Kim Ki-duk a murit în urma complicațiilor asociate Covid-19

de Marina Florea în 11 Dec 2020
Singurul regizor sud-coreean care a câștigat la cele trei festivaluri de filme majore europene: Cannes, Veneția și Berlin.

Regizorul sud-coreean Kim Ki-duk a murit în urma complicațiilor asociate Covid-19, în Letonia, scrie hotnews.ro, citând The Korea Herald. Regizorul se afla în această țară de la mijlocul lunii noiembrie.

Unul dintre cei mai controversaţi regizori coreeni, Kim Ki-duk a fost de nenumarate ori apreciat la nivel internaţional pentru filme precum Primăvară, vară, toamnă, iarnă... și din nou primăvară (premiat la Locarno IFF 2003 ), 3-Iron (câştigator în 2004 al Leului de Argint şi premiului FIPRESCI la Veneţia), Samaritan Girl (Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor la Berlinale 2004) sau Arirang, distins cu Marele Premiu al secţiunii Un Certain Regard în 2011. Cu Soom/Breath, Kim Ki-duk concura pentru Palme d'Or 2007, la Festivalul de Film de la Cannes. Criticul de film Alex Leo Șerban îl numea „un haiku pur ca zăpada și pervers precum carnea, cu laconismul vizual marca Kim Ki-duc, coregrafiat la milimetru, minimalist, minunat & memorabil”.

A debutat în 1996 cu „Crocodile” și este singurul regizor sud-coreean care a câștigat cele trei festivaluri de filme majore europene: Cannes, Veneția și Berlin.

Cu Pieta, film ce a rulat și în România în regim festivalier, Kim Ki-duk devenea câştigătorul Leului de Aur de la Veneţia, în 2012. Filmul spune povestea unui bărbat care lucreză ca recuperator pentru o companie de împrumut financiar, ameninţându-i brutal pe cei creditati, pentru rambursare. Reunit pe neaşteptate cu mama sa, care il abandonase la naştere, cruzimea protagonistului "cedeaza" în fata afecţiunii materne şi acesta renunţa la slujbă. Totuşi, faptele sale violente nu rămân fără consecinţe: in mijlocul momentelor de apropiere si fericire cu mama, aceasta este răpită. Asemănând relaţia protagoniştilor cu Pietà, capodopera lui Michelangelo, filmul foloseşte imaginea Fecioarei Maria îmbrăţişând trupul mort al lui Iisus Hristos pentru a simboliza, după cum spunea regizorul, „o îmbrăţişare a durerii şi suferinţei inerentă în toată istoria umană, reprezentând astfel înţelegerea şi împărtăşirea acelei dureri”.
 

Cariera lui Kim Ki-duk a fost umbrită de o serie de acuzații de hărțuire sexuală înaintate de actrițele cu care a colaborat în 2017. De atunci, regizorul a evitat ieșirile publice în țara natală.

Exploreaza subiecte similare:

Kim Ki-duk, Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells