Încep filmările la Evadarea!

de Ştefan Dobroiu în 27 Sep 2012
Încep filmările la Evadarea!

Andrei Gruzsniczki (foto), regizorul filmului premiat la TIFF Cealaltă Irina, se pregăteşte de filmările celui de-al doilea lungmetraj al său, Evadarea. Proiectul a primit cea mai mare sumă, aproape 1,5 milioane de lei, la a doua sesiune a concursului organizat în 2010 de Centrul Naţional al Cinematografiei.

Marea provocare a proiectului este faptul că acţiunea are loc în anul 1984, iar o parte din bugetul de 700.000 de euro va fi cheltuită pentru a recrea atmosfera vremurilor. Subiectul se învârte în jurul deciziei nefericite a unui matematician român de a publica o lucrare într-o revistă a unei universităţi americane. Faptul că matematicianul, Sorin Pârvu (interpretat de Sorin Leoveanu, văzut recent în Undeva la Palilula), nu are aprobarea autorităţilor comuniste declanşează un lanţ de evenimente ce va afecta vieţile celor din jurul său.

Din distribuţia încă incompletă mai fac parte Ofelia Popii, Florin Piersic Jr., Virgil Ogăşanu, Marc Titieni, Dorian Boguţă şi Alina Berzunţeanu, iar de imaginea filmului se va ocupa Vivi Drăgan Vasile. Cristian Niculescu este răspunzător de scenografie, Dana Bunescu de montaj şi designul de sunet, Svetlana Mihăilescu de costume, în timp ce Velvet Moraru se ocupă de producţie prin firma Icon Production. Director de producţie este Claudia Chima.

Pentru producătoare Velvet Moraru, marea provocare a filmului este faptul că trebuie recreată, cu ajutorul scenografiei şi al decorurilor, epoca anilor '80, dificil de readus în faţa camerei de luat de vederi la aproape trei decenii de la momentul acţiunii din Evadarea.

Filmările vor avea loc între 15 octombrie şi 23 noiembrie, la Bucureşti, iar premiera în România va avea loc cândva în cursul lui 2013, sperăm după o prezenţă de succes într-un festival internaţional.

Icon Production a lansat în 2010 unul dintre cele mai lăudate filme ale anului respectiv, pseudo-documentarul Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, în regia lui Andrei Ujică. Premiera a avut loc la festivalul de la Cannes, unde filmul a fost primit cu entuziasm de critica internaţională, ajungând pe listele cu "cele mai bune filme ale anului" compilate de prestigioase publicaţii de profil din întreaga lume.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 13 octombrie 2012 22:19
la asa buget inseamna ca se asteapta si rezultate promitatoare.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells