Inegalabilul Jackie Chan, în România

de Gloria Sauciuc în 10 Sep 2014
Celebrul Jackie Chan va fi prezent joi, 11 septembrie, la Bucureşti, pentru a deschide „Zilele Filmului Chinezesc” şi a lansa pelicula Zodiacul Chinezesc

Celebrul Jackie Chan va fi prezent joi, 11 septembrie, la Bucureşti, pentru a deschide „Zilele Filmului Chinezesc” (11-22 septembrie, București, Craiova și Arad), în cadrul căruia îşi va lansa Zodiacul Chinezesc, peliculă pe care a regizat-o și în care interpretează rolul principal. Evenimentul de lansare va avea loc la Grand Cinema & More, din Baneasa Shopping City.

Zodiacul Chinezesc, un film în care artele marţiale şi aventura se împletesc, a avut un succes deosebit în Asia, realizând, la un an de la apariția sa pe marele ecran, un profit de 1,8 milioane de dolari, numai în această parte a lumii. Jackie Chan va fi însoţit în România de către Ziyi Zhang (Tigru şi dragon, Casa săbiilor zburătoare, Memoriile unei gheișe), care îşi promovează în România filmul The Grandmaster/Marele Maestru, ce va rula în cadrul evenimentului.

 Dacă v-au impresionat cascadoriile din „Misiune imposibilă”, ei bine trebuie să ştiţi că în Zodiacul chinezesc una dintre principalele scene de luptă a costat 70 de milioane yuani (la cursul din 2012, peste 10 milioane de dolari). Jackie Chan a filmat o cascadorie de patru minute pe muntele Yasur, un vulcan de pe insula Tanna din Vanuatu (Oceania).

Filmul Zodiacul Chinezesc, o „Misiune imposibilă” asiatică...

Alte scene au fost filmate în „Aerodium”, un tunel aerodinamic vertical din Jelgava, Letonia. Filmul nu dezamăgeşte, cu cele două ore de cascadorii, aşa cum numai Jackie Chan poate face. Din relatările unor spectatori, cascadoriile din film mai cuprind salturi cu paraşuta într-un vulcan activ,scene de acţiune într-un labirint cu câini, pe o insulă cu piraţi, cu mercenari rivali- scene captivante dar şi amuzante. 

În Zodiacul Chinezesc, ce va putea fi urmărit de publicul bucureştean pe 14 septembrie la Cinemateca Union, de cel craiovean pe 19 septembrie (în Colours Cinema), iar de arădeni pe 22 septembrie (în Aula Magna Iuliu Maniu), îl are ca protagonist pe Jackie Chan. El este „Asian Hawk” (Şoimul Asiatic) şi conduce o echipă de mercenari al cărei obiectiv constă în recuperarea mai multor obiecte valoroase, furate din ţară de către diverşi străini în cursul secolului XIX, printre care capetele de bronz a 12 animale din Zodiacul Chinezesc. Ajutat de către un student chinez şi de către o pariziancă, Hawk nu lasă nimic să-i stea în cale, nici lui, nici echipei sale.

 Jackie Chan, starul de cinema carismatic şi îndrăgit din Hong Kong

Marca stilului inegalabil al lui Jackie Chan: utilizarea cu îndemânare a obiectelor de uz zilnic în scenele de luptă (scaune, scări, lămpi, mese).

Jackie Chan foloseşte artele marţiale şi lupta corp la corp în mai toate scenele.

Majoritatea filmelor sale exploatează şi comicul de situaţie, iar preferinţa lui se îndreaptă spre tonul umoristic şi gesturile comice, în maniera lui Buster Keaton...

Jackie Chan, starul de cinema carismatic şi îndrăgit din Hong Kong, are în spate mulţi ani de muncă grea pe platoul de filmare, cu numeroase răniri, până la a ajunge la succesul internaţional. Începuturile sale se leagă de filmele cu arte marţiale produse în Hong Kong. Copil fiind, Chan era bun acrobat şi specialist în arte marţiale: la începutul anilor '70 debuta în film, apârând în roluri secundare în filme ale lui Bruce Lee, pe atunci aflat în plină afirmare: The Chinese Connection (1972), cunoscut şi ca Fist of Fury, şi producţia studiourilor Warner Bros Enter the Dragon (1973). La nu mult timp de la moartea prematură a lui Bruce Lee, Chan urma să apară în filmele care capitalizau succesul actorului defunct, ale căror titluri conţineau cuvinte cheie gen „pumn”, „furie” sau „dragon”. Astfel debuta propria carieră cinematografică a lui Jackie Chan, la început cu numeroase filme de arte marţiale cu buget redus, produse de studiourile locale din Hong Kong, ce doreau să exploateze interesul crescând pentru gen de la începutul anilor '70. Drunken Master (1978) a devenit un succes major şi un film-cult printre fanii artelor marţiale.

Pentru a intra în atenţia publicului american, Jackie a fost distribuit alături de Burt Reynolds, Roger Moore şi Dean Martin în filmul lui Hal Needham, The Canonball Run (1981), dar - din păcate - rolul de şofer de curse asiatic nu îi permitea să îşi pună în valoare priceperea în arte marţiale decât într-o singură secvenţă. Totuşi, Jackie se hotăra să îşi „consolideze” imaginea de pe marele ecran, iar Police Story (1985) reprezenta o ruptură clară cu genul filmelor de arte marţiale în cheie comică. Urma Armour of God (1986), în stilul lui Indiana Jones. În timpul filmărilor din Iugoslavia, Jackie s-a rănit la cap într-o cădere, rezultatul fiind o fractură a craniului: era numai una dintr-o lungă serie de accidentări din timpul cascadoriilor făcute fără dubluri.

Succesul pe piaţa americană era de-acum aproape: Rumble in the Bronx (1995), filmat în realitate în Canada, amesteca umorul şi acţiunea, iar formula era una câştigătoare. Jackie şi-a continuat lucrul într-o producţie cu buget mare, alături de actorul Chris Tucker, în Rush Hour (1998). Filmul urma să devină un succes mai mare decât Rumble in the Bronx, consacrându-l pe Chan ca star în toată legea în ochii publicului american. Apoi, Jackie Chan juca alături de Owen Wilson, un tânăr talent pe atunci, în Shanghai Noon (2000) şi în continuarea Shanghai Knights (2003), pentru a reapărea alături de Tucker în Rush Hour 2 (2001) şi în The Tuxedo (2002), The Medallion (2003) şi Around the World in 80 Days (2004). Ca să nu fie uitat de fanii genului său iniţial, Jackie a făcut New Police Story (2004), un film de acţiune pe un ton mult mai grav.

 

Zilele Filmului Chinezesc - Programul de difuzare a filmelor

București
11-18 septembrie

Chinese Zodiac
14.09, Cinemateca Union, ora 17:00
Beijing Love Story
12.09, 15.09, Cinemateca Union, ora 19:30
Full Circle
13.09, Cinemateca Union, ora 17:30
16.09, Cinemateca Union ora 19:30
The Flying Swords of Dragon Gate
14.09, 17.09, Cinemateca Union, ora 19:30
The Grandmaster
13.09, 18.09, Cinemateca Union, ora 19:30

Craiova
19-20 septembrie
Colours Cinema
(Auchan Craiovița)
19.09 Chinese Zodiac, ora 16:20
20.09 Full Circle, ora 11:00
20.09 The Flying Swords of Dragon Gate, ora 13:00
20.09 Beijing Love Story, ora 15:10
20.09 The Grandmaster, ora 17:20

Arad
21-22 septembrie
Aula Magna Iuliu Maniu
21.09 Full Circle, ora 14:00
21.09 The Flying Swords of Dragon Gate, ora 16:30
21.09 Beijing Love Story, ora 19:00
21.09 The Grandmaster, ora 21:30
22.09 Chinese Zodiac, 18:00

În urma propunerii pe care Casa Româno Chineză i-a făcut-o lui Jackie Chan de a deveni ambasador onorific cultural, actorul a acceptat să poarte o ie românească pe care să o promoveze și în alte țări din lume ca o haină a identităţii noastre naționale. Împreună cu Jackie Chan va sosi în România și actrița Ziyi Zhang, cunoscută publicului din țara noastră pentru rolul din premiatul „Tigru și Dragon” și pentru rolul principal din filmul „Memoriile unei gheișe” . La rândul ei, actrița va fi numită de către Casa Româno Chineză ambasador onorific cultural al relațiilor dintre China și România și va purta și ea o ie tradițională la evenimentul de lansare a „Zilele Filmului Chinezesc în România” . Evenimentul este organizat de Casa Româno-Chineză și Ministerul Culturii în colaborare cu Ambasada Republicii Populare Chineze din țara noastră și Administraţia de Stat pentru Presă, Publicaţii, Radio, Film şi Televiziune din China, în perioada 11 -22 septembrie, în București, Craiova și Arad.

Exploreaza subiecte similare:

Wo hu cang long, Shi mian mai fu, The Grandmaster, Sap ji sang ciu, Jackie Chan, Ziyi Zhang, Rush Hour, Beijing Love Story, The Flying Swords of Dragon Gate, Buster Keaton, The Tuxedo, Rush Hour 2, Shanghai Knights, Shanghai Noon, Owen Wilson, Chris Tucker, Dean Martin, Roger Moore, Burt Reynolds, Drunken Master, bruce lee, Enter the Dragon

Alte știri din cinema

Stranger Things, cel mai vizionat serial pe streaming în 2022

Spectatorii din Statele Unite au petrecut un echivalent a 19,4 milioane de ani pe platformele de streaming...

Pe fondul unui peisaj violent și plin de figuri periculoase, serialul polițist Marion, din 2 februarie

Povestea este bazată pe seria de 15 romane despre Comisarul Marion, semnată de Danielle Thiéry - una dintre primele femei din istoria poliției franceze care a devenit comisar, în 1976

SkyShowtime anunță o gamă largă de filme și seriale, înaintea lansării serviciului în opt noi piețe din Europa Centrală și de Est

Noul serviciu european de streaming va fi disponibil din 14 februarie în Albania, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia de Nord, Polonia, România și Slovacia

Un portret al Angelinei Jolie, imaginat de artistul Palombo, atrage atenția asupra cancerului de sân

Pictura murală poate fi văzută în inima orașului Milano

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 10 septembrie 2014 23:21
As merge sa-l vad dar e cam departe Baneasa...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells