Les Misérables: aşa se cântă cu emoţie

de Gloria Sauciuc în 23 Ian 2013
Les Misérables: aşa se cântă cu emoţie

Nu sunt un fan înrăit al emisiunilor "Vocea României" sau "X-Factor", dar mi s-a mai întâmplat să rămân seara în faţa televizorului preţ de o melodie şi să aud aceleaşi invariabile sfaturi date concurenţilor - "interacţionează cu publicul, nu cânta doar pentru tine", "cântă mai cu emoţie", "lipsesc sentimentele" etc. Ei bine, protagoniştii din Les Misérables, film cu premiera la noi pe 25 ianuarie, chiar asta fac -  cântă cu emoţie! 

Les Misérables, adaptarea pentru marele ecran a musical-ului omonim produs iniţial în Franţa, pe muzica lui Claude-Michel Schönberg, după romanul lui Victor Hugo, intră, cum spuneam, vineri în cinematografe. Filmul cu opt nominalizări la Oscar 2013 ne oferă ocazia să asistăm la reprezentaţiile lui Hugh Jackman, după ce la Gala Oscar din 2009 aducea memorabil musicalul pe scena de la Kodak Theatre, Anne Hathaway (care a mai cântat la Gala Oscar din 2011), Russell Crowe, Helena Bonham Carter (şi-a încercat vocea şi în Sweeney Todd) şi alţii. Fără să fie cântăreţi desăvârşiţi, actorii reuşesc să aducă expresivitate interpretărilor lor vocale, încât ne activează memoria afectivă.

Vibrăm odată cu întreaga distribuţie care cântă "Do You Hear the People Sing?", şi pe măsură ce auzim "I Dreamed a Dream", de data aceasta cântat de Anne Hatthaway. Celebrul cântec are o istorie de 30 de ani, fiind prima dată interpretat în 1980, pe scenele din Paris, apoi la Londra, iar din 1987 pe Broadway; a fost preluat pentru cover-uri de diferiţi artişti, aşa că poate o veţi fredona, alături de alte melodii din film - la fel de cunoscute.

Ce trebuie să reţineţi în ceea ce priveşte drama muzicală britanică Les Misérables ce intră vineri pe ecrane este că trebuie să vă înarmaţi cu răbdare pentru cele 2 ore 40 de minute ale filmului, dar că aceasta vă va fi răsplătită până la urmă...

Plasat pe fundalul Franţei secolului 19, în prag de Revoluţie, Les Misérables spune povestea lui Jean Valjean (Jackman), puşcăriaşul veşnic vânat de nemilosul poliţist Javert, interpretat de Russell Crowe. Când Valjean va accepta să aibă grijă de Cosette (Amanda Seyfried), fiica lui Fantine (Anne Hathaway), vieţile lor se vor schimba pentru totdeauna.

Pe relaţia care se înfiripă între Valjean şi Cosette se centrează şi cântecul "Suddenly", nominalizat la Oscar, compus special pentru film. Jean Valjean o ia cu el pe Cosette (un copil care nu cunoscuse dragostea, după cum nici Valjean nu o cunoscuse) şi astfel, într-un mod straniu, Valjean îi devine tată. Aşa că, Alain Boublil şi Claude-Michel Schonberg, cei doi compozitori ai filmului, au decis să surprindă toată intensitatea momentului, sugerând că semnificaţia emoţională a lui e prea subtilă pentru a putea fi surprinsă în film - aşa că trebuia surprinsă de melodie.

Din cele peste 50 de melodii din film ne-a rămas în minte şi duetul "A Heart Full of Love" – cântat de Eddie Redmayne (studentul Marius Pontmercy) şi Amanda Seyfried (Cosette). Eddie Redmayne are o prezenţă foarte intensă în film, iar vocea Amandei Seyfried este cea mai cristalină şi subţire din distribuţie, atât de consonantă cu chipul ei blond şi ochi albaştri. Cântecul "The Second Attack" – în care cântă Gavroche, Enjolras, Marius, Valjean, Feuilly şi alţii are puterea, de asemena, să te mişte. L-am remarcat şi pe juniorul Daniel Huttlestone - un adevărat Gavroche.

Ne-a mirat, însă, vopsirea în alb a feţelor prostituatelor din port, locul unde Fantine ajunge, chipurile lor arătând ca nişte măşti de teatru NO, reduse la o singură emoţie. Sugestia poate fi a golirii de tot ceea ce este uman pentru arborarea mecanică a unui zâmbet larg. Totuşi, alegerea e forţată, violentă în contextul filmului în ansamblu. Şi la cuplul de hangii jucat de Helena Bonham Carter şi Sacha Baron Cohen, costumele ies în faţa personajului, sunt rupte de context şi doar ne distrag atenţia de la această pereche caricaturală.

Les Misérables va rula în 11 oraşe ale ţării, cu ratingul AP12.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
constanta pe 23 ianuarie 2013 15:50
La noi este deja in cinematograf, sau asta nu inseamna premiera?
Gloria pe 23 ianuarie 2013 16:14
E avanpremiera. Noi mentionam premiera intotdeauna pentru ca nu toate filmele ruleaza si in regim de avanpremiera si pentru ca pretul mainstream e la premiera.
AndreBlack pe 23 ianuarie 2013 15:57
Fain , cred ca ma duc sa-l vad .
alex_il_fenomeno pe 23 ianuarie 2013 16:46
Am vrut sa il urmaresc inca de cand am citit prima oara de el. De abia astept!
remus92 pe 23 ianuarie 2013 16:57
este foarte fumos filmul.merita vazut
Krakatau pe 23 ianuarie 2013 18:07
Foarte bun.
Fourleaf22 pe 23 ianuarie 2013 20:45
Anne Hathaway chiar merita toate premiile care le-a primit si oscarul ce urmeaza garantat si asta cu nici 10 min de screen time. Scena in care canta I've dreamed a dream unde camera sta fixata pe fata ei 3 min incontinuu chiar e emotionanta. Dupa ce moare ea filmul devine putin repetitiv si plictisitor, insa finalul este reusit. Overall un film bun, poate foarte bun pentru fanii de muzicale (nu ma numar printre ei).
StevieGG08 pe 23 ianuarie 2013 22:10
Personal pot sa spun ca e unul dintre cele mai emotionante filme pe care le-am vizionat in ultimii ani si cu siguranta cel mai bun musical de pe marele ecran de la Chicago incoace. Am avut ocazia deosebita sa vad si musicalul in Londra acum doi ani cand s-a serbat a 25-a aniversare si pot sa spun ca Tom Hooper si intreaga distributie au facut o treaba excelenta. Prevad un oscar pentru Anne Hathaway si de ce nu, Hugh Jackman desi are in fata un adversar cat se poate de puternic in persoana lui Daniel Day-Lewis.
ferante pe 23 ianuarie 2013 22:19
excelent filmul, il recomand tuturor
monicarusu25 pe 24 ianuarie 2013 10:51
abia astept sa ma duc sa vad avanpremiera.
tunelos pe 24 ianuarie 2013 11:17
tunelospe 22 Ianuarie 2013 07:34

sublim





Nu ma pot opri sa ma gandesc la el,
In versuri parca-mi vine sa gandesc,
Sublim sa spun e doar un pic si nu il pot descrie
Te-nalta si te trage inapoi cu forta
Se joaca cu sufletul tau
E sublim!!!

Dar oare de ce nu spune nimeni nimc de Samantha Barks - Éponine. Superb rol si joc!

Krakatau pe 24 ianuarie 2013 15:39
Samantha Barks e cantareata profesionista si s-a ridicat la inaltimea asteptarilor. Mult peste ceilalti la nivel muzical. Impresionat e ca a si jucat bine :)
Arlequinade pe 25 ianuarie 2013 00:03
E genial filmul. Dar daca mai aud un singur ciumpalac ca zice "de ce l-au facut musical? musicalul e cah" o sa sar la atac cu un cleste de dentist.
Krakatau pe 25 ianuarie 2013 18:17
Trebuie sa fii prost rau sa nu poti face distinctia intre a nu-ti placea tie un gen de film si a fi slab filmul. Ii vezi pe toti astia dezamagiti ca e musical, care spun ca e o pierdere de vreme, fara sa-si dea seama ca nu le place din simplul motiv ca nu-l inteleg.
SANDA45 pe 2 februarie 2013 15:32
cred ca e bun filmul
Jack-Jack pe 4 februarie 2013 11:00
Un film din care nu merge un musical,dar gusturile diferă.Actorii nu mi s-au părut convingători în postura de solişti.Dar filmul merită văzut pentru inedit.
Sebastian96 pe 31 mai 2013 00:45
Filmul a fost foarte bun,recunosc si chiar este musical.Tot timpul a fost numai cantec.Actorii WOW,iar filmul a fost filmat foarte bine.Prestatia lui Anne Hathaway a fost foarte buna si cred ca si-a meritat din plin Oscarul.Hugh Jackman deasemenea un actor minunat si nebunatica de Helena Bonham Carter care a adaugat un strop de nebunie filmului.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells