Jaime Lannister din Game of Thrones, la cinema în impresionantul A doua șansă

de Cinemagia în 30 Iul 2015
Andreas (Nicolaj Coster-Waldaw) este un detectiv promiţător, cu multe greutăţi pe umerii săi

În data de 31 iulie 2015 va avea loc în cinematografele din România premiera filmului A doua șansă, aparținând regizoarei daneze Susanne Bier (câștigătoare a premiului Oscar în anul 2011 pentru cel mai bun film strain  - In a Better World). Filmul este distribuit de Independența Film.

A doua şansă este o dramă tulburătoare despre oameni din viaţa reală care sunt forţaţi de împrejurări să intre în situaţii incredibile. Un film care confruntă valorile de bază: bine şi rău şi pe aceia dintre noi care cred că pot face diferenţa între cele două.

Andreas (Nicolaj Coster-Waldaw) este un tânăr detectiv promiţător, cu multe greutăţi pe umerii săi. Acasă, el şi soţia lui, Anna, se străduiesc să facă faţă fiului lor nou-născut care plânge tot timpul, iar, între timp, la serviciu, Andreas încearcă să-l ţină în frâu pe partenerul său proaspăt divorţat, Simon (Ulrich Thomsen), care îşi petrece majoritatea timpului beat în cluburi de striptease, căutând scandal.

Atunci când Andreas îşi dă seama că viaţa sa se destramă, face o alegere care îl va conduce atât pe el, cât şi pe toţi pe care îi cunoaşte către o decădere morală şi etică. Pe măsură ce Andreas confundă graniţele dintre bine şi rău, just şi injust, cade pe umerii haoticului Simon să reinstaleze ordinea.Filmul lui Susanne Bier ne obligă să ne întrebăm: cine suntem noi să credem că suntem mai buni decât ceilalţi?

În distribuţia filmului sunt actori scandinavi de excepţie: Nikolaj Coster-Waldau, cunoscut pentru rolul din producția HBO Urzeala Tronurilor. Coster-Waldau joacă rolul lui Andreas, un poliţist-detectiv a cărui viaţă se schimbă abrupt în urma unei tragedii care îl ia prin surprindere. Din distribuţie mai fac parte Ulrich Thomsen (In a Better World, Banshee), Maria Bonnevie, Nikolaj Lie Kaas şi actriţa debutantă Lykke May Andersen.

A doua şansă (2014) este cea mai recentă dramă a regizoarei Susanne Bier, câştigătoare a premiului Oscar pentru Cel mai bun film străin. În distribuţia filmului sunt actori scandinavi de excepţie în frunte cu Nikolaj Coster-Waldau, cunoscut pentru rolul din „Urzeala Tronurilor”. Coster-Waldau joacă rolul unui poliţist-detectiv, Andreas, a cărui viaţă se schimbă abrupt în urma unei tragedii care îl ia prin surprindere. Din distribuţie mai fac parte Ulrich Thomsen („The international : Puterea banului”, 2009; „Într-o lume mai bună”, 2010; „Banshee”, serial TV, 2013-2014), Maria Bonnevie („Dina", 2002; „Belle Du Seigneur”, 2012; „The Shamer’s Daughter", 2015), Nikolaj Lie Kaas ("Martor şi acuzator", 2010; „Child 44. Crime trecute sub tăcere”, 2014) şi actriţa debutantă, Lykke May Andersen.

Cât de departe suntem dispuși să mergem atunci când tragedia şterge graniţa dintre bine și rău? Susanne Bier se întoarce pentru a şasea oară la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto cu o dramă captivantă despre înfruntarea unor situaţii inimaginabile şi cât de uşor ne pierdem judecata dreaptă când viaţa aşa cum o ştim noi atârnă de un fir de aţă.

Îndrăgită de critici încă de la debutul din 1991 cu filmul „Freud Leaving Home”, palmaresul lui Bier include regia filmului „The One and Only” din 1999, unul dintre filmele cu cele mai mari încasări în istoria box office-ului danez, precum şi „After the Wedding” (2006), nominalizat la Oscar, şi „Într-o lume mai bună” (2010) care a câştigat la Globurile de aur şi la premiile Oscar din 2011 premiul pentru Cel Mai Bun Film Străin. Munca ei a atras laude din partea fanilor din întreaga lume – şi nu în cele din urmă şi din partea actorului din rolul principal, Nikolaj Coster-Waldau: „Eram deja fanul ei şi aveam multe aşteptări de la Susanne Bier. Le-a întrecut pe toate excepţional. A fost, fără îndoială, proiectul care mi-a adus cele mai mari satisfacţii dintre toate la care am participat”.

„A doua şansă” marchează lungmetrajul ei cu numarul 15, într-o carieră care depăşeşte graniţele ţării de origine, Danemarca, inclusiv Suedia, unde a filmat primele trei filme, printre care şi preferatul criticilor, „Pensionat Oskar” (1995). Trecem apoi la Hollywood, unde filmele ei au primit laude pentru interpretările actorilor renumiţi din distribuţie precum Halle Berry şi Benicio del Toro, în „Pierderi Dureroase" (2007) şi  Jennifer Lawrence şi Bradley Cooper în „Serena” (2014).

Urmând seria succeselor anterioare "Iubire pentru eternitate" (2002), „Nu râvni la soţia fratelui” (2004), „After the Wedding” (2006), „Într-o lume mai bună”(2010) şi „Te iubesc oricum” (2012), Bier şi colaboratorul său frecvent, scenaristul Anders Thomas Jensen, au conceput o poveste despre oamenii vulnerabili, forţaţi de circumstanţe să intre involuntar în anumite situaţii. În distribuţia filmului sunt câţiva actori cu care Bier colaborează des, inclusiv Ulrich Thomsen şi Nikolaj Lie Kass, care au mai jucat împreună şi în filmul din 2004 regizat de Bier şi scris de Thomas Jensen, "Nu râvni la soţia fratelui" ­– roluri jucate mai târziu de Tobey Maguire şi Jake Gyllenhaal, împreună cu Natalie Portman, în apreciata reecranizare din 2009 a regizorului Jim Sheridan.

Cel care joacă pentru prima dată într-un film al Susannei Bier este Coster-Waldau, actorul danez apreciat în întreaga lume în prezent pentru interpretarea rolului lui Jaime Lannister în producţia HBO „Urzeala Tronurilor”. Coster-Waldau pune despre modul în care a ajuns să joace acest rol: „Totul începe întotdeauna cu o poveste bună şi motivul pentru care am vrut cu ardoare să-l interpretez pe Andreas a fost scenariul incredibil de palpitant. M-a făcut să-mi pun întrebări şi să reflectez asupra valorilor mele ferm înrădăcinate şi m-a surprins. Ştiind şi că va fi regizat de Susanne Bier m-a făcut să simt că am câştigat la loterie. Susanne este un regizor fantastic. Întotdeauna a fost acolo pentru mine şi m-a ajutat să mă apropii cât mai mult de adevăr. A fost epuizant şi plin de satisfacţii".

„A doua şansă” este o co-producţie danezo-suedeză, produsă de Zentropa Entertainments, o co-producţie cu Zentropa International Sweden, FilmFyn şi Film I Väst, cu susţinerea Institutului de Film Danez, Institutul de Film Suedez, Eurimages şi Nordic Film & TV Fund, în colaborare cu DR şi Sveriges Television. "A doua şansă" a fost filmat de Michael Snyman, editat de Pernille Bech Christensen, Composer Johan Söderqvist, Art Director Jacob Stig, Louise Lönborg şi Gilles Balabaud, Sound Design Eddie Simonsen şi Anne Jensen, Costume Signe Sejlund, Machiaj Anne Cathrine Sauerberg, Line Producer Karen Bentzon şi produs de Sisse Graum Jørgensen cu un buget de 4,7 milioane de euro.  „A doua şansă" a fost filmat în Danemarca.

 Sinopsis extins

„A doua şansă" este o dramă tulburătoare despre oameni din viaţa reală care sunt forţaţi de împrejurări să intre în situaţii incredibile. Un film care confruntă valorile de bază: bine şi rău şi pe aceia dintre noi care cred că pot face diferenţa între cele două. Un film care ne obligă să ne întrebăm: cine suntem noi să credem că suntem mai buni decât ceilalţi?

Andreas este un tânăr detectiv promiţător, cu multe greutăţi pe umerii săi. Acasă, el şi soţia lui, Anna, se străduiesc să facă faţă fiului lor nou-născut care plânge tot timpul, iar, între timp, la serviciu, Andreas încearcă să-l ţină în frâu pe partenerul său proaspăt divorţat, Simon, care îşi petrece majoritatea timpului beat în cluburi de striptease, căutând să intre în conflict.

Într-o zi, Andreas şi Simon sunt trimişi să rezolve un caz de violenţă domestică. La locaţie îl întâlnesc pe Tristan - un traficant de droguri care are un trecut marcat de fapte violente cu care Andreas este familiarizat -  care acum s-a drogat cu propria marfă şi o obligă pe iubita lui, Sanne, să facă acelaşi lucru. Când Andreas şi Simon intervin în cearta cuplului, sunt martorii unui moment şocant de neglijenţă care îl trimit pe Andreas livid în braţele micuţei sale familii.

Apoi, într-o seară, se întâmplă inevitabilul şi familia este lovită de o tragedie neaşteptată. Atunci când Andreas îşi dă seama că viaţa sa se destramă, face o alegere care îl va conduce atât pe el, cât şi pe toţi pe care îi cunoaşte către o decădere morală şi etică. Pe măsură ce Andreas confundă graniţele dintre bine şi rău, just şi injust, cade pe umerii haoticului Simon să reinstaleze ordinea.

 Declarația regizoarei

„A doua şansă” este o dramă personală intensă despre ce se întâmplă când oameni vulnerabili sunt forţaţi de împrejurări să intre involuntar în anumite situaţii, despre faptul că nu suntem imuni faţă de haos, aşa cum ne place să credem, şi despre secretele celor apropiaţi nouă.

Cu toate acestea, în lupta cu aceste probleme, întrebările noastre nu mai sunt personale. Am încercat să examinăm fundamentele morale ale tuturor interacţiunilor sociale, atât private, cât şi publice".

Acţiunile protagonistului nostru, Andreas, vin din intenţii bune. Din disperare, ia o decizie în contradicţie cu valorile morale. Aşadar, pe măsură ce înţelegem motivele acţiunilor lui, observăm totuşi cât de mult întrece măsura.

Sper ca povestea noastră să facă publicul să reflecteze asupra valorilor morale şi să le pună în cumpănă dincolo de impulsul de a fi pragmatic.

Exploreaza subiecte similare:

A Second Chance, Nikolaj Coster-Waldau, Maria Bonnevie, Nikolaj Lie Kaas

Alte știri din cinema

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Părerea ta

Spune-ţi părerea
narcisson pe 30 iulie 2015 17:59
Merita filmul asta. Uitati-va la el cat de curand. :)
narcisson pe 30 iulie 2015 18:00
Parerea mea despre acest film o puteti vedea pe pagina lui.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells