James Cameron explică cum a depăşit provocările filmărilor sub apă din sequel-urile Avatar

de Cristina Grigore în 22 Nov 2017
„Practic, dacă la problema pe care o ai adaugi apa, aceasta devine de zece ori mai grea”, a spus cineastul despre neobişnuitele filmări motion-capture realizate

Pentru scenele de sub apă din viitoarele filme Avatar, James Cameron a fost nevoit să combine echipamente şi tehnolgii ce ridică din nou ştacheta în ceea ce priveşte calitatea şi posibilităţile cinematografului modern. Cineastul a povestit, via Collider.com, care au fost provocările folosirii tehnicii motion-capture sub apă – tehnologie în care actorii poartă costume marcate cu puncte, a căror mişcare este procesată de calculator, personajul fiind, astfel, creat digital.

„E ceva ce nu s-a mai făcut până acum, iar sistemul nostru de motion-capture, ca toate celelalte astfel de sisteme, este unul optic, ceea ce înseamnă că foloseşte marcaje ce sunt fotografiate de sute de camere. Problema lucrului sub apă nu este că ne aflăm în adâncuri, ci faptul că această alăturare dintre aer şi apă formează un fel de oglindă mișcătoare. Aceasta reflectă toate punctele şi marcajele, creând false repere. E ca şi cum, dintr-un avion de luptă, arunci tot felul de obiecte nefolositoare pentru a înşela radarul lansatorului de rachete. Practic, dacă la problema pe care o ai adaugi apa, aceasta devine de zece ori mai grea. Aşa că am apelat la mulţi cai putere, la inovaţie, imaginaţie şi noi tehnologii pentru a rezolva problema şi ne-a luat aproape un an şi jumătate doar să ne dăm seama cum vom face asta”, a arătat Cameron.

Eforturile echipei au fost însă răsplătite săptămâna trecută, când, după foarte multe teste, a fost filmată sub apă prima scenă, la care au participat şase adolescenţi şi un copil de şapte ani. Aceştia s-au antrenat vreme de şase luni şi sunt capabili să îşi ţină respiraţia sub apă între două şi patru minute.

„Sunt perfect capabili să îşi joace rolurile sub apă, au o abordare uşoară a acestei ipostaze. Nu am apelat la echipamentul de scufundări. Avem rezultate foarte bune, mişcări ale feţei şi corpului reuşite. Practic, putem spune că am descifrat codul”, a mai punctat regizorul, care a mai spus şi că cele mai multe scene sub apă vor apărea în Avatar 2 şi 3 (filmate în paralel), dar că vom mai vedea câteva şi în ultimele două sequel-uri.

Exploreaza subiecte similare:

James Cameron, Avatar

Alte știri din cinema

Anca Damian, premiul de regie la Festivalul de la Varșovia

Regizoarea a primit premiul pentru filmul Moon Hotel Kabul, scris împreună cu Lia Bugnar, cu Florin Piersic jr. protagonist

Mark Hamill confirmă revenirea lui Luke în Star Wars: Episode IX

Lansarea filmului este programată în Statele Unite pe 20 decembrie 2019, când va debuta şi pe marile ecrane de la noi

Sebastian Stan şi starul lui Fifty Shades, rivali în dragoste într-o dramă romantică

Triunghiul amoros va fi declanşat de personajul lui Shailene Woodley

Durata lui Aquaman, dezvăluită. Filmul va ţine peste două ore

Filmul se lansează la noi pe 21 decembrie

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells