Liam Neeson, detectiv care lucrează „la negru” în Umblând printre morminte

de Cinemagia în 9 Oct 2014
A Walk Among the Tombstones rulează în cinematografe începând cu 10 octombrie

Inspirat din seria de romane poliţiste scrise de Lawrence Block, Umblând printre morminte îl are pe Liam Neeson în rolul principal (Non-Stop, seria Taken). Acesta interpretează rolul lui Matt Scudder, un fost poliţist în cadrul poliţiei newyorkeze, care acum lucrează la limita legii, ca detectiv particular neautorizat.

Când Scudder acceptă fără tragere de inimă să-l ajute pe traficantul de heroină Kenny Kristo (Dan Stevens, cunoscut pentru rolul din serialul Downton Abbey) să-i prindă pe cei care i-au răpit şi apoi i-au ucis soţia cu brutalitate, detectivul află că nu este prima dată când aceştia comit o astfel de crimă... şi că nu va fi nici ultima. Estompând graniţa dintre bine şi rău, Scudder încearcă să-i prindă pe ucigaşi înainte ca aceştia să ucidă din nou, urmărindu-i pe străzile lăturalnice ale New Yorkului.La începutul anilor '90, romancierul Lawrence Block a scris „Umblând printre morminte“. Este a zecea carte din seria de bestselleruri ce prezintă cazurile detectivului particular Matthew Scudder, care încearcă să-şi găsească liniştea. Cvadruplu câştigător al Premiului Edgar, scriitorul recunoaşte că fostul poliţist rămâne un personaj care pur şi simplu nu-i iese din minte: „Am început să scriu despre Matthew Scudder la jumătatea anilor '70. De-a lungul anilor, au fost momente în care mi s-a părut că seria s-a terminat, însă întotdeauna am constatat că mai am ceva de spus despre el“. Din fericire pentru cititorii care nu se mai satură de aventurile sumbre şi de problemele chinuitoare ale detectivului Scudder, Block a scris 17 romane şi o colecţie de nuvele care-l au ca protagonist pe acesta. De fapt, romanele au avut atât de mult succes, încât au fost tipărite timp de 40 de ani şi au fost traduse în peste 20 de limbi.

În urmă cu mai mult de un deceniu, atenţia celor de la Jersey Films le-a fost atrasă asupra romanului, de Scott Frank, un scenarist de succes, cu care compania de producţie colaborase de mai multe ori. Frank era sigur că romanul lui Block putea fi transpus într-un thriller poliţist şi ştia că producătorii vor fi fascinaţi de acesta. Într-adevăr, aceştia au fost impresionaţi de drama acestui suflet chinuit, care-şi caută mântuirea pentru greşelile din trecut, precum şi de natura crimelor documentate.Frank recunoaşte că i-a plăcut ideea de a lua această „enigmă de modă veche“ şi de a-l adapta, făcând un film cu un fost poliţist care se luptă nu numai cu problemele cu alcoolul, ci şi cu demonii ultimelor sale acţiuni ca poliţist. „O parte din mine şi-a dorit mereu să facă un film clasic cu un detectiv particular şi ceea ce mi-a plăcut la carte a fost faptul că avea şi ceva sumbru. Nu era doar o enigmă, avea şi ceva înspăimântător şi personajul principal era la fel de speriat ca toţi ceilalţi“.

Sinopsis

Regizorul ne spune cum începe naraţiunea: „Matt Scudder este un detectiv particular fără autorizaţie, care lucrează la negru, pentru cei care nu pot apela la poliţie sau la detectivii autorizaţi. După cum spune Scudder, le face favoruri oamenilor şi aceştia, drept răsplată. i fac cadouri. Facem cunoştinţă cu un traficant de droguri care locuieşte în Brooklyn şi încearcă să ducă o viaţă liniştită, ascunsă. Soţia sa este răpită şi ucisă, după ce acesta plăteşte răscumpărarea. Traficantul îl angajează pe Scudder să-i găsească pe cei care i-au omorât soţia şi să-i aducă în faţa lui, pentru a se putea răzbuna”...

La mai bine de zece ani după ce Frank a descoperit romanul lui Block, Cross Creek Pictures, care a produs filme renumite şi apreciate de critici, precum Black Swan, The Ides of March, Rush şi The Woman in Black - ultimele trei realizate în coproducţie cu Exclusive Media - s-a reunit cu Exclusive Media, pentru realizarea acestui film. Având în vedere că cei de la Cross Creek aveau un contract de distribuţie cu Universal Pictures, iar Exclusive Media aveau un parteneriat financiar cu cei de la Cross Creek, în cele din urmă, planetele s-au aliniat şi, în New York, s-a început producţia filmului Umblând printre morminte.

Ucigaşii care se află printre noi: distribuirea rolurilor. Neeson a fost interesat să exploreze solitudinea personajului

Când a venit vorba despre rolul fostului poliţist Matt Scudder, producătorii au ştiut că exista un singur om potrivit pentru acest rol: Liam Neeson. Neeson a fost interesat să exploreze solitudinea personajului, deoarece a considerat că scenariul reflectă tristeţea autorilor de romane poliţiste scandinavi, ale căror lucrări le citea în momentul în care a fost contactat. Neeson a spus: „Aveam un personaj similar, care acţiona într-o zonă întunecată, sumbră, tristă a New Yorkului, pe care n-o vedem prea des”...


Frank a completat: „Când pui camera de filmat pe Liam, se întâmplă o grămadă de lucruri; are o viaţă interioară complexă.

Scudder nu este chiar atât de sumbru, pentru că e plin de remuşcări şi este un om trist şi sentimental. Liam i-a conferit greutate şi astfel, nu a făcut din Scudder doar un personaj de acţiune sau un supererou.

Este temător şi chiar copleşit în această aventură şi, de aceea, este un personaj mult mai interesant”...

.S-a simţit atras de solitudinea exilului pe care Scudder şi-l impune şi care are ca fundal iarna aspră din Brooklyn. Actorul explică „Dacă personajul prinde viaţă, atunci când citesc, de cele mai multe ori, accept rolul.“ Din fericire pentru fanii actorului, acesta spune: „Sunt atras de personajele solitare, care acţionează singure. Au ceva misterios, viril şi stoic. Scudder este un singuratic. E un om distrus pe mai multe planuri şi, cu toate acestea, are o coloană vertebrală şi o demnitate dobândite în anii petrecuţi în poliţia newyorkeză... dar şi de la întâlnirile Alcoolicilor Anonimi”.

Un alt actor care a fost dornic să exploreze latura întunecată a personajului său a fost Dan Stevens. În Umblând printre morminte, acesta joacă rolul lui Kenny Kristo, un bărbat care pierde totul, atunci când află că soţia sa a fost ucisă în mod brutal. În mod ciudat, Block a ales să nu facă din traficantul de heroină eroul negativ al povestirii, iar asta conferă profunzime operei sale... ca actorii aleşi să joace în film. „Dan a fost nerăbdător să schimbe percepţia spectatorilor, după rolul său din Downton Abbey", spune Sher. „E un actor talentat şi a fost dornic să joace rolul şi să se transforme din punct de vedere fizic". Cea mai importantă relaţie prezentată în film este cea dintre Scudder şi TJ, artistul vagabond, pe care fostul poliţist îl cunoaşte la bibliotecă, la începutul investigaţiei sale. Fiind singur de când a fost abandonat de mama sa la spital, chinuit de o boală debilitantă, TJ s-a întreţinut singur mult prea mult timp. Spre nemulţumirea lui Scudder, TJ devine dintr-un partener de cercetare, un aliat cheie în găsirea ucigaşilor.

Rapper-ul Brian „Astro” Bradley joacă rolul unui detectiv aspirant. Acesta a atras atenţia publicului atunci când a ajuns în finala primei ediţii a X Factor. De atunci, s-a aventurat şi în lumea filmului. Astro ne spune câte ceva despre personajul său: „Matt Scudder vine în librărie şi-l vede pe TJ. Acesta doarme în bibliotecă, pentru că nu are o casă. TJ şi Matt încep să discute şi atunci află că Matt este detectiv particular, iar TJ vrea să fie ca el. Îl urmăreşte pe Matt pe parcursul filmului şi, în cele din urmă, îl ajută să rezolve un caz“.

Pentru a respecta tradiţia filmelor de gen, de a avea personaje negative, alegerea actorilor pentru aceste roluri a fost deosebit de importantă. David Harbour, care interpretează rolul lui Ray, masculul alfa al duetului ucigaş, spune că pentru actori, studiul ucigaşilor în serie este îngrijorător de fascinant:

„Sunt nişte personaje îngrozitoare, însă, într-un fel, au o anumită libertate”. Harbour a studiat puţin pentru rolul său şi a descoperit că nu era chiar atât de sec, cum îşi închipuia. „Deoarece simt că suntem toţi la fel, întotdeauna m-au interesat psihiatria şi modul în care clasificăm oamenii... modul în care este structurată mintea umană”, spune el. „Ceea ce creierul aleagă să facă cu informaţiile pe care le deţine e atât de diferit şi de fascinant”.

Adam David Thompson, care îl interpretează pe Albert, cel mai liniştit dintre cei doi, îşi descrie personajul ca pe „un cal de bătaie.“ În timp ce Ray se ocupă de „jocul“ cu victimele şi cu cei dragi acestora, Thompson spune că lui Albert „îi place să ucidă“...

Estompându-se în întuneric. Decorurile şi filmările

 Pentru Lawrence Block, oraşul New York ocupă un rol important în romanele sale. Decizia de a realiza filmările în Brooklyn părea absolut normală. Decorul iernii triste din New York a fost deosebit de important pentru a surprinde esenţa povestirii şi a izolării lui Scudder... o filmare strălucită, realizată de directorul de imagine Mihai Mălaimare Jr. Producătoarea Stacey Sher, realizarea nu a fost chiar atât de simplă. „Filmam în aer liber, iarna. Există un motiv pentru care oamenii au migrat în California“, a spus ea râzând. „Am avut câteva nopţi cu temperaturi scăzute şi a nins atunci când n-ar fi trebuit să ningă. Au fost zile în care am fi avut nevoie de ploaie, aşa că am creat-o. „Cu toate acestea, având în vedere frumuseţea oraşului New York şi importanţa sa ca fundal al povestirii, a meritat”. 

Scenograful David Brisbin, care a făcut dovada talentului său în filme precum Sinister şi The Exorcism of Emily Rose, a lucrat neobosit, pentru a se asigura că decorurile respectă viziunea lui Frank. Brisbin a ţinut cont de dorinţa lui Frank de a folosi o „paletă cromatică redusă“, deoarece filmul prezintă povestea unor personaje ale căror vieţi şi emoţii sunt astfel. Ştiind că Washington Heights ar putea fi una dintre locaţiile cheie din Umblând printre morminte, Brisbin îşi explică raţionamentul: „Este un peisaj dramatic, cu o arhitectură dramatică. Am fost încântat când am auzit că vom filma câteva scene acolo. Scott zărise locul care putea deveni strada noastră pentru schimbul de focuri al lui Scudder [în apropierea barului său preferat, la începutul filmului] şi m-am dus acolo şi am ştiut din prima clipă că ăsta era locul.“O altă locaţie cheie a filmului este Cimitirul Green-Wood din Brooklyn, unde paznicul Jame Loogan lucrează şi unde, are loc cel mai important schimb de focuri al filmului. „Ştiam cimitirul ca un spaţiu verde deosebit, al oraşului şi a fost un loc foarte bun pentru filmări“, spune Brisbin.

Designerul de costume, Betsy Heimann, care a lucrat la diferite producţii, de la orginalul Pulp Fiction, la apreciatul Almost Famous, şi-a dorit ca designul să respecte atmosfera sumbră a filmului. A folosit o paletă care oglindeşte personalităţile şi luptele interioare ale personajelor. Împreună cu Frank, a ales o paletă pentru film, care cuprindea în special nuanţe de maro, bleumarin, bej, kaki, cărămiziu şi vişiniu... tonalităţile sângelui uscat. 

Provocarea lui Heimann a fost crearea unui aspect inspirat din anul 1999, care să fie atemporal. Pentru Scudder, a creat un fel de uniformă închisă la culoare. „Scudder e un tip care se subapreciază”, a spus designerul. „Nu trebuie să-şi schimbe hainele prea des şi trebuie să dea impresia că poartă mereu acelaşi haine, fără a face asta. Ştiam că trebuie să-i fac o haină din catifea reiată. Are un aspect uzat şi confortabil, dar şi neglijent şi voiam să fie maro sau kaki. Voiam să poarte o bluză pe gât, ca acelea care-i plăceau lui Sean Connery în anii '90. Combinaţia de negru şi maro a fost dominantă, aşa că în principal, a purtat aceste două culori”...

Exploreaza subiecte similare:

A Walk Among the Tombstones

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells