Life Itself/Asta-i viața: melodramă și catharsis

de Gloria Sauciuc în 23 Nov 2018
Cu un mesaj semnificativ și sensibil, Life Itself/Asta-i viața se pierde însă în hățișul de povești, flash-backuri și melodrame

Un film-fluviu ce acoperă povestea de viață a trei generații, marcate de tragedie dar și de mișcătoare povești de dragoste, în care melodrama e adeseori supralicitată, fondul poveștii are intenții motivaționale, iar cele trei ploturi principale se intersectează și separă, cu flash-backuri și un timp narativ destul de alambicat și destructurat, sărind de la o vârstă la alta, mutând acțiunea din America în Spania, de la un grup de personaje la altele.

Cu actori mari și interpretări semnificative, filmul arată evidenta nevoie a regizorului și scenaristului Dan Fogelman de a trage o concluzie, de a evidenția morala și a arăta lecția ce trebuie învățată, ca în minunatele animații pentru copii (Cars, Tangled, Zootropolis) la care a lucrat în calitate de scenarist: viața este cu suișuri și coborâșuri, cu iubire și pierderi iar prin existența noastră continuăm povesta începută pe această lume de părinții și bunicii noștri; ei trăiesc prin noi.

Sigur, mesajul este semnificativ și sensibil, poate eliberator pentru mulți dintre noi dar Dan Fogelman trebuia să aibă încredere în publicul său că l-a înțeles și că se va produce catharsisul. Pe parcursul filmului, vocea naratoarei dă cheile de citire ale poveștii iar în final glasul cald feminin ni se relevă sub forma nepoatei personajelor jucate de Olivia Wilde și Oscar Isaac, ce ține un disurs motivațional la evenimentul de lansare a cărții ei biografice.

Asta-i viaţa ni-i prezintă la început pe foştii colegi de şcoală Will (Oscar Isaac) şi Abby (Olivia Wilde) care se îndrăgostesc, se căsătoresc şi sunt gata să devină părinţii primului lor copil. E una dintre cele trei povești ce se leagă ca un puzzle de celelalte două. Fiecare poveste e o schiță practic, structura dramaturgică nu este cea clasică, și din ambiția lui Fogelman de a avea trei filme într-unul.

Povestea migrează apoi către Dylan, fiica lui Will şi a lui Abby, ea devenind epicentrul filmului. Interpretată de Olivia Cooke, Dylan evoluează în câteva secvențe de la fetița timorată de a nu își pierde și bunicul (jucat de Mandy Patinkin) la tânăra rebelă. Concomitent, evoluează, pe o plantație de măslini din Spania, povestea lui Rodrigo (Àlex Monner).

Dylan și Rodrigo, legați de 20 de ani de un eveniment cutremurător, vor avea să se reîntâlnească, pentru a schimba sensul tragediei ce i-a legat inițial.

Exploreaza subiecte similare:

Life Itself

Alte știri din cinema

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells