La mulţi ani, Penélope Cruz!

de Cinemagia în 27 Apr 2012
La mulţi ani, Penélope Cruz!

Alături de soţul Javier Bardem, Penélope Cruz este categoric cel mai popular produs de export al Spaniei, cel puţin în ceea ce priveşte cinema-ul. Interesant este faptul că cei doi au devenit cunoscuţi după ce au apărut în Jamón, jamón  (pentru care Cruz primeşte o nominalizare la premiile Goya), acum exact două decenii. De aici, cariera actriţei nu poate merge decât în sus, mai ales după ce apare şi în Belle Epoque, peliculă câştigătoare de Oscar la începutul anilor '90.

În 1997 joacă în Abre los ojos, mega-succesul lui Alejandro Amenabar, iar în 1999 în filmul lui Pedro Almodóvar, Todo sobre mi madre, care de asemenea câştigă un Oscar pentru cel mai bun film străin. În 1998 obţine primul ei rol într-un film in limba engleză, The Hi-Lo Country, iar în 2000 apare alături de Matt Damon în All the Pretty Horses. În 2001 joacă în Vanilla Sky, remake-ul american al filmului Abre los ojos şi în Blow, alături de Johnny Depp.

După ce petrece un timp în SUA, se întoarce în 2004 în Europa şi învaţă italiana (cunoscând deja engleza, spaniola şi franceza), pentru a interpreta un rol în Non ti muovere (Don't Move). Filmul îi aduce un premiu David di Donatello, echivalentul Italian al premiilor Oscar. În 2005, ea joacă în filmul Sahara. În 2006, apare alături de Salma Hayek în Bandidas, dar succesul ei din acel an este reprezentat de mult apreciata interpretare din Volver, film regizat de Pedro Almodóvar. Astfel, ea împarte un premiu Cannes cu alte cinci actriţe şi este nominalizată la Globurile de Aur, la BAFTA şi la premiile Oscar. Este prima actriţă de origine spaniolă care primeşte o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun rol principal feminin.

În 2008, joacă alături de Sir Ben Kingsley în Elegy. În acelaşi an, interpretează rolul unei femei instabile mental în filmul lui Woody Allen, Vicky Cristina Barcelona, din a cărui distribuţie fac parte şi Scarlett Johansson, Javier Bardem şi Rebecca Hall. Prestaţia ei din acest film stârneşte multă apreciere în rândul criticilor şi astfel ea câştigă nenumărate premii, inclusiv premiile BAFTA şi Oscar pentru cel mai bun rol secundar. Ea este a doua persoană de origine spaniolă care câştigă un premiu Oscar, după victoria lui Javier Bardem din 2007, dar este singura femeie din Spania care reuşeşte această performanţă.

În 2009, împrumută vocea unui personaj din filmul de animaţie G-Force, colaborează din nou cu Pedro Almodóvar în Los abrazos rotos şi interpretează un rol secundar în musicalul Nine, care îi aduce o a treia nominalizare la premiile Oscar. Anul trecut, are parte de un răsunător succes de casă cu Piraţii din Caraibe: Pe ape şi mai tulburi, film cu încasări de peste un miliard de dolari.

Penélope a avut o relaţie de trei ani cu Tom Cruise, alături de care joacă în Vanilla Sky, dar aceasta se încheie în ianuarie 2004. Se angajează într-o relaţie cu Mathew McConaughey după rolul din Sahara, dar aceasta nu este una de lungă durată, cei doi despărţindu-se în 2006. Încă din anul 2007 este împreună cu actorul spaniol Javier Bardem. Cei doi au împreună un copil.

Anul acesta o s-o vedem pe Cruz într-un rol foarte colorat în cel mai nou film al lui Woody Allen, To Rome with Love.

Care este rolul tău preferat din cariera actriţei?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Crist11 pe 27 aprilie 2012 11:42
Damn, la mulţi ani, aşteapta-ma.
CmrsCristina pe 28 aprilie 2012 14:40
:))))
xerses pe 27 aprilie 2012 14:20
A reusit sa se impuna cu succes, fiind considerata o actrita valoroasa.
catasmile17 pe 27 aprilie 2012 14:51
La multi ani Penélope !!!
margott pe 27 aprilie 2012 17:57
Exotica, talentata, frumoasa. La multi ani !
mihaelatb pe 28 aprilie 2012 09:47
sunt doua, Sin noticias de Dios si Volver!
alex_il_fenomeno pe 17 mai 2012 17:20
o mare actrita , dar mai intai o femeie implinita pe toate planurile !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells