Încleştarea titanilor. DreamWorks Animation plus 20th Century Fox versus Disney

de Gloria Sauciuc în 30 Aug 2012
Încleştarea titanilor. DreamWorks Animation plus 20th Century Fox versus Disney

Industria filmului de animaţie începe să se schimbe. Iată că rivalitatea între Twentieth Century Fox şi Disney s-a mai... animat, având potenţial de a deveni acerbă: DreamWorks Animation urmează să semneze un contract de colaborare pe cinci ani cu Twentieth Century Fox, încheind în luna noiembrie contractul anterior, de şapte ani, cu Paramount.

Jeffrey Katzenberg, directorul executiv a Dreamworks Animation, a căutat timp de luni întregi, la Hollywood, un nou partener (Sony ar fi fost o posibilă altă variantă). În termenii contractului, Fox urmează să primească un procentaj de 8% din încasările din cinematografe, DVD-uri şi distribuţie TV, respectiv 6% pentru închirierile de medii digitale.

Dreamworks Animation, al cărei obiectiv este de a iniţia şi un post TV prin cablu (în viitor un posibil concurent al Disney Channel), se va ocupa de distribuirea la televiziunile din SUA. DreamWorks Animation va pastra drepturile de a-si distribui produsul pe canalele locale fara a-i plati drepturi lui Fox.

Prin contract, 20th Century Fox îşi asumă un număr de responsabilităţi de marketing şi de distribuţie, atât pe pieţele din Statele Unite cât şi global, pentru toate lungmetrajele de animaţie produse de către Dreamwork Animation şi pregătite pentru premieră între 2013 şi 2017.

20th Century Fox deţine deja o companie de filme de animaţie de succes, Blue Sky Studios, care a semnat filme precum seria Ice Age şi Rio, acest gen fiind de departe unul dintre cele mai de succes la box office în ultimii ani; studiourile Fox susţin că au în pregătire mai multe asemenea premiere. Această colaborare care implică închirierea unui studio presupune mai puţine riscuri pentru Fox, în condiţiile în care Dreamworks Animation va suporta pentru fiecare film costuri de aproximativ 150 de milioane de dolari. Jim Gianopulos şi Tom Rothman, CEO, respectiv director al Fox Filmed Entertainment, şi-au declarat încântarea de a adăuga filmele DreamWorks Animation producţiilor remarcabile ale Blue Sky Studios, care are în fază avansată de producţie animaţii ca Epic şi Rio 2. "Împreună vom fi - în anii care vor veni - o forţă dominantă în animaţia de divertisment", au fost de părere cei doi...

Pe de altă parte, Studiourile Paramount, care se confruntă cu o serie de întârzieri la producţia lungmetrajelor sale, lucrează la propria serie de desene animate - în special noua serie a SpongeBob Square Pants, un sequel la animaţia de J.J.Abrams, dar asta nu va acoperi golul lăsat de DreamWorks. Din 2006 încoace, Paramount s-a ocupat de distribuţia animaţiilor Dreamworks Animation, aceasta dovedindu-se o sursă consistentă de venituri (50 de milioane de dolari numai anul trecut pentu lansările la cinema). Mai mult, cele mai mari două premiere ale lui Paramount, pentru anul în curs, se aşteaptă a fi tot filme Dreamworks Animation (e vorba despre Madagascar 3: Europe's Most Wanted, deja lansat, şi Rise of the Guardians).

În 2004, DreamWorks Animation SKG devenea prima companie de producţie care să finalizeze două filme de animaţie computer-generated în acelaşi an. Printre cele două s-a numărat Shrek 2, filmul aflat pe locul 3 ca încasări în topul global. În 2010, DWA a devenit prima companie care a produs trei lungmetraje de animaţie în acelaşi an, toate trei în 3D: How to Train Your Dragon, Shrek Forever After şi Megamind. La ora actuală, toate lungmetrajele de animaţie semnate DreamWorks sunt produse în 3D. Compania a scos în total 24 de lungmetraje de animaţie, inclusiv seriile Shrek, Madagascar, Kung Fu Panda şi How to Train Your Dragon. Începând de la premiera lui Monsters versus Alines din 2009, toate lungmetrajele de la DWA au fost pregătite pentru producţie în 3D stereo. Perspectiva lui Jeffrey Katzenberg asupra filmelor de autor în 3D stereo a fost de natură să schimbe industria de film. Studiourile au investit mult şi continuă efortul în vederea integrării noilor tehnologii ale 3D-ului stereo în producţiile DWA.

Până în 2017, DreamWorks Animation va crea, iar 20th Century Fox va distribui The Croods, Turbo şi Me and My Shadow (în 2013), Mr. Peabody & Sherman şi How to Train Your Dragon 2 în 2014, Gil's All Fright Diner şi Good Luck Trolls în 2015, Boo U şi Truckers în 2016, plus Imaginary Enemies şi Trollhunters ( 2017). Cea mai apropiată premieră DreamWorks Animation în România este Rise of the Guardians, pe 30 noiembrie 2012.

Pe de altă parte, Tinker Bell: Secret of the Wings e cea mai apropiată premieră Disney, cu lansarea la noi pe 7 septembrie 2012. Printre filmele de animaţie Disney ale următorilor patru ani se numără Wreck-It Ralph, Frankenweenie, Monsters University, The Good Dinosaur.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 30 august 2012 11:43
Rio 2? :(
cosmin742000 pe 30 august 2012 12:46
Disney de cand a cumparat Marvel , nu mai face filme face comert cu ridicata :))
Pavel.F pe 10 septembrie 2012 16:22
bine zis
Pavel.F pe 10 septembrie 2012 16:25
cosmin742000 are perfecta dreptate de cand disney a cumparat marvel face numai comert.
alex_il_fenomeno pe 13 septembrie 2012 12:14
multe jocuri de culise la nivel inalt ...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells