Lorax, lecţia colorată de ecologie

de Gloria Sauciuc în 24 Mar 2012
Lorax, lecţia colorată de ecologie

În 2008 intra în cinematografele româneşti una dintre cele mai îndrăgite poveşti ale scriitorului şi desenatorului Dr. Seuss - Horton Hears a Who!. La trei ani diferenţă, adică pe 30 martie, are premiera în cinematografele româneşti animaţia Lorax. Protectorul pădurii, filmul de familie cu un puternic mesaj ecologist, inspirat dintr-o povestire a aceluiaşi Dr. Seuss, publicată în 1971. Filmul perfect pentru preşcolari şi copiii de până în 10-11 ani, Lorax. Protectorul pădurii funcţionează ca o lecţie creativă de protecţia mediului.

Un inventator (voce Ed Helms), obsedat să găsească materialul perfect pentru creat obiecte multifuncţionale, defrişează o pădure întreagă pentru a le fabrica - în ciuda avertismentelor lui Lorax (Danny DeVito), o creatură fantastică, care luptă pentru a-şi apăra lumea. Rezultatul este catastrofal. Lângă locul unde odată se întindea pădurea, s-a ridicat un oraş în care copacii, florile, peluzele sunt din plastic şi baloane colorate. În acest oraş colorat ca un platou cu bomboane fondante, marţipan şi bezele, nimeni nu a mai inspirat o gură de aer curat, şi se pare că asta le-a afectat comportamentul - cântă robotizat şi afişează o veselie zaharisită. În acest oraş se distinge primul erou al filmului, curajosul Ted (Zac Efron), băieţelul care îl caută pe cel care ar putea să ştie unde mai poate fi găsit un copac adevărat, întrucât Audrey (Taylor Swift), fata visurilor lui, îşi doreşte drept cadou un copac real. Cu ajutorul bunicii sale înţelepte, Norma (Betty White), şi încercând să-l înfrunte pe magnatul finanţelor O'Hare (voce Rob Riggle), Ted e pe cale să schimbe lumea artificială din jur.

Dincolo de puternicul mesaj ecologist, cu care cei mici vor rămâne, Lorax. Protectorul pădurii nu bifează în plan liric. Singurul lucru care ne mişcă într-adevăr e momentul în care animalele pădurii pleacă lăsând în urmă cioturile copacilor tăiaţi... Ursuleţii-jucării de pluş din pădure, tâmpiţei, dar foarte sufletişti, cu reacţii incredibil de umane, care au rămas fără pădure, îi pot face pe copii să lăcrimeze.

Blănosul şi mustăciosul Lorax nu are, însă, puterea să devină un personaj memorabil. Nu aflăm prea multe despre Lorax pe parcursul filmului, doar că încearcă să-l convingă pe cel care vrea să taie pădurea, inventatorul Numai o dată,să n-o facă. Dar n-are puteri extraordinare ca să-l împiedice cu adevărat pe lacomul inventator. Nici o poveste a lui personală, ca să-l cunoaştem cu adevărat. Apare şi dispare în mod supranatural şi e un ecologist convins. Atât. Până la finalul filmului înţelegem că e doar o alună îmblănită cu mustăţi uriaşe şi atât. Am simţit nevoia ca Lorax, ca protector al pădurii şi personajul de pe afiş, să aibă o poveste a lui, mai dezvoltată, şi o evoluţie.

Pe de altă parte, povestea din poveste - cea a inventatorului - ne acaparează atenţia, dar nu are un protagonist de care să ne ataşăm, inventatorul "Numai o dată" nu ne trezeşte empatia. Nu-l prea luăm în serios nici pe principalul antagonist, O'Hare, care se teme de strigătele mamei lui Ted...

Per ansamblu, păţania animalelor din pădure va emoţiona copiii, care îl vor lua ca exemplu pe Ted în încercarea lui de a sădi sămânţa unui copac adevărat. Numerele muzicale îi vor înveseli pe cei mici şi pe cei mari deopotrivă.

The Lorax a avut încasări de 70,7 de milioane de dolari în weekendul lansării, depăşind toate previziunile specialiştilor. Potrivit BoxOfficeMojo, filmul, realizat de creatorii lui Despicable Me, este cel mai bun debut la box-office al lui 2012, dar şi al studiourilor Universal, în ceea ce priveşte producţiile de animaţie.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 25 martie 2012 08:58
Din trailer pare o animatie una.O voi urmari cu siguranta.
xerses pe 25 martie 2012 19:26
"animatie buna".
Champion pe 31 martie 2012 04:43
...ati inteles ce se intimpla ,interesant articol, o spune cine cineva mai pregatit ca mine .
alex_il_fenomeno pe 18 aprilie 2012 19:32
il astept , pentru ca el chiar pare bun !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells