Inside Out/Întors pe dos, mult umor și emoție

de Gloria Sauciuc în 17 Iun 2015
Este filmul Pixar post-Toy Story/Povestea jucăriilor mult așteptat şi unul dintre cele mai bune filme Pixar, comparându-se cu Up/Deasupra tuturor (2009) în ceea ce privește emoţia provocată

Noul film Inside Out/Întors pe Dos (2015), de la Pixar,  a fost proiectat pentru presa, la Cannes, la începutul acestei săptămâni.  Regizorii Pete Docter și Ronaldo Del Carmen au conceput o comedie cerebrală, încărcată cu umor isteţ, spiritual și o mare inteligență emoțională. Povestea începe cu nașterea lui Riley.

Filmul intră în cinematografele noastre pe 19 iunie...

În același timp, Joy (Amy Poehler) capătă viaţă în capul lui Riley. „Bucurie” este o Clopoţică cu părul albastru, care ţopăie cu o mare poftă de viaţă în capul lui Riley. În scurt timp, i se alătură Tristeţea (Phyllis Smith), o melancolică cu pulover pe gât, opusul Bucuriei. La fel ca în cazul celor două emoții antagoniste, întâlnim, de asemenea, Furia (Lewis Black), Frica (Bill Hader) și Dezgustul (Mindy Kaling).

Aceste emoții animate şi vorbitoare au sarcina de a construi personalitatea lui Riley, precum și de a-i organiza  amintirile esenţiale (într-un sistem care arată ca o încrucișare între o mașină de pinball și Candy Crush). Există mult umor în conflictul emoţiilor, cu Tristeţea prierzând timpul prin sediile creierului şi având puține de făcut, cu Bucuria preluând controlului asupra întregii operațiuni. Lucrurile merg fără probleme în creierul de 11 ani al lui Riley, până când părinții ei decid să se mute în San Francisco. Aceasta generează haos printre emoții, iar într-o bătaie între Tristețe și Bucurie, amintirile esenţiale sunt pierdute, ceea ce le trimite într-o aventură în întregul creier pentru a repune lucrurile pe drumul cel bun, lăsând Frica, Furia şi Dezgustul responsabile de tot.

Mesajul este, de asemenea, de o simplitate frumoasă, învăţând copiii (şi adulţii) că nu pot fi fericiţi tot timpul și că e în regulă să se simtă trişti...

Lumea pe care Docter și Del Carmen au creat-o este incredibil de clară și mereu ilară. Parcul tematic cerebral prin care călătoresc Bucuria şi Tristeţea este plin de spirit şi haz, un loc unde emoțiile se plimbă cu trenul gândirii și traversează un teren numit „Gândire abstractă” care se prăbuşeşte pe măsură ce ele trec pe acolo şi ţipă, „Oh, nu, suntem non-figurative”. Există chiar și o mare satiră despre un jingle ca un vierme pe creier pentru guma care apare la întâmplare în capul lui Riley. Celor două emoții li se alătură prietenul imaginar al lui Riley, Bing Bong (Richard Kind), care le ghidează în călătoria lor. Lumile create amintesc de cele din  Wreck-it Ralph/Ralph Strică-Tot, arătând că partea Disney din Disney Pixar a învățat în mod clar din greșelile trecutului recent. Ocazional, vom călători în creierul unui alt personaj, aruncând o privire în interiorul capetelor părinţilor, ceea ce face loc unei psihanalize geniale cu trei puncte de vedere a modului în care fiecare persoană percepe aceeași situație. Toate acestea se realizează la nivelurile de inteligenţă emotională pentru care Pixar este deja renumit.


Nivelul de detaliu la care au creat această lume este uimitor, cu fiecare aspect al psihicului atent gândit, cu „Fabrica de Vise” – un platou de fimare de la Hollywood, împodobit cu postere în stil Saul Bass despre coșmaruri și vise plăcute, și un unicorn cu coadă ca un curcubeu care merge ţanţoş prin platou ca un star de Hollywood. Inside Out/Întors pe Dos va fi fără îndoială un succes. Vocile din capul lui Riley se comportă într-un mod similar cu cel al lui Woody si Buzz, mereu preocupate de binele superior al copilului. Este filmul Pixar post-Toy Story/Povestea jucăriilor  mult așteptat şi unul dintre cele mai bune filme Pixar, comparându-se cu Up/Deasupra tuturor  (2009) în ceea ce privește emoţia provocată. Mesajul este, de asemenea, de o simplitate frumoasă, învăţând copiii (şi adulţii) că nu pot fi fericiţi tot timpul și că e în regulă să se simtă trişti.

Exploreaza subiecte similare:

Inside Out, Up, Toy Story 3D

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 17 iunie 2015 11:12
Filmul are 100% pe RT, deja se spune ca o sa castige indiscutabil Oscarul pt animatie si probabil o sa prinda nominalizare si pt cel mai bun film.... abia astept sa-l vad.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells