Începe Festivalul Internațional de Film de la Veneția. 2 producții românești vor avea premiera mondială pe Lido

de Mihnea Vonica în 26 Aug 2024
Iată care sunt cele mai așteptate filme care au premiera la Festivalul de la Veneția

Cel mai vechi festival de film din lume și unul dintre cele "Trei Mari" (alături de Berlin și Cannes), Festivalul Internațional de Film de la Veneția își va desfășura cea de-a 81-a ediție între 28 august și 7 septembrie.

21 de lungmetraje se află în competiție pentru prestigiosul Leu de Aur, iar juriul care va decide câștigătorii este prezidat de actrița de origine franceză Isabelle Huppert.

Printre starurile de la Hollywood așteptate la această ediție se numără Brad Pitt, Daniel Craig, George Clooney, Joaquin Phoenix, Angelina Jolie, Monica Bellucci, Julianne Moore, și Lady Gaga.

Filme românești la Veneția

Cele două producții românești ce vor avea premiera mondială pe Lido sunt Anul Nou care n-a fost de Bogdan Mureșanu și TWST - Things We Said Today de Andrei Ujică.

Filmul lui Mureșanu se află în secțiunea Orizzonti, o competiție internațională dedicată peliculelor care reprezintă cele mai recente tendințe estetice și expresive. Anul nou care n-a fost este o co-producție româno-sârbă - Kinotopia (Bogdan Mureșanu) și All Inclusive Films (Vanja Kovacevic). Din distribuție fac parte Adrian Văncică, Iulian Postelnicu, Emilia Dobrin, Nicoleta Hâncu, Andrei Miercure, Mihai Călin, Răzvan Vasilescu, Ioana Flora, Gabriel Spahiu, Marian Râlea, Gabriel Radu, Vasile Muraru și Vlad Ionuț Popescu. Filmul este scris, regizat și produs de Bogdan Mureșanu. Imaginea este realizată de Boroka Biro și Tudor Platon.

Anul nou care n-a fost continuă povestea din Cadoul de Crăciun, cel mai premiat scurtmetraj românesc și prezintă într-un mod tragicomic ziua de 20 decembrie 1989, în care străzile sunt pline de demonstrații, studenții batjocoresc regimul prin artă, iar propaganda politică îl slăvește pe Ceaușescu prin spectacole de Revelion. Șase vieți deconectate se intersectează în moduri neașteptate, culminând cu căderea dramatică a regimului comunist.

Potrivit Festivalului de la Veneția, Mureșanu a precizat că mereu a fost interesat de conceptul "prezent" cu atât mai mult cu cât este vorba de un prezent istoric. Acesta a vrut să recreeze un moment extrem de important din istoria României, ce a determinat o profundă schimbare. "Am vrut să abordez acest subiect din perspectiva microscopică a oamenilor obișnuiți... Scopul meu a fost să recreez acel moment în timp în care schimbarea a avut loc fără a fi imediat observată – o schimbare care a șters complet o dictatură, făcând loc libertății și demnității."

TWST - Things We Said Today este un documentar ce va debuta la Veneția în afara competiției. Este o co-producție româno-franceză semnată de Tangaj Production (Anamaria Antoci), Modern Electric Pictures (Andrei Ujică) și Les Films du Camélia (Ronald Chammah). Anda Ionescu și Nouredine Essadi sunt producători executivi, iar sunetul și montajul este realizat de Dana Bunescu. Regizorul Andrei Ujică a început să lucreze la acest film încă din 2012.

Documentarul ilustrează New York-ul din august 1965, atunci când trupa The Beatles ajunge în celebra metropolă pentru concertul lor din Shea Stadium. În prim-plan sunt niște adolescenți care încearcă să zărească starurile britanice în hotelul în care sunt cazați, iar contextul epocii se lărgește constant, juxtapunând realitățile adiacente din 1965: Târgul Mondial de la New York și revoltele de la Watts care apar la televizor pe Coasta de Est într-un mod filtrat.

Cineastul Ujică a declarat pentru Festivalul de la Veneția că unul dintre visurile sale din tinerețe a fost acela de a lucra cu o trupă pop renumită și de a face un film american. "Cu toate acestea, doar cincizeci de ani mai târziu am îndrăznit să fac un film despre primul concert al celei mai mari trupe din toate timpurile de pe stadionul Shea. Așa cum le-am spus tinerilor newyorkezi – actorii ale căror voci le-am înregistrat toamna trecută – nu contează cât timp durează să-ți împlinești visul, atâta timp cât îl faci înainte de a-l uita." 

Filme în competiție

Dacă ediția de anul trecut de la Veneția a inclus filme precum Poor Things, Maestro și Io capitano (toate nominalizate la Oscaruri), și selecția de anul acesta conține niște lungmetraje mult așteptate, printre care Joker: Folie à Deux de Todd Philips, Queer de Luca Guadagnino și debutul în engleză al lui Pedro Almodóvar, The Room Next Door.

Joker: Folie à Deux este probabil cel mai așteptat film la Veneția, iar regizorul Todd Philips are amintiri plăcute de pe Lido după ce a prezentat primul Joker în 2019, câștigând cu acesta Leul de Aur. Joaquin Phoenix revine drept psihopatul Arthur Fleck, de data aceasta alături de Lady Gaga (Harley Quinn), cu care va cânta în duet, întrucât Joker: Folie à Deux este mai degrabă un jukebox musical. Mai multe despre Joker AICI.

Regizorul italian Luca Guadagnino a câștigat premiul Leul de Argint pentru cel mai bun regizor în 2022 cu surprinzătorul Bones and All, iar doi ani mai târziu se întoarce pe Lido cu Queer, o adaptare a nuvelei lui William S Burroughs. Protagonistul este nimeni altul decât Daniel Craig, un expatriat american din Mexico City care se confruntă cu dependența sa de heroină și cu pasiunea pentru un bărbat mai tânăr (Drew Starkey). Anul trecut, Guadagnino urma să prezinte la Veneția filmul Challengers, dar acesta a fost scos din selecție pe ultima sută de metri de către studiourile Amazon MGM din cauza grevei actorilor de la Hollywood.

În 2019, cineastul spaniol Pedro Almodóvar a fost onorat cu Leul de Aur pentru întreaga sa carieră. Ultima sa vizită pe Lido a fost în 2021 cu Madres paralelas (ce i-a adus lui Penélope Cruz premiul Volpi Cup pentru cea mai bună actriță), iar regizorul revine în ediția aceasta cu o premieră în carieră: primul său lungmetraj în limba engleză. Filmat la Madrid și New York, The Room Next Door urmărește relația dintre un reporter de război (Tilda Swinton) și o scriitoare (Julianne Moore), care se reîntâlnesc după ce viețile lor o luaseră pe drumuri diferite.

O altă peliculă mult așteptată este Maria de Pablo Larrain, ce o are ca protagonistă pe Angelina Jolie. Cineastul din Chile este obișnuit să prezinte filme biografice în Veneția, venind în 2016 cu Jackie, ce a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu, și cu Spencer în 2021. De data această, Larrain explorează povestea de viață a cântăreței de operă Maria Callas în ultimele sale zile în Parisul anilor 1970. Scenariul este semnat de creatorul Peaky Blinders, Steven Knight.

În afara competiției

Beetlejuice Beetlejuice și Wolfs reprezintă două dintre cele mai așteptate filme dinafara competiției.

La aproximativ 36 de ani mai târziu după originalul Beetlejuice, Tim Burton urmează să prezinte sequel-ul Beetlejuice Beetlejuice, care va fi proiectat în deschiderea Festivalului de la Veneția. Filmul urmărește povestea Lydiei, care încă este bântuită de Beetlejuice. Viața acesteia este răsturnată atunci când fiica ei adolescentă, Astrid, deschide accidental portalul către Afterlife. Michael Keaton, Winona Ryder și Catherine O'Hara își reiau rolurile, iar restul distribuției este completată de Justin Theroux, Monica Bellucci, Arthur Conti, Jenna Ortega și Willem Dafoe.

Wolfs îi reunește pe Brad Pitt și George Clooney într-o comedie plină de acțiune în care doi Lupi singuratici sunt forțați să lucreze împreună atunci când amândoi sunt angajați să ascundă aceeași crimă. Urmează ca lucrurile să scape de sub control în moduri la care niciunul dintre ei nu se aștepta. Filmul este scris și regizat de Jon Watts (Spider-Man: Homecoming), iar Amy Ryan le acompaniază pe cele două staruri.

Exploreaza subiecte similare:

Brad Pitt, George Clooney, Monica Bellucci, Joaquin Phoenix, Lady Gaga, Julianne Moore, Angelina Jolie, Poor Things, Maestro, Io capitano, Beetlejuice Beetlejuice, Beetlejuice, Joker: Folie à Deux, Joker, Queer, The Room Next Door, Bones and All, Challengers, Madres paralelas, Drew Starkey, Daniel Craig, Penélope Cruz, Peaky Blinders, Wolfs, Michael Keaton, Winona Ryder, Catherine O'Hara, Justin Theroux, Arthur Conti, Jenna Ortega, Willem Dafoe, Amy Ryan, Spider-Man: Homecoming, Anul nou care n-a fost, TWST - Things We Said Today, Adrian Văncică, Iulian Postelnicu, Emilia Dobrin, Nicoleta Hâncu, Andrei Miercure, Vlad Ionuț Popescu, Mihai Călin, Răzvan Vasilescu, Ioana Flora, Vasile Muraru, Gabriel Radu, Gabriel Spahiu, Marian Râlea, Cadoul de Crăciun, Tilda Swinton, Jackie, Spencer

Alte știri din cinema

Nobody Wants This: mama-mpunge şi eu trag (ponoasele)

Poate dragostea învinge prejudecăţile, iată întrebarea la care vrea să răspundă serialul Netflix

Salem's Lot: înşfăcaţi-vă crucile şi ţăruşii

Iniţial destinată marelui ecran, ecranizarea dă tonul lunii sperieturilor pe Max

Daniel Day-Lewis se întoarce: actorul va juca rolul principal în Anemone

După o pauză de şapte ani, Day-Lewis revine într-o dramă de familie regizată de fiul său

Anul nou care n-a fost: emoţionant, frustrant, terifiant

O experienţă cinematografică recomandată atât celor care au trăit comunismul, cât şi celor care îl ştiu doar din cărţile de istorie

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells