Advertisement Advertisement

„Leagănul meşterului de sicrie” câştigă Trofeul NexT 2014

8 Apr 2014
Află toţi câştigătorii celui mai popular festival de scurtmetraje din România

Trofeul NexT 2014 i-a revenit aseară, la Cinema Studio, unei co-producţii Azerbaidjan - Germania, Leagănul meşterului de sicrie/The Swing of the Coffin Maker, în regia lui Elmar Imanov (foto dreapta), „o poveste plină de detalii locale, care transmite un mesaj universal. Şi un film foarte frumos filmat, plin de căldură, umanitate şi intimitate”, potrivit juriului. Gala a fost prezentată de Ada Solomon, directoarea Festivalului Internaţional de Film NexT, şi Yvonne Irimescu, coordonatoarea NexT.

Trofeul NexT constă în 2000 de euro oferiţi de ArCuB şi servicii digitale de laborator (post producţie) în valoare de 2000 de euro, din partea CineLab România. Filmul şi-a adjudecat şi Premiul Publicului pentru film străin, în valoare de 500 de euro, oferiţi de ArCuB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti. Leagănul meşterului de sicrie este povestea unui tată care trăieşte împreună cu fiul său adult, Musa, într-o casă mică, într-un loc pustiu. Duc o viaţă solitară. Musa, întârziat mintal şi mişcându-se greoi, îl ajută pe tatăl său la muncă.

Premiul „Cristian Nemescu” pentru Cea mai bună regie, în valoare de 1000 de euro, bani oferiţi de ArCuB, a fost câştigat de filmul Tin & Tina, regizat de Rubin Stein (Spania), pentru „un control foarte convingător asupra mediului. Folosirea îndrăzneaţă a planului secvenţă, călcând astfel pe urmele celor mai mari maeştri ai cinemaului clasic”.

Premiul „Andrei Toncu” pentru Cea mai bună coloană sonoră, constând în 1000 de euro oferiţi de Arcub - Centrul Cultural de Proiecte al Municipiului Bucureşti, i-a fost acordat lui Eduardo Williams, pentru Sunetul stelelor m-a uluit/The Sound of Stars Dazes Me/El ruido de las estrellas me aturde (Argentina), „pentru felul în care evocă atmosfera şi pentru folosirea inovatoare şi experimentală a sunetului”.

O Menţiune specială i-a fost oferită filmului Dezbracă-mă/Undress Me, de Victor Lindgren (Suedia), „pentru tratarea realistă şi plină de sensibilitate a unui subiect dificil”.

Colecţia de arome, în regia lui Igor Cobileanski, a fost desemnat Cel mai bun scurtmetraj românesc. Potrivit juriului, este „o gură de realitate, o viziune singulară a unei lumi care s-ar putea să nu fie atât de bine cunoscută în afara regiunii sale, dar care ne poartă cu siguranţă acolo”. Premiul valorează 1000 de euro şi este oferit de HBO România.

Adrian Sitaru a obţinut Menţiunea specială pentru un film din Competiţia naţională, cu filmul Excursie, „pentru prospeţime, umor şi cel mai bun scenariu”.

Premiul Publicului pentru film românesc, acordat unei pelicule din Competiţia naţională şi constând în suma de 500 de euro, oferită de ArCuB, precum şi în servicii de postproducţie în valoare de 3500 de euro, oferite de Abis Studio, a fost câştigat de Mâine, Bach..., în regia lui Mihnea Andrei Ciorică.

Câştigătorul concursului The Pitch şi al unui cec de 5.000 de euro din partea ShortsTV şi Romtelecom este proiectul 4 and ½ Senses, de Raluca Răcean-Gorgos şi Ion Aramă. „O poveste emoţionantă care va implica multe provocări pentru a fi realizată. O prezentare convingătoare a proiectului, coerentă, care a îmbinat perfect latura emoţională cu cea tehnică şi de execuţie. Aşteptăm cu nerăbdare să îl vedem finalizat şi proiectat aici, la NexT”, a transmis juriul. Acelaşi proiect a primit o Menţiune specială în cadrul NexT Short Film Market, pentru calitatea prezentării.

Unul dintre proiectele selecţionate la The Pitch a fost distins şi cu premiul Best Live Pitch, pentru cea mai bună prezentare din cadrul NexT Short Film Market, organizat de NexT şi Institutul Cultural Român: Say My Name, de EuiJeong Hong. Premiul reprezintă 500 euro oferiţi de Societatea Culturală NexT, servicii de corecţie de culoare şi un DCP master oferite de Abis Studio Romania, precum şi servicii de postproducţie a sunetului, în valoare de 1000 de euro, oferite de compania I Hear Voices (Grecia).

Anul acesta, din juriul Emile Cantillon al Festivalului Internaţional de Film Francofon de la Namur va face parte Oana Ghera, autoarea celei mai bune cronici în limba franceză a filmului Poziţia copilului înscrise în concurs.

Cele patru trofee principale NexT au fost modelate de artistul Titi Ciocan şi pictate de Kitra.

Juriul ambelor competiţii - cea internaţională şi cea naţională - a fost format din cineastul britanic Peter Webber (Girl with a Pearl Earring), Karel Och (Cehia, directorul artistic al Festivalului de la Karlovy Vary), Martina Bleis (Germania, membră a comitetului de selecţie al Berlinale Co-Production Market), Julia Sinkevych (Ucraina, coordonatoarea Departamentului de Evenimente şi Proiecte internaţionale la Festivalul de Film de la Odessa), Alfonso González Aguilar (compozitor de muzică de film, Los Angeles), Vava Ştefănescu (România, coregraf, manager cultural) şi Vlaicu Golcea (România, muzician).

Exploreaza subiecte similare:

Ada Solomon, Igor Cobileanski, Mâine Bach..., Adrian Sitaru

Alte știri din cinema

Filmul „Monștri.” câștigă premiul cititorilor cotidianului german Tagesspiegel

Va rula pe marile noastre ecrane din toamna anului 2019

Ultima zi de filmări pentru Star Wars: Episode IX

Daisy Ridley, John Boyega şi Oscar Isaac sărbătoresc sfârşitul producţiei

Coconut, micul dragon - Aventuri în junglă, din 22 februarie pe marile ecrane

Se poate viziona în 2D, dublat în limba română, iar în unele orașe și în limba maghiară

Premierele săptămânii 15-21 februarie 2019

Află ce-i de văzut weekend-ul acesta la cinema!

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 24 august 2014 21:38
Daca a castigat, probabil ca merita... Sper sa avem si noi ocazia sa il urmarim :)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells