ale unor preoți care au avut de ales între a colabora cu poliția secretă și a rezista, în Cehoslovacia comunistă

Dolittle: giumbușlucuri și memorie afectivă

Animalele se comportă precum oamenii, ceea ce îi va apropia și mai mult pe copii de universul acestor ființe

Bad Boys for Life: o resuscitare ataşantă a francizei action

Amuzant şi violent, filmul readuce la viaţă unul din cuplurile emblematice ale genului

Matthias & Maxime al lui Xavier Dolan, din 31 ianuarie la cinema, nerecomandat sub 15 ani

Cu un „dialog extraordinar”, după cum apreciază The Playlist, lungmetrajul lui Xavier Dolan a avut premiera la Cannes

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 19 septembrie 2013 16:33
De abia astept, are un subiect interesant si niste actori de exceptie.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells