Leto/O vară rock’n’roll: scena undergound sovietică vine pe marile ecrane din România

de Cinemagia în 2 Apr 2019
Filmul evocă parcursul unei legende a rock-ului sovietic din anii ’80, Viktor Ţoi (Teo Yoo), realizând astfel un portret de excepție al scenei rock underground din Leningradul acelor ani

Leto/O vară rock’n’roll, filmul-eveniment al controversatului regizor rus Kirill Serebrennikov, va fi distribuit în România din 12 aprilie, se vede într-un comunicat remis Cinemagia. Lansarea va fi precedată de avanpremiere la Cluj (4 aprilie, Cinema Victoria, în cadrul Cinemateca TIFF, urmată de petrecere în Flying Circus) și Timișoara (5 aprilie, Reflektor).

Biografie a legendarei trupe Kino expusă cu forță și entuziasm, Leto/O vară rock’n’roll vorbește despre protest, libertate și rezistență prin muzică. Un mix poetic de dragoste și tinerețe, filmul evocă parcursul unei legende a rock-ului sovietic din anii ’80, Viktor Ţoi (Teo Yoo), realizând astfel un portret de excepție al scenei rock underground din Leningradul acelor ani. Distribuția îi mai include pe Irina Starshenbaum, Roman Bilyk, Anton Adasinsky.

Pelicula a avut premiera anul trecut la Cannes, unde a luat premiul pentru cea mai bună coloană sonoră. Kirill Serebrennikov a câștigat recent trofeul Nika pentru cel mai bun regizor în cadrul galei premiilor Academiei Ruse de Film, unde Teo Yoo a fost declarat „Descoperirea anului“.

Avanpremierele și evenimentele continuă la București după cum urmează:

-          Davay Disco-Russian Nostalgia Party. Ce muzică asculta tineretul din Est și Vest în anii ’70-’90?–DJ Revi&Kosmo (7 aprilie, Apollo 111);

-          Avanpremieră Leto/ O vară rock’n’roll, urmată de o discuție cu scriitorul Vasile Ernu și realizatorul TV Doru Ionescu despre muzica underground în comunism (8 aprilie, Cinema Elvire Popesco)

-          Leto/ O vară rock’n’roll-TributȚoi&Naumenko (9 aprilie, Londohome)

Kirill Serebrennikov este considerat unul dintre cei mai talentați regizori de teatru și film din Rusia. Acesta s-a făcut remarcat în 2008 cu Yuri’s Day, triplu premiat la Locarno. În 2012 a fost prezent în competiție la Veneția cu Betrayal, iar în 2016, (M)ucenicul  a fost selectat în competiția Un Certain Regard la Cannes.

Kirill Serebrennikov a fost reținut la Sankt Petersburg în august 2017, în timp ce filma Leto/O vară rock’n’roll, fiind acuzat de deturnare de fonduri și nevoit să facă montajul filmului din arestul la domiciliu. Comunitatea artistică internațională a reacționat, acuzând autoritățile ruse că urmăresc sancționarea persoanelor critice la adresa regimului Putin.

Leto/O vară rock’n’roll este distribuit în România de Transilvania Film.

Exploreaza subiecte similare:

Leto 

Alte știri din cinema

Horror-ul Blestemul femeii care plânge aduce teroarea în cinematografe, din 19 aprilie

Ferește-te de groaznicul ei voal!

Un nou film Thor este în cărţi, cu Taika Waititi la cârmă

Informaţia vine de la interpreta lui Walkyrie, Tessa Thompson

Avengers: Endgame are cel mai bun final din MCU, spune Robert Downey Jr.

Downey Jr. este singurul actor din distribuţie care a primit integral scenariul înainte de începerea filmărilor

Serialul Netflix The Witcher se lansează spre finalul anului

Henry Cavill este Geralt de Rivia, un vânător de monştri mutant într-o lume fantastică

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells