La capătul lumii - o poveste despre provocare si curaj

de Cristina Grigore în 21 Feb 2016
Spiritul de aventură şi ambiţia pot face un explorator din cel mai improbabil şi nepregătit călător

Cu o eroină în centrul acţiunii si o grafică ce ne propune să ne readucem aminte cât de frumoasă poate fi, în mâinile unor artişti, o animaţie 2D, Tout en haut du monde/La capătul lumii a bucurat la avanpremieră copii, părinţi şi bunici. Dacă pentru fetele de şcoală primară animaţia a fost „excelentă”, nici cei mai mici dintre spectatori nu şi-au desprins privirea de ecran, iar băieţii au avut destule tipologii masculine care să-i inspire.

Înainte de a ne purta la capătul lumii, animația lui Rémi Chayé (asistent de producție al unei alte aventuri minunate, Secret of Kells) ne poartă în Rusia anului 1882, când țarul susține o expediție costisitoare la Polul Nord. Aceasta rămâne însă fără ecou, căci nava Davai, a exploratorului Oloukine, e de negăsit.

Pătrundem în aristocrația rusească, cu balurile, eticheta si grandoarea sa, unde imaginea se concentează pe o tânără fată. Sasha Oloukine a moștenit entuziasmul și dârzenia bunicului său și este convinsă că a descoperit locația navei. Încercările sale de a obține ajutor pentru aprobarea unei misiuni de salvare nu doar că eșuează, dar atrag dizgrația țarului asupra familiei. Copleșită de emoții, dar cu gândul că nu poate renunţa la căutare, fuge de acasă, hotărâtă să redea onoarea familiei și să-și găsească bunicul.

Stilul grafic cu detaliile la minim, adaptarea saturaţiei culorilor la mediu – ca într-o carte de poveşti pentru copii – cucereşte. Dinamismul şi perspectiva sunt create prin încadraturi şi unghiuri variate – avem senzaţia că ne pierdem în furtuna de pe mare sau în cea de zăpadă, şi ne impresionează imaginea maiestuoşilor gheţari ce fac de strajă la Polul Nord.

Cu foarte multă atenţie s-au aplecat realizatorii şi asupra personajelor. Putem ghici personalitatea acesora din mici tuşe faciale - privirea (dârzenie, onoare, loialitate) ori o şuviţă cazută pe faţă (spiritul rebel, neînfrânt). Coloana sonoră include melodii antrenante, ce menţin trează atenţia spectatorului şi în secvenţele ce rezumă acţiunea - părţi din călătoria Sashei ori colajul uceniciei sale la han – unde este nevoită să se înveţe cu munca grea (spală podele, curăţă cartofi, face pe ospătăriţa).

Pentru cei mici animaţia oferă prilej de noi descoperiri („Ce este o rublă?, îşi întreba bunica o fetiţă aflată lângă mine, în sală). Trecem prin bucuria libertăţii unui navigator pe mare, dar şi coşmarul în caz de intemperii, prin locuri vitrege şi sălbatice, dar nemaipomenit de frumoase, ce mână un explorator la „capătul lumii”.

Parcursul lui Sasha nu este complicat prea mult de scenarişti, iar cei mici pot astfel asimila mai bine trăsături de caracter demne de urmat (onoarea căpitanului de vas care decide să o ajute pe eroină, loialitatea fratelui său, bunătatea hangiţei, impresionată de hotărârea fetei). Aflăm că marile descoperiri necesită, uneori, sacrificii, dar şi că ambiţia, spiritul de aventură, forţa interioară pot duce departe chiar şi pe cei mai improbabili şi nepregătiţi dintre călători.

Din 26 februarie, bucurati-vă de o animaţie cu stil, inspiraţională, pentru toate vârstele.

Exploreaza subiecte similare:

Tout en haut du monde

Alte știri din cinema

Annette: Adam Driver și Marion Cottilard într-un musical ingenios și sclipitor

Ultimul film al lui Leos Carax este o tragicomedie muzicală despre dragoste, trădare, exploatare și... viața ca spectacol

Jessica Henwick a trebuit să aleagă între Matrix 4 și Marvel, după ce studiourile nu au acceptat ca actrița să dea probă pentru ambele producții

Henwick: A fost un moment de genul pilula roșie/pilula albastră pentru mine

Ghostbusters: Afterlife – vânătorii de nostalgie

Jason Reitman, fiul regizorului „Ghostbusters” (1984), livrează un sequel senzaționalist, în care vânătorii de fantome sunt niște copii curioși și curajoși

Titane: cinema fără scrupule

Titane, câștigătorul premiului Palme D`Or din 2021, este un thriller-horror psihosexual visceral și provocator

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells