Ioachim Ciobanu, interviu exclusiv pentru Cinemagia: "E important ca actor să ai antenele întinse pentru energia unui loc"

de Mihnea Vonica în 11 Iun 2024
Actorul român Ioachim Ciobanu, fiul renumitului Ilarion Ciobanu, joacă în Eric, serialul Netflix care îl are în rol principal pe Benedict Cumberbatch.

Acesta povestește într-un interviu exclusiv pentru Cinemagia despre experiența de pe set, cum a fost să îl aibă coleg pe Benedict Cumberbatch și despre cum a fost să joace în Black Mirror.

Despre personajul său, Misha Varga, Ioachim ne spune că este un imigrant rus, gunoier și un individ destul de singuratic. "Ce m-a atras către personajul ăsta este faptul că este un outsider și la locul de muncă (nu doar din cauză că este imigrant). Urmărind gunoierii de la noi, mi-am dat seama că bucuria lor stă într-un sentiment de comunitate cu ceilalți care fac asta. Ori personajul meu nu are nici măcar această oportunitate, colegii lui îi sunt străini", a precizat actorul.

Cu toate acestea, personajul său nu este singur de tot, cel mai bun prieten al lui fiind un câine. Filmarea cu acest câine a fost foarte interesantă după spusele lui Ioachim Ciobanu, mai ales datorită faptului că animalul era mult mai atent la dresoare decât la actor. "I-am zis [dresoarei] te rog eu frumos încearcă să mă interpui pe mine între tine și câine și în felul ăsta câinele, încercând să ajungă la ea, venea către mine." Însă acesta, tot se uita către dresoare. Atunci Ioachim a decis să se apropie și mai tare de câine. "M-am băgat în sufletul lui, m-am dus lângă el și fiind un câine foarte prietenos, s-a apucat să mă lingă pe față. 

Experiența de la serialul Eric

Filmările pentru serialul Eric l-au solicitat pe actorul Ioachim Ciobanu să facă mai multe drumuri la Budapesta și în Statele Unite ale Americii. "Experiența a fost deosebită, a fost aparte față de alte filmări la care am fost. La Eric, am fost de patru ori la Budapesta și, după, am fost trei săptămâni la New York."

 

Un lucru surprinzător pentru Ioachim a fost faptul că au existat perioade lungi de pauză între filmările pentru personajul său. Astfel că, actorul român a trebuit să se adapteze la aceste pauze dintre momentele în care se afla pe set: "A fost un proces de învățare de a menține și de a relaționa momentele între ele cu toate că le voi filma la intervale de timp destul de mari."

Despre colegii săi de pe set, Ioachim nu are decât cuvinte de laudă. "Am găsit foarte multă generozitate, foarte multă disponibilitate." Într-adevăr, actorul povestește în detaliu în cadrul interviului cum, deoarece trebuia să intre rapid în starea de beție pentru filmare, și-a sunat un prieten pe care l-a cunoscut pe set, care a venit cu o tehnică inedită: aceea de a se învârti foarte repede pe loc de multe ori, încercând apoi să meargă drept în față. Metoda a funcționat "și, totul s-a reglat în funcție de cât de mult mă învârteam înainte de motor", povestește Ioachim Ciobanu.

Întâlnirea cu Benedict Cumberbatch

Celebrul actor Benedict Cumberbatch, recunoscut mai ales pentru rolul lui Sherlock Holmes din serialul britanic Sherlock, dar și pentru interpretările în filme precum The Imitation Game și Doctor Strange, este protagonistul serialului Eric, de pe Netflix.

Ioachim Ciobanu povestește despre momentul comic din cadrul întâlnirii sale cu Benedict Cumberbatch, influențat în mare parte de efectele pandemiei COVID-19. "Nu mai știa nimeni în momentul respectiv cum să se salute... după pandemie era feeling-ul ăsta ciudat. Eu am întins mâna, el mi-a făcut fistbump (a strâns mâna într-un pumn pentru a se saluta pumn în pumn), eu am făcut fistbump, el a întins mâna și uite așa ne-am jucat un pic", își amintește actorul român.

Despre Cumberbatch, Ioachim Ciobanu precizează că fiind personajul principal în mini-serie, a fost tot timpul foarte ocupat și concentrat la ce avea de făcut pe moment sau se pregătea pentru următoarele secvențe pe care le avea de filmat. "Am avut ocazia să îl urmăresc la muncă... Când vezi dublele filmate, îți poți da seama de ajustări, de tot soiul de mici schimbări care intervin în jocul actorului și sunt niște elemente foarte juicy, foarte utile pentru meserie", afirmă Ioachim.

Experiența de la Black Mirror

Actorul român a jucat de asemenea în sezonul 6, episodul 3 din serialul bine-cunoscut Black Mirror, ce prezintă de fiecare dată o nouă distopie care nu pare foarte departe de lumea noastră contemporană.

În episodul "Beyond the Sea", ce îi are ca protagoniști pe Aaron Paul, Kate Mara și Josh Hartnett, Ioachim Ciobanu îl interpretează pe Epsilon, un personaj care nu vorbește. "Nu am avut o problemă [că personajul meu nu vorbește] pentru că actoria este ceea ce se întâmplă mai mult între replici decât în timpul replicii. Însă, cu toate astea, ei [producătorii] au fost suficient de drăguți să mă invite la citirea de text când s-au adunat toți actorii din episod... și Josh Hartnett, Aaron Paul, Kate Mara și Charlie Brooker, creatorul lui Black Mirror, și au trecut prin tot textul", precizează Ciobanu.

Acesta a ținut să îi menționeze în mod special pe regizorul episodului, dar și pe colegul său, Josh Hartnett. "Regizorul John Crowley este un individ foarte precis, știe exact ce vrea. Mi-a plăcut foarte tare să lucrez cu el, am discutat despre niște direcții de personaj, a fost foarte deschis la asta", a declarat Ioachim Ciobanu. Despre actorul Hartnett, la fel, a avut numai cuvinte de laudă: "Josh Hartnett este într-adevăr fascinant ca persoană, este un individ foarte dintr-o bucată așa și cu care cred că e foarte ușor să lucrezi ca regizor pentru că e dispus la o grămadă de încercări și experimente pentru a-și pune cât mai bine în lumină personajul. Și în episodul din Black Mirror... are niște momente destul de intense de joc și e nevoie de curaj pentru așa ceva."

Ce l-a impresionat mult pe Ioachim a fost și locația aleasă pentru episodul în care a jucat. Acesta a filmat într-o casă din Spania, în apropierea orașului Valencia. "Era o vilă uriașă, se vede în film... e ca o navă spațială. Și avea piscină interioară, terenuri de tenis, era ceva absolut nemaipomenit. Însă, pe lângă faptul că arăta foarte spectaculos, locul îți poate da o energie... Cred că e important ca actor să ai antenele întinse pentru energia unui loc", a declarat actorul român.

Cum a început povestea cu actoria

Ioachim Ciobanu a povestit cum pasiunea lui pentru actorie a început de mic, atunci când urmărea multe filme și își vedea părinții la filmări. După ce a început să joace în spectacole de teatru la școală (atât în română, cât și în engleză) și a făcut scurtmetraje în liceu cu prietenii, Ioachim a relatat cum colegii de la facultatea de montaj de film de la UNATC l-au luat să joace în diverse scurtmetraje. Apoi, acesta a început să interpreteze roluri micuțe în propriile scurtmetraje pe care le-a făcut. Ulterior, a ajuns la cursuri de improvizații și de actorie, după metoda renumitei profesoare de origine americană Ivana Chubbuck.

Ce a contat cel mai mult pentru a ajunge să filmeze în producții americane precum Eric și Black Mirror

"Cel mai tare cred că a contat că am avut agent în Londra și în Statele Unite", precizează Ioachim. "De acolo au venit probele [de casting]. Breakdown-urile de personaje și cererile de self-tape au venit prin ei... Dincolo de un anumit punct, trebuie să ai un agent pentru că asta spune cuiva care vrea să te ia în considerare că ești un om serios în privința meseriei pe care o practici și că cineva ți-a acordat suficientă încredere încât să te reprezinte". Desigur, apoi intervin probele de casting, iar actorul a declarat că acolo este momentul în care se cern lucrurile și în care se poate observa calitatea jocului actoricesc.

Următorul vis

După realizările de a avea roluri în seriale americane de top precum Eric și Black Mirror, Ioachim a revelat faptul că își dorește să joace în roluri comice. "Îmi doresc comedie, îmi doresc ceva ușor diferit față de ce am făcut până acum. Asta mi-aș dori să joc, un rol de comedie."

Ioachim Ciobanu a studiat Computer Arts în San Francisco și, apoi, montaj de film la UNATC "I.L. Caragiale", urmând să regizeze numeroase scurtmetraje și reclame. Din 2013, acesta s-a dedicat exclusiv actoriei, luând cursuri de actorie și lucrând într-un masterclass cu renumita profesoară de actorie de origine americană Ivana Chubbuck și debutând pe marele ecrane în 2014. Cariera sa s-a extins rapid cu peste 20 de roluri în lungmetraje și seriale de televiziune, colaborând cu regizori premiați, precum Cristian Mungiu, Jasmin Dizdar și Terrence Malick.

Exploreaza subiecte similare:

Benedict Cumberbatch, Ioachim Ciobanu, Eric, Black Mirror, Josh Hartnett, Kate Mara, Aaron Paul, Sherlock, The Imitation Game, Doctor Strange

Alte știri din cinema

Primul serial Alien termină filmările: acţiunea are loc pe Terra!

Alien: Earth îi are în rolurile principale pe Sydney Chandler şi Timothy Olyphant

Animaţie cu spermatozoizi, pregătită să... ejaculeze pe ecrane

Animaţia Spermageddon promite să fie la fel de ireverenţioasă ca Sausage Party

Timothée Chalamet învaţă să joace ping pong pentru Marty Supreme

Actorul din Wonka şi Dune interpretează un campion la tenis de masă

Sunt un mic ticălos, prima serie animată cu peste cinci miliarde de dolari încasări

Cu începere din acest weekend, seria se va numi "Sunt un mic ticălos profitabil"

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells