Jurassic World, captivant şi intens

de Ştefan Dobroiu în 11 Iun 2015
Necruţătorul Indominus Rex este vedeta incontestabilă a blockbusterului

Atâta vreme cât nu te aştepţi ca Jurassic World să aibă acelaşi impact ca Jurassic Park al lui Spielberg, ai toate şansele să te distrezi de minune la noua vizită pe Isla Nublar. Colin Trevorrow reuşeşte o combinaţie fericită de acţiune, suspans şi spectaculos pentru ca să nu-ţi pară deloc rău că ai făcut o vizită la cinema pentru a vedea premiera de vineri.

Au trecut mai bine de 20 de ani de la evenimentele din Jurassic Park, iar acum extraordinarul parc de distracţii imaginat de John Hammond se intitulează Jurassic World şi este una dintre cele mai râvnite destinaţii turistice de pe glob. Dar numărul de vizitatori scade constant, ceea ce determină corporaţia Masrani, deţinătoarea parcului, să creeze un nou exemplar (mai mare, mai fioros, cu mai mulţi dinţi): Indominus Rex. O idee cât se poate de proastă, evident.

Multe poveşti au de suferit când personajele umane sunt neglijate în favoarea celor create pe calculator, dar Jurassic World nu pică în această capcană. Filmul foloseşte formula familiară din Jurassic Park, aducându-i în prim plan pe fraţii Gray şi Zach Mitchell (Ty Simpkins şi Nick Robinson), veniţi pe Isla Nublar să o viziteze pe mătuşa lor Claire (Bryce Dallas Howard), managerul parcului. Cei doi puşti ajută publicul să înţeleagă atât magia extraordinară a parcului populat cu creaturi ce hălăduiau libere acum 65 de milioane de ani, cât şi pericolul extraordinar al jocului de domino al naturii, care face tot posibilul să sublinieze din nou că este incontrolabilă.

Trevorrow explorează eficient ce se întâmplă atunci când vedeta încă nelansată a parcului, Indominus Rex, evadează şi începe să provoace prăpăd pe Isla Nublar. Aici intră în scenă Owen Grady (Chris Pratt în al doilea rol de mare anvergură al carierei), specialist în comportamentul velociraptorilor. Piesele de şah sunt aşezate pentru o partidă pe cinste...

Filmul arată foarte bine şi se vede clar că niciun cent nu a fost economisit pentru realizarea dinozaurilor. Nu ai nicio clipă senzaţia că pe ecran sunt creaturi realizate pe calculator, iar o posibilă explicaţie este faptul că regizorul a folosit, ori de câte ori a fost posibil, modele animatronice pentru a da publicului senzaţia că vede pe ecran o creatură cât mai verosimilă, care face pământul să se cutremure la fiece pas. Indominus Rex îţi ia ochii cu ferocitatea sa, iar scenariul reuşeşte să-l transforme într-un antagonist ieşit din comun. Filmul păcătuieşte, în schimb, prin faptul că-i transformă pe velociraptori în nişte... căţeluşi, decizie dubioasă promovată inclusiv pe posterul final al blockbusterului.

Ce i se poate reproşa lui Jurassic World este faptul că iroseşte un "asset", ca să folosim un termen al scorţoasei Claire, al poveştii: vizitatorii parcului. Să ai 20.000 de vizitatori pe o insulă pe care aleargă liber un fioros dinozaur ce "ucide din plăcere" şi să nu profiţi de ocazie pentru a crea câteva scene de neuitat este marea problemă a lui Jurassic World, scenariştii făcând acest compromis neverosimil pentru a obţine un rating care să le permită şi copiilor să vadă filmul la cinema.

Dintre sequelurile lui Jurassic Park, Jurassic World este unicul care îi face cinste originalului. Nu ar trebui să dureze mult până când încasările vor deveni suficient de mari pentru a justifica o nouă continuare.

Exploreaza subiecte similare:

Jurassic World, Jurassic Park, Colin Trevorrow, Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Ty Simpkins, Nick Robinson

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Mr.Halloween pe 11 iunie 2015 11:05
Abia astept. Trebuie sa revad si trilogia veche ca sa-mi amintesc povestea/personajele...
Bayard pe 11 iunie 2015 13:08
Personajele? toate sunt diferite... am inteles ca au bagat multe legaturi, insa doar cu primul film.
fendal pe 11 iunie 2015 13:28
Abi a astept sa-l vad :D doua zile trebuie sa mai astept :D
Sunt sigur ca va fi super tare .

THE_Sorcerer pe 5 iulie 2015 17:26
moaaaama, raptorii aia sunt ASA DE DRAGUTI
vreau si eu unul :D

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells